Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΕΤΕΛΕΙΩΣΑΝ - ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Π.ΚΑΡΤΕΡ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ * Βιβλιοπωλείο Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα
Χαρ. Τρικούπη 14, τ.κ. 106 79 ΑΘΗΝΑ * Τηλ. 210 3628976 -  210 6440 021 και  τοτ. 210 3638435
 facebook: ΠΕΛΑΣΓΟΣ – ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ        

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



ΝΕΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ



Τα καύσιμα ετελείωσαν...

Από την πολιτικοποίηση Παπαδοπούλου στην "Μεταπολίτευση" Καραμανλή



Ο Γεώργιος Π. Κάρτερ, απετέλεσε ένα από τα επίλεκτα στελέχη τεχνοκρατών και επιστημόνων που επιστρατεύθηκαν από τις Κυβερνήσεις Γ. Παπαδόπουλου, στην προσπάθεια του τελευταίου να ανα­θέση την ανασύνταξη της Πολιτείας σε διακεκριμένους εκφραστές του ανανεωτι­κού πνεύματος της πολεμικής γενεάς 1940-49 που είχε μείνει στο περιθώριο από το μεταπολεμικό πολιτικό κατεστημένο…

Όλοι έως τώρα γνώριζαν την πολιτικοποίηση στην οποία κατέληξε ο Γ. Παπα­δόπουλος, έπειτα από την Πολιτειακή Μεταβολή της 1ης Ιουνίου 1973, όταν ανέθεσε τον σχηματισμό Κυβερνήσεως στον Σπύρο Μαρκεζίνη προς διενέργεια εκλογών.

Η μαρτυρία Κάρτερ αποκαλύπτει μία άλλη, άγνωστη πολιτικοποίηση που προηγήθηκε της λύσεως Μαρκεζίνη. Πρόκειται για την απόπειρα πολιτικοποιήσεως του 1972 που επεχείρησε ο Γ. Παπαδόπουλος, ενθαρρύνωντας την δημιουργία ενός νέου Πολιτικού Κινήματος, με σκοπό την ανακαίνιση του πολιτικού βίου, την ανάδειξη νέων δυνάμεων και την εμφάνιση νέων κομμάτων αρχών. Εξιστορεί πώς οργανώθηκε το Κίνημα, ποιοι αντέδρασαν και πώς τελικά η προσπάθεια ατόνησε μετά την πρόκριση της λύσεως Μαρκεζίνη. [...]

Αλλά οι αποκαλύψεις της μαρτυρίας δεν σταματούν εκεί. Φωτίζουν και πολλές άλλες, άγνωστες πτυχές για τις μετέπειτα εξελίξεις πού διαδραματίσθηκαν κατά την διάρκεια της βραχείας Κυβερνήσεως Μαρκεζίνη μέχρι την ανατροπή της από την επέμβαση του Ιωαννίδη.

. . . .

Η ιστορική μαρτυρία του Γ. Κάρτερ τελειώνει με την εξιστόρηση των αιτίων πού προκάλεσαν την εξόντωση του Γ. Παπαδοπούλου μετά την «μεταπολίτευση», και αποκαλύπτει πώς ὁ Γ. Παπαδόπουλος επεδίωξε να  η γ η θ ή  κ ό μ μ α τ ο ς  α ν τ ι π ο λ ι τ ε ύ σ ε ω ς  τ ο υ  Κ α ρ α μ α ν λ ή, γεγονός πού οδήγησε τον τελευταίο να αντιμετωπίση τον Παπαδόπουλο ως επικίνδυνο πολιτικό του αντίπαλο και να επιδίωξη την φυσική και πολιτική του εξόντωση.

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ ΓΕΩΡΓΙΟ ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗ


1 σχόλιο: