Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΕΝΕΟΥ & ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΦΕΝΕΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Στη Μονή του Αγίου Γεωργίου υπάρχει Κρυφό Σχολείο που λειτούργησε κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, το οποίο διατηρείται, μέχρι σήμερα. Κατά τους χρόνους της Επανάστασης του 1821 η Μονή λειτούργησε ως Αρχηγείο της Φιλικής Εταιρείας που με επικεφαλής τον Θ. Κολοκοτρώνη έγιναν πολλές συνεδριάσεις οπλαρχηγών από την Κορινθία και την Αρκαδία.


ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΟΡΑΜΑ ΤΕΥΧΟΣ 91 ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 

Γράφει ο
Νίκος Π. Παπαγεωργάκης-Φενεάτης 

Οικονομικός έφορος
τ. Διευθυντής Επιθεώρησης
Υπουργείου Οικονομικών

Η Ι. Μονή Αγίου Γεωργίου, στο Φενεό Κορινθίας είναι κτι­σμένη φρουριακά σε δεσπό­ζουσα θέση μέσα στο δάσος δρυός, που είναι σε απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου επάνω από την τεχνητή λίμνη Δόξα. Η τεχνητή αυτή λίμνη έγινε το 1998 δια της κατα­σκευής φράγματος στον πο­ταμό Δόξα.
Η Ι. Μονή κατά τους χρόνους της Επανάστασης του '21 είχε λειτουργήσει σαν Αρχηγείο της Φιλικής Εταιρείας υπό την αρ­χηγία του Ηγουμένου της Μο­νής Ναθαναήλ και τη βοήθεια πολλών άλλων ηγουμένων από γειτονικές μονές. Με επικεφα­λής τον θ. Κολοκοτρώνη, που «σαν φιλόσοφος οδηγούσε και σαν λιοντάρι πολεμούσε», έγι­ναν πολλές συνεδριάσεις οπλαρχηγών από την Αρκαδία και την Κορινθία, ενώ πολλοί πλούσιοι κάτοικοι Βοήθησαν σημαντικά με μεγάλες χρήματα κές προσφορές ι καθιστώντας το σπουδαία οίκο-* νομική δύναμη στην περιοχή. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΑΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου