Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΡΧΑΙΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ''ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ''


Ο Κεραμεικός είναι συνοικία της Αθήνας που βρίσκεται δυτικά της Ακρόπολης, στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού. Γειτονεύει με τις περιοχές του Θησείου, των Πετραλώνων και της συνοικίας Γκάζι.

Η περιοχή οφείλει το όνομα της στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, που βρίσκεται μεταξύ των οδών Πειραιώς και Ερμού. Η τοποθεσία αυτή ήταν το νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας και σήμερα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας.

Δίπλα στον Κεραμεικό βρίσκεται η τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων που λειτουργεί στον χώρο του παλιού εργοστασίου υγραερίου, γνωστού ως γκάζι.
Γενικά κεραμεικός χαρακτηρίζεται εκείνος που αναφέρεται είτε στον κεραμέα (τεχνίτη), είτε στην ίδια τη τέχνη της κεραμικής ή κεραμευτικής.

Ειδικότερα όμως με το όνομα Κεραμεικός φέρονταν στην Αρχαία Αθήνα δύο συνοικίες που βρίσκονταν στο βορειοδυτικό άκρο της τότε Αθήνας οι λεγόμενοι "Έξω Κεραμεικός" και ο "Έσω Κεραμεικός". Δηλαδή δύο Κεραμεικοί όπως λέει και ο Ησύχιος, ο μέν εκτός του τείχους, ο δε εντός. Την διάκριση αυτή μνημονεύουν επίσης ο Πλάτων, ο Θουκυδίδης και ο Πλούταρχος.

Οι δύο αυτές αρχαίες συνοικίες αποτελούσαν τον δήμο των Κεραμέων, από την Ακαμαντίδα φυλή. Το όνομα του δήμου αυτού προήλθε κατ΄ άλλους από τον επώνυμο ήρωα Κέραμο ενώ κατ΄ άλλους από τους τεχνίτες κεραμείς (αγγειοπλάστες - αγγειογράφοι) και από τα εργαστήριά τους που ήταν αρχικά στη περιοχή αυτή. Οι δύο Κεραμεικοί χωρίζονταν μεταξύ τους από το Θεμιστόκλειο τείχος (478 π.Χ.), και συνδέονταν από τη μεγάλη διπλή πύλη λεγόμενη "Δίπυλο" στην οποία εξωτερικά κατέληγαν η αρχαία οδός Πειραιώς, η Ιερά οδός, από και προς την αρχαία Ελευσίνα και η οδός προς την Ακαδημία Πλάτωνος. Εσωτερικά του Διπύλου ξεκίναγε μεγάλη λεωφόρος που διαμέσου της αρχαίας αγοράς και μεταξύ των λόφων της Πνύκας και του Αρείου Πάγου κατέληγε στην είσοδο της Ακρόπολης. Έτσι ο μεν Έξω Κεραμεικός είχε ταφικό χαρακτήρα, ενώ ο Έσω Κεραμεικός οικιστικό χαρακτήρα.

Από την ελληνιστική περίοδο μέχρι τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους (338 π.Χ. μέχρι τον 6ο αιώνα) το νεκροταφείο διαφαίνεται πως λειτουργούσε αδιάκοπα.

http://www.mathainoumeellinikiistoria.blogspot.com/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου