Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ,ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ

 
Του Σπύρου Βρυώνη

Το παρακάτω απόσπασμα είναι από μια ανακοίνωση του Σπύρου Βρυώνη η οποία εκφωνήθηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ακαδημία Αθηνών με θέμα “ Ο Νέος Ελληνισμός: Έννοια, περιεχόμενο, χρονικά όρια”. 
Ολόκληρη η πολύ ενδιαφέρουσα  ανακοίνωση δημοσιεύεται στο περιοδικό Νέος Ερμής ο Λόγιος


Ο πολιτικός επιστήμονας Ernest Gellner αναγνωρίζεται γενικά ως ο αρχιερέας του μοντερνισμού (όσον αφορά τη συζήτηση για την προέλευση του έθνους και του εθνικισμού), που επέφερε μια εντυπωσιακή αλλαγή στη θεωρία και τη σύλληψη του υπό συζήτηση θέματος. Ο Gellner τοποθετείται στην αφετηρία αυτού που έχει περιγραφεί ως «κλασικός μοντερνισμός» (στο περιορισμένο πεδίο του). Τα κείμενά του επέπρωτο να γίνουν άγριος άνεμος, που φύσηξε στη φωτιά των διαλόγων για το έθνος και τον εθνικισμό. Για δύο σχεδόν δεκαετίες (από τη δημοσίευση των κειμένων του, το 1964) η θεωρία του αποτέλεσε ένα ατράνταχτο δόγμα, μια ορθοδοξία, προτού υποστεί μια κάποια εύστοχη επίθεση.

Η θεωρία του δομήθηκε πάνω σε δύο σημαντικές προγενέστερες συμβολές. Η πρώτη ήταν τα γραπτά του ιστορικού επιστήμονα Hans Cohn και του πολιτικού επιστήμονα Karl Deutsch, οι οποίοι είχαν προσφέρει στις έννοιες τόσο του έθνους όσο και του εθνικισμού μια διάσταση έντονης νεωτερικότητας. Δεύτερον, και σημαντικότερο,  κατά την προηγούμενη δεκαετία, ορισμένοι κοινωνιολόγοι εργάστηκαν πάνω στις δικές του κοινωνικές θεωρίες, τις οποίες ο Talcott Parsons επεξέτεινε και εμβάθυνε ως προς τον τρόπο με τον οποίο παραδοσιακές (φεουδαρχικές/αγροτικές) κοινωνίες μετατράπηκαν σε σύγχρονες. Το αποτέλεσμα ήταν μια σύγχρονη προσέγγιση και θεωρητικοποίηση, η οποία απαιτούσε λειτουργική ανάλυση των αναγκών των κοινωνιών σε περιόδους μεγάλων αλλαγών και προκλήσεων.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου