Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ (ΤΟΨΙΝ)

Το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων βρίσκεται στο Χωριό Γέφυρα Θεσσαλονίκης και στεγάζεται σε έπαυλη που αγοράστηκε το έτος 1999 από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να αξιοποιηθεί ως Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων. Η επιλογή του χώρου όπως και του κτίσματος στο οποίο στεγάζεται σήμερα το Μουσείο δεν είναι τυχαία.
Στο χώρο αυτό εγκαταστάθηκε το Γενικό Στρατηγείο στη φάση εξέλιξης των επιχειρήσεων στους Α' Βαλκανικούς Πολέμους το βράδυ της 24ης Οκτωβρίου 1912 προερχόμενο από τα Γιαννιτσά και το Άδενδρο και στο χώρο αυτό παρέμεινε έως τα χαράματα της 27ης Οκτωβρίου 1912. Οι τρεις ημέρες παραμονής του Γενικού Στρατηγείου σ’ αυτό το χώρο υπήρξαν καθοριστικές για την έκβαση του πολέμου, αλλά και γενικότερα για την τύχη της Μακεδονίας.
Μέσα στο κτίριο που στεγάζεται το Μουσείο χαράχτηκαν τα τελικά επιτελικά σχέδια που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους για την παράδοση της Θεσσαλονίκης και μεταδόθηκε η χαρμόσυνη αυτή είδηση. Ο χώρος όπως και το κυρίως κτίσμα αυτής της έπαυλης με τα πολύτιμα εκθέματα του αποπνέουν κάτι από τη μεγαλειώδη ατμόσφαιρα εκείνων των ημερών. Πληροφορίες: Υπεύθυνο για τη λειτουργία του Μουσείου είναι το ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ που εδρεύει στη Χαλκηδόνα.
Τηλ & FAX ΣΣΜ: 23910-22707 και
τηλ. Μουσείου 2310-716000
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 14:00
και οποιαδήποτε άλλη ημέρα και ώρα μετά από τηλεφωνική ειδοποίηση. ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ (Είναι δυνατή η παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων σε ειδικά διαμορφωμένη. 


http://www.army.gr/default.php?pname=Topsin&la=1