Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΕΚΤΑΚΤΟ ΝΕΟ : Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΡΗΣ ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ ΕΚΔΙΩΧΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ

Ο καθ. Άρης Πουλιανός
 
Σήμερα, 4 Απριλίου του 2011, κλιμάκιο 50 αστυνομικών από το αστυνομικό τμήμα Μουδανιών με την παρουσία δικαστικού επιμελητή, εκτελώντας απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, εκδίωξαν τον καθηγητή Άρη Πουλιανό από το Σπήλαιο Πετραλώνων.
Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη ενός δικαστικού και ακαδημαϊκού πολέμου που εξελίσσεται εδώ και δεκαετίες ανάμεσα στον καθηγητή Άρη Πουλιανό και κάποια άτομα του ακαδημαϊκού και πολιτικού χώρου.
Η υπόθεση ξεκίνησε το 1959 με την ανακάλυψη του Σπηλαίου των Πετραλώνων. Η Ελλάδα μέχρι τότε ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη στον τομέα των Ανθρωπολογικών Ερευνών. Ο Χρήστος Σαρηγιαννίδης, κάτοικος της περιοχής, ανακάλυψε μέσα στο σπήλαιο ένα κρανίο παλαιανθρώπου. Κλήθηκαν καθηγητές του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Κόκκορος, Κανέλλης, Μαρίνος, Γιαννούλης, Σωτηριάδης) οι οποίοι ανέλαβαν την υπόθεση, αλλά επειδή δεν υπήρχαν οι υποδομές στην Ελλάδα, τα ευρήματα στάλθηκαν στο Αμβούργο, στον καθηγητή Μπράιντιγκερ, γνωστού από την υπόθεση του «μινωικού μικροκέφαλου»*. Πολλά από τα ευρήματα που στάλθηκαν στο Αμβούργο, πάνω από 1200 κομμάτια, δεν επέστρεψαν ποτέ.
Το κρανίο παρουσιάστηκε τελικά σε ανθρωπολογικό συνέδριο της Μόσχας, όπου ο καθ. Πουλιανός ήρθε σε σύγκρουση με τον Μπράιντιγκερ για θέματα χρονολόγησης του ευρήματος. Ο Πουλιανός είναι της άποψης ότι τα ευρήματα είναι περίπου 750 χιλιάδων ετών, ενώ ο Μπράιντιγκερ τα χρονολογούσε πολύ μεταγενέστερα.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου