Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Η ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ : ΗΠΑ - ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ''ΙΛΙΑΔΑΣ''ΣΤΟ ΦΗΜΙΣΜΕΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΚΕΤΙ

Μία ξεχωριστή εκδήλωση στο φημισμένο Μουσείο Γκέτι, στο Μαλιμπού της Καλιφόρνιας, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, που διοργανώθηκε από το Διεθνές Ελληνικό Θέατρο, με πρωταγωνιστές τους «Αναγνώστες του Ομήρου».
Η ξεχωριστή αυτή εκδήλωση, που απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η ποίηση του Ομήρου συνεχίζει να ταξιδεύει ανά τον κόσμο και να συναρπάζει πολυπληθή ακροατήρια, έλαβε χώρα στο εμβληματικό αμφιθέατρο της Βίλας Γκέτι, παράλληλα με την μόνιμη έκθεση Ιστορίες Τρωικού Πολέμου που παρουσιάζει δεκάδες αρχαιότητες, σχετιζόμενες με τα Ομηρικά Έπη.
Στην ολοήμερη ανάγνωση της «Ιλιάδας», με τη συνεχή και ενεργή συμμετοχή του κοινού, έλαβαν 160 άτομα, που αναβίωσαν, από τις 10 το πρωί έως τις 7 το βράδυ, το έπος του Τρωικού Πολέμου. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, διακεκριμένοι λόγιοι, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες, φοιτητές, μαθητές και εκπρόσωποι πολλών εθνοτικών κοινοτήτων του Λος Άντζελες. Τις είκοσι τέσσερις ραψωδίες εμπλούτισαν ηχογραφημένες μελωδίες αρχαιοελληνικών οργάνων, από το μουσικό σύνολο «ΛύρΑυλος».
Η ανάγνωση βασίστηκε στην αγγλική μετάφραση του Stanley Lombardo, ο κάθε αναγνώστης, όμως, είχε την ελευθερία να διαβάσει το απόσπασμά του με τον τρόπο του και στη γλώσσα προτίμησής του. Μέρος του Έπους απαγγέλθηκε στα Ιαπωνικά, ως ένδειξη αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο λαό της Ιαπωνίας και ιδιαίτερα στον αφοσιωμένο «Αναγνώστη του Ομήρου», καθηγητή Μ. Genung.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με δεξίωση και παράθεση εδεσμάτων της εποχής του Ομήρου στο κλασσικής έμπνευσης προαύλιο του μουσείου.
«Η Ιλιάδα του Ομήρου, το πρώτο διασωζόμενο και ίσως σημαντικότερο έργο της ελληνικής ποίησης, κατέχει μοναδική θέση στην παγκόσμια λογοτεχνία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Βίλλας Γκέττι. «Χιλιάδες χρόνια μετά τη συγγραφή του, παραμένει σημείο αναφοράς για κάθε μελετητή της λογοτεχνίας και της ανθρώπινης ύπαρξης, ενώ τα θέματα που ερευνά παραμένουν διαχρονικά επίκαιρα».
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος των Αναγνωστών του Ομήρου, ηθοποιός Γιάννης Σιμωνίδης, επισημαίνει: «Σε μια περίοδο πολυάριθμων εξεγέρσεων ανά το κόσμο και πολυεπίπεδης κρίσης στη χώρα μας, αφενός η παρουσίαση ενός κατ’εξοχήν αντιπολεμικού έργου, και αφετέρου η προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε ένα διεθνές κέντρο, όπως η Βίλλα Γκέτι, εκπέμπουν μηνύματα πολλαπλής ανάγνωσης και έμπρακτης πολιτιστικής διπλωματίας».
Σημειώνεται, ότι από τις 10 έως τις 28 Μαΐου, το Διεθνές Ελληνικό Θέατρο θα περιοδεύσει σε διεθνή σχολεία, πανεπιστήμια και γνωστά θέατρα του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, με τις επιτυχημένες σόλο παραστάσεις «Η Απολογία του Σωκράτη» και «Καβάφης: O ποιητής της πόλης», στα ελληνικά και τα αγγλικά, με γαλλικούς υπέρτιτλους.
Στο πρόγραμμα των προσεχών δράσεων του οργανισμού περιλαμβάνεται περιοδεία στη Βουλγαρία, Ουκρανία και Μεξικό με την υποστήριξη του Ιδρύματος Λεβέντη, και εκδηλώσεις σε χώρες όπως η Κύπρος, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ισραήλ, Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το νέο ιστότοπο:  

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου