Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΜΕΘΩΝΗΣ 355-354 π.Χ.

Από τον Πλούταρχο μαθαίνουμε ότι η Μεθώνη ιδρύθηκε από Ερετριείς στην περιοχή Πιερίων και Θερμαϊκού και αποτέλεσε μέλος της Α΄ Αθηναϊκής συμμαχίας.
Μετά την πολυτάραχη χρονιά του 356 π.Χ με τις επιτυχείς νίκες και κατακτήσεις χαμένων εδαφών των βορειοδυτικών συνόρων της άνω Μακεδονίας και την πρόσφατη συνθήκη ειρήνης με τον Αρρίβα, βασιλιά των Μολοσσών, ο Φίλιππος εξασφάλισε μια ισχυρή Εξωτερική στρατιωτική και πολιτική σταθερότητα στη χώρα του.
Το καλοκαίρι του 355 π.Χ στράφηκε εναντίον της Πύδνας την οποία κατέλαβε. Το φθινόπωρο πολιορκεί την Μεθώνη. Η πολιορκία κράτησε μέχρι την άνοιξη του 354 π.Χ. Τελικά κατελήφθη με σκάλες.
Περιγραφή: Η απώλεια του δεξιού οφθαλμού του Φιλίππου ήταν η αφορμή έμπνευσης του πίνακα που βλέπουμε. Σε πρώτο πλάνο, κάτω αριστερά, ο Φίλιππος γονατιστός δέχεται ιατρική βοήθεια εξαιτίας του βέλους που δέχθηκε στο δεξί του μάτι, ενώ οι σωματοφύλακες δημιουργούν ασπίδα προστασίας. Διακρίνονται δύο πολιορκητικές μηχανές που κατασκεύασε πρώτος ο Θεσσαλός μηχανικός Πολύειδος και που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Ιστορία από τον Φίλιππο. Οι τοξότες σε ακροβολισμό. Οι τραυματιοφορείς, ο σαλπιγκτής, ο στρατηγός διοικητής δίνει οδηγίες στους μαχητές, δύο άνδρες μεταφέρουν μια σκάλα στα τείχη, ενώ άλλοι προσπαθούν να ανέβουν με απώλειες καμιά φορά, ενώ αμύνονται οι πολιορκούμενοι, μερικοί απ’ τους Μακεδόνες κατόρθωσαν να ανεβούν, ενώ ο σημαιοφόρος στήνει την μακεδονική σημαία με το αστέρι, σύμβολο του Μακεδονικού κράτους, ενώ στο κέντρο της εισόδου οι οκτώ Μακεδόνες προσπαθούν να ανοίξουν την σιδερένια πόρτα. Από τα πυρά των πολιορκητικών μηχανών φωτιές και καπνοί καλύπτουν τον ουρανό, ενώ δεξιά διακρίνουμε τα παράλια του Θερμαϊκού, χωρίς να φθάνουν οι Αθηναϊκές ενισχύσεις που περιμένουν. Αναφέρεται ότι η κατάληψη έγινε με τις σκάλες την άνοιξη του 354 π.Χ. Παναγιώτης Χρ. Κουσουτζής.
Πληροφορίες: πρωτότυπο έργο του Παναγιώτη Χρ. Κουσουτζή, λάδι σε μουσαμά 60x80 cm

Υσ.Λόγω προβλήματος τισ φωτογραφιας έχω βάλει έναν χαρτηητώ ταπεινά συγγνώμη

http://www.kousoutzis.gr/descriptions/poliorkia.html