Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ : ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΕ ΝΕΚΡΟΤΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΛΕΝΟΥΝ ΝΕΚΡΟΥΣ!

 
Του Νέαρχου Κυπριανού

Η πρόσφατη καταστροφή του ναού της Αγίας Θέκλας στην κατεχόμενη Βοκολίδα, ήταν ακόμη μια απόδειξη για το πραγματικό πρόσωπο του κατοχικού καθεστώτος, αναφορικά με τον τρόπο που μεταχειρίζεται τη θρησκευτική και πολιτιστική μας κληρονομιά.

Οι δηλώσεις «μετανοίας» και οι «υποσχέσεις» ότι θα ξαναχτιστεί το συγκεκριμένο εκκλησάκι δεν είναι αρκετές για να επιδιορθώσουν τις άπειρες ζημιές που προκάλεσε η μπότα του Αττίλα στα 37 χρόνια της κατοχής σε εκκλησίες, μοναστήρια, ξωκλήσια και νεκροταφεία.

Η καταγραφή των χριστιανικών ναών, η κατάστασή τους και η σημερινή τους χρήση, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για τη συνεχιζόμενη προσπάθεια εξαφάνισης κάθε ελληνοχριστιανικού στοιχείου από το κατεχόμενο τμήμα του νησιού.
Από τη κατεδάφιση της Αγίας Θέκλας

Το μέγεθος της καταστροφής των θρησκευτικών μας μνημείων αποτυπώνεται στο βιβλίο του Χαράλαμπου Γ. Χοτζάκογλου «Τα θρησκευτικά μνημεία στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο, όψεις και πράξεις μιας συνεχιζόμενης καταστροφής». Το βιβλίο μέσα από έγχρωμο και μαυρόασπρο φωτογραφικό υλικό, παρουσιάζει δεκάδες φωτογραφίες με θρησκευτικά μνημεία που βίωσαν την καταστροφή από τα ανελέητα κτυπήματα του Αττίλα. 
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου