Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

ΒΡΗΚΑΝ ΙΧΝΗ 8.000 ΕΤΩΝ ΣΤΗ ΚΟΥΤΡΟΥΛΟΥ ΜΑΓΟΥΛΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Ολοκληρώθηκε πριν από μερικές μέρες η τρίτη περίοδος έρευνας πεδίου στην Κουτρουλού Μαγούλα Φθιώτιδας, αποκαλύπτοντας μια σημαντική και εντυπωσιακά διατηρημένη αρχαιολογική θέση.
Η Κουτρουλού Μαγούλα κατοικήθηκε κατά τη Μέση Νεολιθική Περίοδο (περίπου 5800-5300 π.Χ.). Η ανασκαφή στη θέση άρχισε το 2001 από την επίτιμη διευθύντρια Νίνα Κυπαρίσση και από το 2010 διενεργείται με τη συνδιεύθυνση και του Γιάννη Χαμηλάκη.
Η γεωφυσική διασκόπιση και η τοπογραφική έρευνα των τελευταίων τριών χρόνων έδειξαν πως οι κάτοικοι της Μαγούλας κατά τη Νεολιθική Περίοδο είχαν διαμορφώσει τον χώρο σε άνδηρα. Φαίνεται πως είχαν κατασκευάσει μια σειρά από κυκλικούς τάφρους που περιέβαλλαν τον οικισμό, έργο που θα απαιτούσε τη συντονισμένη, συλλογική προσπάθεια ενός σημαντικού αριθμού ατόμων.
Αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν μαρτυρίες για την ύπαρξη κεντρικής εξουσίας στον χώρο κατά τη Μέση Νεολιθική, αρκετοί άνθρωποι μπορούσαν να συνεργαστούν και να δουλέψουν συλλογικά για την κατασκευή κοινoτικών και ίσως κοινωνικά ωφέλιμων έργων.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=63735117