Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

"ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΚΑΘΗΚΟΝ Η ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑ"

irlw20100114Σειρά επαφών και συσκέψεων στην Αλεξάνδρεια, με κύριο άξονα το θέμα της ελληνικής γλώσσας και Παιδείας στο πλαίσιο των αλλαγών που θα γίνουν από το Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων είχε, χθες, στην Αλεξάνδρεια, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Στέφανος Ταμβάκης.

Κοινή διαπίστωση από τις συναντήσεις του προέδρου ΣΑΕ ήταν ότι "η ομογένεια αντιλαμβάνεται, συναισθάνεται την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και συμπαραστέκεται στον αγώνα που δίνει η πατρίδα μας, για να αντεπεξέλθει σε όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει", όπως τονίζει κ. Ταμβάκης.

"Βέβαια, η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα ελληνικά σχολεία της διασποράς, η διατήρηση της ελληνικότητας της παροικίας και η συνέχιση και διαιώνιση της ελληνικής παρουσίας στις ιστορικές μας εστίες, αποτελεί πρώτιστο και κυρίαρχο καθήκον", τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Ταμβάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΑΕ έγινε δεκτός από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β', με τον οποίο είχε συνεργασία για θέματα ζωτικής σημασίας που απασχολούν το Πατριαρχείο στην Αίγυπτο και ολόκληρη την Αφρική. Κυρίως εξετάσθηκαν τα θέματα:

α) της συνέχισης της απρόσκοπτης λειτουργίας της Σχολής του Μεγάλου Αθανασίου στην Αλεξάνδρεια, όπου δεκάδες νέοι από όλοι την Αφρική, διδάσκονται την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό,

β) της λειτουργίας της ιστορικής Βιβλιοθήκης του Πατριαρχείου, που ανακαινίστηκε πρόσφατα και έχει ανεκτίμητης αξίας βιβλία, πάπυρους και κώδικες

γ) της στήριξης του μεγάλου και σοβαρού έργου της ιεραποστολής, που επιτελεί ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος και οι Μητροπολίτες του Θρόνου σε ολόκληρη την Αφρική.

Παράλληλα, ο κ. Ταμβάκης είχε σύσκεψη με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Γιώργο Διακοφωτάκη, για τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων της λειτουργίας των ελληνικών σχολείων της Αλεξάνδρειας, που διανύουν τον δεύτερο αιώνα συνεχούς και αδιάλειπτης λειτουργίας τους.

Κοινή γραμμή για το θέμα της συνέχισης της λειτουργίας των ελληνικών σχολείων και της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στην Αίγυπτο, έχουν χαράξει το ΣΑΕ και οι Πρεσβυγενείς Ελληνικές Κοινότητες Αλεξανδρείας και Καΐρου.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας (ΕΚΑ) Γιάννης Σιόκας μαζί με τον Α' Αντιπρόεδρο και Προϊστάμενο της Εφορείας Σχολείων Δημήτρη Βαφειάδη και το Προεδρείο της ΕΚΑ, ανέλαβαν πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό, έχοντας συνεχή συνεργασία με τον πρόεδρο του ΣΑΕ και καλούν τους επικεφαλής των φορέων και συλλόγων της πόλης καθώς και παροίκων σε σύσκεψη, με σκοπό να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα, να εξετασθούν και να αναζητηθούν οι καταλληλότερες λύσεις και στη συνέχεια να προταθούν στην παροικία και στην ελληνική πολιτεία.

Επίσης, ο κ. Ταμβάκης συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Αντώνη Ιορδανίδη, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς του πρόεδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστου Καβαλή. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν και ο συντονισμός των ενεργειών όλων των θεσμικών οργάνων και φορέων της ομογένειας της Αιγύπτου, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΑΕ βρίσκεται σε επικοινωνία με τους Συντονιστές των Περιφερειών του ΣΑΕ, που του έχουν μεταφέρει και εκείνοι με τη σειρά τους τα κατά τόπους προβλήματα που έχουν προκύψει στον τομέα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.

"Ευχή όλων είναι η εξεύρεση της κατάλληλης και συμφέρουσας λύσης για το μεγάλο, σημαντικό και ζωτικής σημασίας θέμα της παιδείας, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τη σημερινή δύσκολη συγκυρία στην αγαπημένη μας πατρίδα", κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου