Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

103 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΡΑΚΟΒΙΤΗ

Οι Τούρκοι μπέσα δεν έχουν. Στις 4 Οκτωβρίου του 1908, πριν από 103 χρόνια, δολοφονήθηκε μέσα στο χωριό του, στο Κρατερό Φλώρινας από τουρκικό απόσπασμα και κατόπιν σχετικής εντολής των ηγετών των Νεότουρκων, ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα Παύλος Ρακοβίτης. Αυτό έγινε αφότου οι Τούρκοι είχαν χορηγήσει αμνηστία, ώστε να "καθησυχάσουν" τους Έλληνες και να τους αιφνιδιάσουν.
Με δόλο, λίγες ημέρες αργότερα, δολοφόνησαν και τον Πέτρο Περδίκα στη Σιάτιστα και τον Γκόνο Γιώτα στα Γιαννιτσά και τον Γιώργο Καραϊσκάκη στη Στρώμνιτσα. Σκοπός των Τούρκων, ήταν να σπάσει η ραχοκοκαλιά του Μακεδονικού Αγώνα, μέσω της φυσικής εξόντωσης των κορυφαίων του.
Στις 8 Οκτωβρίου του 1907, ένα χρόνο πριν, είχε δολοφονήθηκε στο Κρατερό απ' όπου καταγόταν η οικογένεια, ο πατέρας του Παύλου Ρακοβίτη, Ηλίας, από κομιτατζήδες, οι οποίοι έκαψαν 70 σπίτια και δολοφόνησαν συνολικά τρεις γέροντες (φωτογραφία). Το 1960 στήθηκε στον προαναφερόμενο οικισμό, όπου ο Παύλος Ρακοβίτης συγκρούστηκε δύο φορές με κομιτατζήδες, η προτομή του.
Ο Παύλος Ρακοβίτης ξεκίνησε τη δράση του το 1905, συνεργαζόμενος με τον Θύμιο Καούδη στην περιοχή του Περιστερίου. Στη συνέχεια, έγινε υπαρχηγός στην ομάδα του Κρητικού οπλαρχηγού και αξιωματικού του ΕΣ Γεώργιου Δικώνυμου Μακρή, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά το 1906 σε μάχη με Τούρκους στρατιώτες, στο Μεγάροβο. Ο Παύλος Ρακοβίτης τον αντικατέστησε στην αρχηγία, δρώντας στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας, σε συνεργασία με άλλους οπλαρχηγούς του Μακεδονικού Αγώνα.

Ε.Κ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου