Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Σε διαβήματα και παραστάσεις προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση προβαίνει η κυπριακή κυβέρνηση, καταγγέλλοντας την ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος να διακόψει τη Θεία Λειτουργία ανήμερα των Χριστουγέννων στον ιερό ναό Αγίου Συνεσίου στο Ριζοκάρπασο.

Σε διαβήματα και παραστάσεις προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση προβαίνει η κυπριακή κυβέρνηση, καταγγέλλοντας την ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος να διακόψει τη Θεία Λειτουργία ανήμερα των Χριστουγέννων στον ιερό ναό Αγίου Συνεσίου στο Ριζοκάρπασο, με αποτέλεσμα να μην λειτουργηθούν οι Ελληνοκύπριοι εγκλωβισμένοι.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει ότι η ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα και αποτελεί καταπάτηση ενός στοιχειώδους ανθρώπινου δικαιώματος, όπως είναι η άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων.

Επίσης, ο Στέφανος Στεφάνου υπογραμμίζει ότι η ενέργεια αυτή του καθεστώτος «προβάλλει την επαχθή ουσία της κατοχής».

Σημειώνεται ότι το κατοχικό καθεστώς δεν έδωσε άδεια για τέλεση της Θείας Λειτουργίας και στον ιερό ναό Αγίας Τριάδας Γιαλούσας στην Καρπασία.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού έκανε λόγο για απαράδεκτη πράξη. Τόνισε ότι οι ενέργειες αυτές είναι καταδικαστέες και δεν συμβάλλουν στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, που θα επιτρέψει να δοθεί ώθηση στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Ο ΔΗΣΥ θα καταγγείλει το γεγονός στους πρωθυπουργούς ή αρχηγούς κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, και στους προέδρους της Ένωσης, της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι πρόκειται για καταδικαστέα και απαράδεκτη πράξη, «η οποία μολύνει το κλίμα των συνομιλιών, αλλά χρειάζεται ψυχραιμία και προσοχή στους χειρισμούς μας για να αποφευχθούν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις».

Η ΕΔΕΚ ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε καταγγελίες σε όλα τα σοσιαλιστικά κόμματα και τη Σοσιαλιστική Διεθνή, αξιώνοντας την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

«Η ενέργεια αποκαλύπτει το πραγματικό, βάναυσο πρόσωπο της κατοχής», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, προσθέτοντας ότι πρέπει να προβληματίσει όσους τρέφουν ψευδαισθήσεις για το ποια είναι η πραγματική Τουρκία σήμερα.

Το Κίνημα Οικολόγων σημειώνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη οφείλουν να επέμβουν δραστικά για εφαρμογή της συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης, η οποία αφορά τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων εγκλωβισμένων.



http://www.nooz.gr/world/diavimata-leukosias-gia-diakopi-8eias-leitourgias-sto-rizokarpaso


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου