Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Ο ΠΑΠΥΡΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ 4ος ΑΙΩΝΑΣ π.Χ.


Το σκάνδαλο, τα κλεψίτυπα και οι αντιγραφές

Το 1962 σε ταφική μακεδονική πυρά στο Δερβένι, κοντά στη Θεσσαλονίκη, ανακαλύφθηκε το κατά πολύ σπουδαιότερο φιλολογικό εύρημα από την αρχαιότητα στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον μέχρι τώρα παλαιότερο σωζόμενο πάπυρο με ελληνικό κείμενο παγκοσμίως - το αρχαιότερο βιβλίο της δυτικής παράδοσης. Με καθόλου χαρακτηριστική για τα ελληνικά δεδομένα ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ο απανθρακωμένος
πάπυρος συντηρήθηκε από τον μετακληθέντα σπουδαίο αυστριακό ειδικό Fackelmann και ήταν έτοιμος για μελέτη το καλοκαίρι του 1962, μέσα σε λίγους μήνες από την εύρεσή του. Εύσημα ανήκουν στον τότε έφορο Αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης για την επιτυχία αυτή.

* Αδικαιολόγητη καθυστέρηση

Η ιστορία του παπύρου όμως από το 1962 μέχρι
σήμερα αποτελεί πρώτου μεγέθους σκάνδαλο στα διεθνή επιστημονικά χρονικά. Ο αναλαβών την ευθύνη της έκδοσης του παπύρου κ. Τσαντσάνογλου, καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθυστέρησε επί δεκαετίες τελείως αδικαιολόγητα την επιστημονική και κριτική δημοσίευση του έργου, αποστερώντας ταυτόχρονα τη διεθνή λόγια κοινότητα από κάθε άμεση πρόσβαση σε ένα τέτοιας σημασίας κείμενο. «Ούτε εγώ το κάνω, ούτε αφήνω άλλον να το κάνει». Τυπική περίπτωση μιας φεουδαρχικής αντίληψης της επιστήμης που μάστιζε το νεοελληνικό ακαδημαϊκό σύστημα και που αντιδραστικά κατάλοιπά της υπάρχουν ακόμη και σήμερα.

 
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου