Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΟΙ...ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ


Του Δημήτρη Παπαγεωργίου

Ό,τι τελικά δεν κατάφεραν οι “στοχευμένες” παρεμβάσεις των μεγάλων – και ελεγχόμενων από την κυβέρνηση – ΜΜΕ, ό,τι δεν κατάφεραν οι τοίχοι με πλεξιγκλάς, ό,τι δεν κατάφερε η υπερσυγκέντρωση της αστυνομίας που σκοπό είχε να τρομοκρατήσει τον κόσμο, το κατάφεραν – με δυσκολίες και σε δεύτερη φάση – οι γνωστοί κουκουλοφόροι.
Από τις επτά το πρωί ο συγκεντρωμένος κόσμος κατάφερε να αποκλείσει την Βουλή με μπλόκα σε όλη την περιφέρειά της, στο Ζάππειο, έναντι του Καλλιμάρμαρου, στον Ευαγγελισμό, στο Κολωνάκι και ούτω καθ' εξής.
Από νωρίς το πρωί η προσέλευση του κόσμου στην πλατεία ήταν εντυπωσιακή και συνεχώς οι συγκεντρωμένοι ενισχυόντουσαν. Γύρω στις 12 η ώρα τουλάχιστον 40-50.000 κόσμου βρισκόταν στην πλατεία Συντάγματος και στους δρόμους γύρω από αυτήν, δημιουργώντας πραγματικό μούδιασμα στους βουλευτές που έπρεπε να προσέλθουν στην Βουλή για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου ή αλλιώς “Μνημονίου 2”.
Ήταν όμως από ότι φάνηκε από την συνέχεια, πολύ καλό για να είναι αληθινό. Ήδη τα πρώτα σημάδια υπήρχαν από πιο νωρίς. Για πρώτη φορά στην πλατεία Συντάγματος έκαναν την εμφάνισή τους οργανωμένα μπλόκ της άκρας αριστεράς και αντιεξουσιαστών. Στην συμβολή της Πανεπιστημίου και Βασιλίσσης Σοφίας, ακριβώς απέναντι από τα ΜΑΤ που βρισκόντουσαν πίσω από τον γυάλινο πλεξιγκλάς τείχος, υπήρχε ένα μπλόκ με μαυροκόκκινες σημαίες.
DIADHLOTES 2
Η θέση αυτή ακριβώς ανάμεσα στα ΜΑΤ και τον όγκο των συγκεντρωμένων αγανακτισμένων της “πάνω πλευράς” της Πλατείας Συντάγματος, προϊδέαζε για επεισόδια, παρόλο που αρκετοί ήταν αυτοί οι οποίοι πίστευαν ότι στο πνεύμα της “ανακωχής” μεταξύ των αγανακτισμένων δεν θα συνέβαινε τίποτε. Από ό,τι φαίνεται όμως, οι εντολές ήταν διαφορετικές.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν με ρίψη αντικειμένων από το συγκεκριμένο μπλόκ προς τους αστυνομικούς. Πλαστικά μπουκάλια και μικροπράγματα εκσφενδονίστηκαν. Οι  συγκεντρωμένοι γιούχαραν τους κουκουλοφόρους και συνεχώς ομάδες Ελλήνων πατριωτών τους αποκαλούσαν “ασφαλίτες” υποδεικνύοντας τον σκοπό τους στην συγκέντρωση. Από εκεί και πέρα όμως οι εξελίξεις ήταν γρήγορες.
Κάποιοι από τους κουκουλοφόρους άρχισαν να σπάνε πλάκες του πεζοδρομίου μπροστά στο ξενοδοχείο Μ. Βρετάνια. Όταν δέχθηκαν τις παρατηρήσεις κάποιων μεσηλίκων τους επιτέθηκαν τραυματίζοντάς τους. Στην συνέχεια μάλιστα κινήθηκαν εναντίον ατόμων με ελληνικές σημαίες. Αυτό ήταν η απαρχή των επεισοδίων.
Αγανακτισμένοι Έλληνες τους εμπόδισαν. Υπήρξαν συμπλοκές, κατά τις οποίες οι κουκουλοφόροι αναγκάστηκαν σε οπισθοχώρηση, αφού εισέπραξαν αρκετές ... καρπαζιές. Υπήρξαν εκατέρωθεν τραυματισμοί, αλλά οι Έλληνες της πάνω πλευράς του Συντάγματος κατάφεραν να περιφρουρήσουν την συγκέντρωση.  Όλα έδειχναν τότε ότι η συγκέντρωση θα συνεχιζόταν κανονικά. Υπήρχε όμως από ό,τι φαίνεται και το “σχέδιο Β”.
Μετά την οπισθοχώρησή τους, οι κουκουλοφόροι ξαναμαζεύτηκαν και κατευθύνθηκαν προς την κάτω πλευρά της πλατείας του Συντάγματος, στην οποία νωρίτερα ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, η οποία όμως είχε (για ποιό λόγο άραγε;) αποχωρήσει. Βρίσκοντας εκεί “ελεύθερο έδαφος” οι κουκουλοφόροι ξεκίνησαν την επίθεσή τους κατά του υπουργείου Οικονομικών. Οι αστυνομικές δυνάμεις απήντησαν με καταιγισμό δακρυγόνων. Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους είχαν αποχωρήσει από την πρώτη σύγκρουση μεταξύ κουκουλοφόρων και πατριωτών. Είχαν όμως ξαναγυρίσει.
DIADHLOTES 3
Η αστυνομία επιδεικτικά για αρκετή ώρα άφησε τους κουκουλοφόρους ανενόχλητους να κάνουν το “παιχνίδι” τους στην κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος, στην συμβολή περίπου της Καραγεώργη Σερβίας με την Σταδίου. Απλά εκτόξευαν χημικά. Χρειάστηκαν πάνω από 25 λεπτά μέχρι να φανούν οι πρώτοι αστυνομικοί.
Όπως είναι φυσικό ο μεγαλύτερος όγκος των συγκεντρωμένων είχε ήδη είτε αποχωρήσει είτε υποχωρήσει σε στενά και προς την οδό Φιλελλήνων και την Λ. Αμαλίας. Τα κανάλια συγκέντρωσαν την μετάδοσή τους στο κάτω μέρος της πλατείας, όπου γινόντουσαν τα επεισόδια.
Για μία ακόμη φορά οι κουκουλοφόροι αναρχικοί κατάφεραν να διαλύσουν μια εντυπωσιακή συγκέντρωση. Σήμερα ειδικά λειτούργησαν ως η “χρυσή εφεδρεία” του συστήματος, καταφέρνοντας να πετύχουν αυτό που τόσο πολύ ήθελε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.  Ο συνδυασμός επεισοδίων και της αποπνικτικής ατμόσφαιρας των δακρυγόνων έστειλε πολλούς Αθηναίους πίσω στα σπίτια τους.
 Ε.Ω.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου