Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

 
Ένα μικρό αφιέρωμα στον Ελληνισμό της Ιαπωνίας, τη χώρα που δοκιμάστηκε σκληρά από τον ανελέητο σεισμό, το φοβερό τσουνάμι και τώρα βιώνει τον άμεσο κίνδυνο μιας πυρηνικής καταστροφής, που απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα!..

Σύμφωνα με το Αρχείο Ομογενειακών Οργανώσεων, ο αριθμός των Ελλήνων που ζούσαν στην Ιαπωνία το 2001 ανερχόταν σε 100. Στην πρωτεύουσα της χώρας, το Τόκιο, έχει την έδρα του ο Ελληνικός Κοινωνικός Σύλλογος Ιαπωνίας.
Οι Ιάπωνες, ως γνωστόν, είναι από τους μεγαλύτερους μελετητές του αρχαίου Ελληνισμού και ιδίως του Ομήρου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλοι οι ομηριστές έχουν ιδρύσει σωματεία και συλλόγους, που έχουν στο πέτο τους το ελληνικό γράμμα «Ο», για να δεικνύουν την Έναςχόλησή τους με το θέμα και, φυσικά, να αναγνωρίζονται μεταξύ τους. Τούτο έχει τονιστεί κατ’ επανάληψιν στην τηλεοπτική εκπομπή του γράφοντος «Το Ντοκουμέντο της Εβδμάδος», με προσκεκλημένους πολλούς φιλολόγους καθηγητές και ιστορικούς ερευνητές, όπως για παράδειγμα οι κκ Κώστας Δούκας. Άδωνις Γεωργιάδης (με τον οποίον κάναμε ειδική τηλεοπτική εκπομπή την 2αν Μαΐου 1997), Άννα Τζιροπούλου-Ευσταθίου και άλλοι.
Εκείνο, όμως, που έχει μεγάλη σημασία για τον Ελληνισμό είναι η αναφορά που κάνει ο αείμνηστος Ιωάννης Πασσάς μέσα σε ένα έργο του, όπου, μεταξύ άλλων, γράφει και τα εξής:

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου