Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ : Η ΣΤΕΝΩΠΟΣ ΡΟΥΠΕΛ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ


«Εκδόσεις Πελασγός» Ιωάννη Χρ. Γιαννάκενα
Βιβλιοπωλείο «Η Αλληλεγγύη των Φίλων»
Χαρ. Τρικούπη 14, ΑΘΗΝΑ 106 79 και τηλ.: 2106440021, 2103628976, τοτ. 2103638435
yyiannak@otenet.gr  και  acroceramo@hellasbooks.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η στενωπός ΡΟΥΠΕΛ
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ

O ποταμός Στρυμόνας ρέει από βορρά προς νότο και διατρέχει την κοιλάδα της Μαρινούπολης στη Βουλγαρία. Καθώς εισέρχεται στην Ελλάδα συμπιέζεται από τους ορεινούς όγκους Κερκίνης (Μπέλες) και Αγκίστρου (Τσιγκελιού) για περίπου δέκα χιλιόμετρα και σχηματίζει τη στενωπό Ρούπελ. Κατεβαίνοντας διασχίζει την κοιλάδα των Σερρών, ώσπου τελικά εκβάλει στο Αιγαίο Πέλαγος. Η διαδρομή αυτή είναι η συντομότερη οδός από το υψίπεδο της Σόφιας προς το Αιγαίο Πέλαγος και αντίστροφα. Έτσι κατά μήκος της κοιλάδας του Στρυμόνα υλοποιείται ένας άξονας εισβολής.  Ο άξονας Κρέσνα-Ρούπελ-Σέρρες. Γι'αυτό το λόγω στη στενωπό Ρούπελ διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα καθ'όλη τη διάρκεια της ελληνικής ιστορίας.
Σε αυτό το λεύκωμα εστιάζουμε στα γεγονότα που έλαβαν στη στενωπό:
α. την περίοδο του μεσοπολέμου 1935-1940, όπου η ελληνική κυβέρνηση ως απάντηση στην επεκτατική πολιτική της Βουλγαρίας, κατασκεύασε στα σύνορά της, την οχυρωματική «γραμμή Μεταξά». Στα πλαίσια αυτή της τιτάνιας προσπάθειας, το όρος Μπέλες και Άγκιστρο θωρακίστηκαν με οκτώ υπόγεια στρατιωτικά συγκροτήματα. Τα οχυρά Ποποτλίβιτσα, Ιστίμπεη, Κελκαγιά, Αρπαλούκι και Παλιουργιώνες στο όρος Μπέλες και τα  οχυρά Ρούπελ, Καρατάς και Κάλη στο όρος Άγκιστρο.
β.  κατά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941, όπου το XVIII (18ο) Ορεινό Σώμα Στρατού της 12η Γερμανικής Στρατιάς, προσπάθησε να διασπάσει την οχυρωμένη τοποθεσία Μπέλες-Αγκίστρου και μέσω της στενωπού Ρούπελ να προελάσει στο εσωτερικό της χώρας.

Συγγραφέας:
 Νίκος Γκιρμπάτσης
Έκδοση: Ομματώ (Σέρρες, 2011)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου