Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Η φορολόγηση και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο (Κ.Ι.Σ.)


kiseΣε απάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ., Κυριάκου Βελόπουλου, για το πώς φορολογούνται η Ορθόδοξη Εκκλησία και τα άλλα δόγματα, κρίναμε ότι η απάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου δεν ήταν ικανοποιητική και ζητήσαμε να μας διευκρινίσει τι φόρο πληρώνουν τα τζαμιά, οι Μουφτείες των Μουσουλμάνων με τα βακούφια τους, τι πληρώνουν οι προτεστάντες, η Εκκλησία των Αρμενίων, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, οι Ιεχωβάδες, αν μισθοδοτούνται από το Κράτος οι επίσκοποι των Καθολικών.

Ελπίζουμε (γράψαμε στην «Ελεύθερη Ωρα» της Τρίτης) να βρει την ευκαιρία και να πληροφορήσει τον ελληνικό λαό ότι το νέο Νομοσχέδιο δεν εξαιρεί καμία θρησκεία και κανένα δόγμα από τη φορολογία. Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο θεώρησε ότι θίγεται και μας ζητάει να βάλουμε την απάντησή μας εντός πλαισίου και με τα στοιχεία που περιελάμβανε το δημοσίευμά μας.

Μας γνωρίζει ότι οι Εβραϊκοί Οργανισμοί και οι Εβραίοι ως άτομα υποχρεούνται και καταβάλλουν τις φορολογικές υποχρεώσεις όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες. Σαφώς, διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει κανένας νόμος που να διαφοροποιεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο – πολλώ δε μάλλον να απαλλάσσει τους Εβραίους από τη φορολογία. Αν είναι έτσι, χαιρόμαστε γι’ αυτό και τελειώνει εδώ το ζήτημα.

Με την ευκαιρία, όμως, θα ρωτήσουμε τον Πρόεδρο και τη Γεν. Γραμματέα του Κ.Ι.Σ.: Υπεγράφη προεδρικό διάταγμα στις 22-3-1978 με αριθμό 182 όπου καθορίζεται το Κ.Ι.Σ. ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου κι έχει και ασκεί δικαιώματα, τα οποία μόνο το Κράτος κατέχει; Ειδικότερα, με αυτό το Προεδρικό Διάταγμα «το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο (Ελλάδος), δικαιούται να εισπράττει φόρους, για δική του χρήση, από τους Εβραίους που διαμένουν στην Ελλάδα, αντί του Ελληνικού Κράτους»;

Θα περιμένουμε εναγωνίως την απάντηση επ’ αυτού, από το Κ.Ι.Σ. Οι καλοί λογαριασμοί και τα καθαρά λόγια κάνουν τους καλούς φίλους.

Ε.Ω


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου