Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Η μαύρη Βίβλος των βουλγαρικών εγκλημάτων εις την Ανατολικήν Μακεδονίαν και Δυτικήν Θράκην 1941-1944»

Από το βιβλίο «Η μαύρη Βίβλος των βουλγαρικών εγκλημάτων εις την Ανατολικήν Μακεδονίαν και Δυτικήν Θράκην 1941-1944», έκδ. της εκθέσεως καθηγητών των Πανεπ. Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Αθήναι, 1945. 

Απήγαγαν Έλληνες από την Αισύμη και τους πήγαν για καταναγκαστική εργασία σε Κουμάνοβο, Κούλα, Σιδηρόκαστρο.
Εργάζονταν σχεδόν γυμνοί, δέρνονταν και βρίζονταν διαρκώς.
Πλήρωναν τους Βούλγαρους υπαξιωματικούς για λίγη άδεια.
Οι ασθενείς. δέρνονταν με ρόπαλο, έως που πέθαιναν!
 
Τον Μάιο του 1941 απήχθην στο Κουμάνοβο για καταναγκαστική εργασία. Έμεινα 8 μήνες. Μου εδόθη άδεια τριών μηνών για το χωριό μου κι έπειτα απήχθην γι’ άλλους 8 μήνες στην Κούλα και το Σιδηρόκαστρο. Οι εργαζόμενοι ήσαν σχεδόν γυμνοί. Ξύλο και βρισιές διαρκώς.
Ήσαν υποχρεωμένοι να μεταφέρουν ωρισμένο αριθμό αμαξιών χώ­ματος κάθε ημέρα. Τροφή 200 γραμμ. μπομπότα και 5 πιπεριές νερόβραστες. Ό,τι λεπτά κατόρθωναν να παίρνουν κρυφά από τα σπίτια τους, τα έκρυ­βαν για να τα δώσουν στους υπαξιωματικούς, για να πάρουν την άδεια. Έτσι δεν ημπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν για φαγί. Τους δηλώνοντας ασθένεια εξέταζαν οι ιατροί, οι οποίοι συνήθως τους εύρισκαν υγιείς και τους καταδίκαζαν σε 150 ή 250 ραβδισμούς, με ρόπαλο. Ένεκα τού­του, οι άρρωστοι προτιμούσαν να κρύπτονται στα χόρτα και να πεθαί­νουν παρά να παρουσιάζονται στους ιατρούς. Από την ομάδα μου 35 πέθαναν. Το ξύλο εν γένει ήταν φοβερό.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου