Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ

Ουρές πολιτών από 80 έως αρκετές εκατοντάδες μέτρα καταγράφηκαν χθες, όχι για να προσκυνήσουν κάποια… θαυματουργή εικόνα, αλλά για να επισκεφτούν το υποβρύχιο Type 214 «Παπανικολής» (S120), το οποίο είναι ανοιχτό για το κοινό στο λιμάνι του Πειραιά με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ολοκλήρωση των Βαλκανικών Πολέμων… Επίσης, μπορούσαν να επισκεφτούν τη φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ και την ΤΠΚ (τορπιλοπυραυλάκατο) ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ.
Το ενδιαφέρον του κόσμου συνεχίστηκε με συζητήσεις με αντικείμενο τις εντυπώσεις και μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, όπου όλοι δήλωναν εντυπωσιασμένοι. Το ενδιαφέρον προφανώς δεν συνδέεται με το γεγονός ότι πρόκειται για το κορυφαίο συμβατικό υποβρύχιο στον κόσμο, που αξιοποιεί σύστημα αναερόβιας πρόωσης (AIP: Air Independent Propulsion), αλλά και διότι έχει γίνει γνωστό – για λόγους όχι ουσίας αλλά τακτικής στις σχέσεις με τους Γερμανούς κατασκευαστές – ως το «υποβρύχιο του γέρνει».
Ωστόσο, παρότι το Πολεμικό Ναυτικό είχε αποδεχθεί το υποβρύχιο δηλώνοντας ότι οι «παιδικές ασθένειες» υποβρυχίου νέας κλάσης είχαν αντιμετωπιστεί, οι «ένδοξοι» πολιτικοί μας φελλοί (ξέρουν για ποιους μιλάμε) συνέχιζαν να υποστηρίζουν ότι… γέρνει. Και ήταν μάλιστα τόσο πολύ ανεγκέφαλοι, που ενώ φώναζαν ότι γέρνει, δήλωναν ότι θα το πουλήσουν, λες και υπήρχαν κάπου εκεί έξω κορόιδα να αγόραζαν προβληματικό υποβρύχιο.
Τέλος καλό όλα καλά, το υποβρύχιο αξιοποιείται πλέον επιχειρησιακά και έχει ενισχύσει κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού, καθιστάμενο ένα από τα στολίδια του ένδοξου κλάδου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

http://www.defence-point.gr/news/?p=59919