Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 : Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ Ι. ΜΕΤΑΞΑ


28η Οκτωβρίου 1940.Μιά από τις πολλές χρυσές ημερομηνίες που σημάδεψαν την ένδοξη ελληνική ιστορία.Ισως η σημαντικότερη ιστορική στιγμή για την Ελλάδα τον 20ο αιώνα.
Η Ιστορία τοποθέτησε την Ελλάδα στην κορυφή της δόξας με αφορμή τα γεγονότα που ξεκίνησαν στις 3 πμ στην οικία του κυβερνήτου της Ιωάννου Μεταξά αλλά και γι αυτά που ακολούθησαν στο μέτωπο.
Έτσι κάθε χρόνο την ημέρα της 28ης Οκτώβριου η άξια απόγονος εγγονή του Πρωθυπουργού Μεταξά  κ Ιωάννα Φωκά ανοίγει την πόρτα της οικίας σύμβολο για να την επισκεφθούν οι σημερινοί Έλληνες .
Και φέτος αρκετός κόσμος (η αλήθεια είναι ότι ήταν περισσότερος από κάθε άλλη φορά) ήρθε στην οικία Μεταξά για να δει από κοντά όλα τα σημεία στα οποία διαδραματίστηκε εκείνο το πρωινό  μια από τις πιο δραματικές στιγμές της ιστορίας μας . Μπαίνοντας κανείς από την είσοδο στον κήπο τον πιάνει ένα ρίγος Μπροστά σου η οικία και αριστερά η μαρμάρινη πλάκα που γράφει ότι <<εδώ ο Ιωάννης Μεταξάς την 28η Οκτώβριου 1940 είπε το μεγάλο ΟΧΙ>>.Αμέσως το μυαλό αρχίζει και τρέχει πίσω στα γεγονότα.Δέος όμως είναι όταν μπαίνει κανείς μέσα στο σπίτι.Παντού φωτογραφίες του πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά,αρκετά έγγραφα,κειμήλα της εποχής λες και έχει σταματήσει ο χρόνος.
Η Αιώνια Ελληνική Πίστη δεν θα μπορούσε να λείψει.Ημουν εκεί πιστός στο καθήκον μαζί με την σύζυγο μου.
Στην είσοδο του σπιτιού το αδιαχώρητο περιμένοντας να χαιρετήσω την κ Ιωάννα Φωκά παρατηρούσα όλα όσα υπήρχαν γύρω μου και κοιτούσα να μάθω όσα περισσότερα μπορούσα. Πιο συγκλονιστικό σημείο του σπιτιού είναι ο χώρος στο σαλόνι όπου έγινε η συνομιλία του Ιωάννη Μεταξά με τον Ιταλό πρόξενο Ε.Γκράτσι.
 Όταν έφτασα απέναντι από την κ Φωκά και την χαιρέτησα ένιωθα αυτό που κάθε Έλληνας αισθανόταν όταν μίλαγε μαζί της.Οτι δηλαδή μιλούσε ο ίδιος ο Ιωάννης Μεταξάς.
Το ίδιο συναίσθημα νιώθω κάθε χρόνο που επισκέφθομαι την οικία   
Βγαίνοντας από το σπίτι και πιο δίπλα υπάρχει ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου υπάρχουν οι εφημερίδες της επόχης.Οστόσο την προσοχή τραβάει ένα παράθυρο όπου κοιτώντας μέσα είναι το γραφείο του Ιωάννη Μεταξά με όλα τα βιβλία και τα προσωπικά του αντικείμενα.
Κάνοντας την βόλτα γύρω από το σπίτι συναντάς την σκάλα όπου ανέβηκε ο Ιταλός πρόξενος 
Το μελανό σημείο είναι στο πίσω μέρος του κήπου (πίσω κι από τα δέντρα) υπάρχει το σπασμένο (από τις ορδές τις Δημοκρατικής Μεταπολίτευσης ξέρετε αυτής που μας πήγε το χρέος στα 330 δις Ευρώ αλλά και στο ΔΝΤ) άγαλμα του Ιωάννη Μεταξά. Κι όπως είπε ένας καλός μου φίλος <<αυτό ήταν και το ευχαριστώ>> γι όσα έκανε αυτός .
Τέλος την μεγαλύτερη χαρά την πήρα από τον κόσμο που εφέτος ήταν περισσότερος από κάθε άλλη φορά. Πάρα πολύ νέοι άνθρωποι με τα παιδιά τους. Συγκίνηση μεγάλη όταν έβλεπες τον πατέρα η την μητέρα να εξηγούν στα παιδιά τους που βρίσκονται,και να του εξιστορούν όλα τα ιστορικά γεγονότα.
Ε Ναι λοιπόν συνέλληνές μου θα τολμήσω να το πω.
Με τέτοιες οικογένειες έχουμε μέλλον,έχουμε ελπίδα,μπορούμε και δικαιούμαστε να πιστεύουμε σε μια ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ 100% ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΗ ΕΛΛΑΔΑ.


ΜΕ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΕΣΗΣ
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ



1 σχόλιο:

  1. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗ...ΖΗΤΩ Η ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΙΣ...ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΠΛΟΓΚ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή