Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ ΛΟΓΩ ΑΟΖ;


Με αφορμή την ανάρτηση απο το ιστολόγιο Antinews με τον τίτλο : “Χοντραίνει” το παιχνίδι Ρωσίας – Αμερικής με φόντο την ΑΟΖ η Αιώνια Ελληνική Πίστη ξαναδημοσιεύει το άρθρο της 12ης Αυγούστου 2011 του Ι.Θεδωράτου


Ιωάννης Σ. Θεοδωράτος
Δημοσιογράφος – Αμυντικός Αναλυτής


Από το editorial του περιοδικού
«Στρατιωτική Ισορροπία και Γεωπολιτική»,
τεύχος 18, Αύγουστος 2011, Αιγίς Εκδοτική.
Το άρθρο αναρτήθηκε γιά πρώτη φορά από το ιστολόγιο ΠΕΡΙ ΑΛΟΣ την Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Υπήρξαν σοβαρές αιτίες για την εκδήλωση της σοβούσας
κρίσης μεταξύ Αθήνας και Μόσχας, για συγκεκριμένους γεωπολιτικούς λόγους, οι οποίοι άπτονται της ΑΟΖ και των ενεργειακών κοιτασμάτων που βρίσκονται εντός της. Αφορμή για τη θέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων ήταν τα δημοσιεύματα για τα ΒΜΡ-3, του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, της «περιβαλλοντολογικής συζήτησης» που είχε ο πρωθυπουργός με τον Β. Πούτιν, ωστόσο τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν αλλού. Οι πραγματικές συγκρουσιακές αιτίες της αποκλίνουσας στρατηγικής διαφοροποίησης Αθηνών και Μόσχας βρίσκονται στον τομέα της ενέργειας, λόγω της ΑΟΖ.
 Λίγα χρόνια πριν από την επισημοποίηση της «ανακάλυψης» των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην υποθαλάσσια έκταση που ξεκινά από το Ιόνιο πέλαγος και καταλήγει μέσω της Κρήτης, νοτίως του Καστελόριζου στην Κύπρο και από εκεί στις ακτές του Ισραήλ, η Ελλάδα είχε εμπλακεί στο σχεδιασμό των αγωγών μεταφοράς ενεργειακών πόρων προς την ΕΕ. Σε αυτό το παιγνίδι –μέρος του «Μεγάλου Παιγνιδιού» της Ευρασίας– η Τουρκία αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική της θέση (υπέρ των εθνικών της συμφερόντων), άνοιξε μια από τις κύριες πύλες του φρουρίου Rimland, επιτρέποντας στη Ρωσία να «διασπάσει» τον ενεργειακό αποκλεισμό που προσπαθούσαν να επιβάλουν οι Αγγλοσάξονες. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου