Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Σάλος προκαλεί στη Γερμανία η τουρκικής καταγωγής υπουργός

Αναστάτωση προκάλεσε, ακόμα και μέσα στο ίδιο της το κόμμα της, η μέλλουσα περιφερειακή υπουργός της Γερμανίας, Αϊγκιούλ Οζκάν, η οποία εκτός των άλλων δήλωσε πώς τα χριστιανικά σύμβολα δεν έχουν θέση στα δημόσια σχολεία!
Η κ. Οζκάν είναι η πρώτη τουρκικής καταγωγής πολιτικός στην ιστορία της Γερμανίας που αναλαμβάνει υπουργικό αξίωμα.



Η Αϊγκιούλ Οζκάν η οποία είναι η πρώτη γυναίκα τουρκικής καταγωγής που θα αναλάβει τη θέση της υπουργού, προκάλεσε αναταραχή μέσα στο ίδιο το συντηρητικό κόμμα της, τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), ζητώντας σήμερα να αποσυρθούν οι Εσταυρωμένοι από τα δημόσια σχολεία. "Τα χριστιανικά σύμβολα δεν έχουν θέση στα δημόσια σχολεία", δήλωσε η Αϊγκιούλ Οζκάν, μέλλουσα υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται από το εβδομαδιαίο περιοδικό Focus.

"Το σχολείο πρέπει να είναι ένας ουδέτερος χώρος", πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι ούτε η μαντίλα έχει θέση σε μια αίθουσα διδασκαλίας. Η 38χρονη Οζκάν πρόκειται να γίνει αύριο Τρίτη η πρώτη τουρκικής καταγωγής υπουργός στη Γερμανία. "Τα θρησκευτικά σύμβολα, ιδιαίτερα ο σταυρός, θεωρούνται από την περιφερειακή κυβέρνηση ένδειξη μιας εκπαίδευσης που έχει τη σφραγίδα της ανεκτικότητας, με υπόβαθρο τις χριστιανικές αξίες", αντέδρασε ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Κρίστιαν Βουλφ.

Άλλες αντιδράσεις ήταν πολύ πιο έντονες. Ο υπεύθυνος στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανικών Ενώσεων για θέματα κοινωνικής ένταξης Στέφαν Μίλερ, ο οποίος προέρχεται από τη Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU), τον πιο συντηρητικό κλάδο της CDU στη Βαυαρία, δήλωσε ότι οι θέσεις της Οζκάν "αποκκλίνουν σε τέτοιο βαθμό που προκαλεί τρόμο".

"Πολιτικοί αξιωματούχοι που θα ήθελαν να απαγορεύσουν τους Εσταυρωμένους από τα σχολεία, πρέπει να σκεφτούν αν έχουν πραγματικά θέση σε ένα χριστιανοδημοκρατικό κόμμα", πρόσθεσε. Ο "κύκλος των στρατευμένων χριστιανών" του κόμματος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ ήταν ακόμη πιο κατηγορηματικός και υποστήριξε ότι "η εμπειρία να γίνει μια μουσουλμάνα υπουργός της CDU στην Κάτω Σαξονία μοιάζει να έχει αποτύχει πριν ακόμη αρχίσει".

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η μέλλουσα υπουργός έχει δεχθεί απειλές κατά της ζωής της και έχει τεθεί υπό αστυνομική προστασία. Η Οζκάν δέχτηκε πάντως και κάποια στήριξη στους κόλπους της CDU. Ο υπουργός αρμόδιος για την κοινωνική ένταξη στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία (δυτική Γερμανία) Αμίν Λάσετ είπε ότι ο διορισμός της Οζκάν αποτελεί μια ένδειξη που αυξάνει "την αξιοπιστία της CDU" στον τομέα της κοινωνικής ένταξης. Εκλογές με πολύ αβέβαιη έκβαση για τους συντηρητικούς θα διεξαχθούν στις 9 Μαΐου σ' αυτό το ομόσπονδο γερμανικό κρατίδιο, το οποίο έχει ένα μεγάλο τουρκικής καταγωγής πληθυσμό.
Ποιά είναι η Αϊγκιούλ Οζκάν
Κόρη τούρκων μεταναστών στη Γερμανία- οι γονείς της ήταν ράφτες-, η κυρία Οζκάν ασχολήθηκε για πρώτη φορά ενεργά με την πολιτική πριν από έξι χρόνια και από τότε η άνοδός της ήταν ραγδαία. Ξεκίνησε την πολιτική καριέρα της από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη συνέχεια έκανε το μεγάλο άλμα προς την κεντρική πολιτική σκηνή. Με σπουδές Νομικής και μεγάλη εμπειρία σε οικονομικά θέματα, έχει εργαστεί σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών, αλλά αυτό που κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον του κ. Βουλφ σε αυτήν είναι οι γνώσεις της στον τομέα της ένταξης των μεταναστών στη γερμανική κοινωνία. Μέσω του Φόρουμ Τούρκων Επιχειρηματιών που δημιούργησε, βοηθούσε νεαρούς μετανάστες να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση στη Γερμανία. Από τη νέα θέση της θέλει να εργαστεί για την παροχή εκπαιδευτικών κινήτρων σε παιδιά μεταναστών. Επέλεξε τους Χριστιανοδημοκράτες για να μπει στην πολιτική επειδή πιστεύει ότι το κόμμα αυτό ταιριάζει περισσότερο με το δικό της όραμα και βλέπει πέρα από τη δική της «τουρκικότητα». «Το γεγονός ότι το κόμμα δεν είδε κανένα πρόβλημα στο ότι κατεβαίνω ως γυναίκα, και μάλιστα ως γυναίκα με μεταναστευτικό παρελθόν, ήταν για μένα πιο σημαντικό από τις ίδιες τις εκλογές» αναφέρει η κυρία Οζκάν. «Πριν από 10 χρόνια οι πολιτικοί συζητούσαν αν χρειαζόμαστε την ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία μας» είχε δηλώσει στο παρελθόν στην εφημερίδα «Christian Science Μonitor» και τονίζει ότι σημασία έχει πως σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει: «Σήμερα συζητούμε πώς θα το κάνουμε» προσθέτει.

Η κυρία Οζκάν είναι παντρεμένη με έναν επίσης τουρκικής καταγωγής γιατρό γυναικολόγο και έχουν αποκτήσει ένα αγοράκι που είναι σήμερα επτά ετών.
ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου