Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Για την είδηση με τη γιάφκα Πόλεμος συντακτών-Μάνιας στην Ελευθεροτυπία

Πόλεμος έχει ξεσπάσει στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία μεταξύ συντακτών και της εκδότριας Μάνιας Τεγοπούλου, έπειτα από την απόφαση της ιδιοκτησίας να αποσιωπηθεί η είδηση για την ανακάλυψη της κεντρικής γιάφκας του Επαναστατικού Αγώνα στο φύλλο της Τρίτης.

Η εφημερίδα σήμερα κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο Η είδηση και οι «ειδήσεις» και κεντρικό άρθρο του εκδότη Θανάση Τεγόπουλου στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται:

Η σιωπή της εφημερίδας μας, στην περίπτωση αυτήν και μόνο, έστελνε ένα μήνυμα. Ούτε έλλειψη εμπιστοσύνης στους συντάκτες μας -αλίμονο!- οι οποίοι καλύτερα από άλλους ξέρουν να αξιολογούν τις πληροφορίες, ούτε έλλειψη σεβασμού στον αναγνώστη. Αντιθέτως. Δεν ήταν αποπληροφόρηση ή απόκρυψη μιας «είδησης», που ήταν ήδη και θα γινόταν ευρέως γνωστή. Αμυνα στην παραπληροφόρηση ήταν:

Αμυνα, στην κατασκευή σεναρίων με ευθύνη της αστυνομίας, που κρυβόταν πίσω από SMS, τα οποία οδηγούν στη φυλακή ανθρώπους, χωρίς να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους.

Αμυνα στην απαράδεκτη μεθόδευση της αστυνομίας, να χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ, για να δημιουργείται κλίμα καταδικαστικό, ώστε να θριαμβολογεί μετά, παραβιάζοντας, στην υπόθεση της τρομοκρατίας, το τεκμήριο αθωότητας και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ΜΗ δημοσίευση της είδησης αυτής είχε πολιτικό σκοπό και κόστος. Με τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, εντός και εκτός των τειχών, για αυτήν την απροσδόκητη παράβαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας από την «Ε», πέρασε ένα μήνυμα πιο σημαντικό από τη δημοσίευση. Κατ' εξαίρεση. Ο αναγνώστης θα κρίνει.

Στην τρίτη σελίδα φιλοξενείται η απάντηση των συντακτών οι οποίοι κάνουν λόγο για λογοκρισία. Αναλυτικά αναφέρουν:

Η «Ελευθεροτυπία» δεν δημοσίευσε χθες το γεγονός της εισβολής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας σε διαμέρισμα της Κυψέλης το οποίο σύμφωνα με την αστυνομία -παρ' ότι δεν είχε εκδώσει επίσημη ανακοίνωση- είναι η «γιάφκα του Επαναστατικού Αγώνα». Η μη δημοσίευση με απόφαση της ιδιοκτησίας και παρά τις διαφωνίες της διεύθυνσης, που είχε ως αποτέλεσμα να μην ενημερωθούν οι αναγνώστες της εφημερίδας για τις πραγματικές διαστάσεις του γεγονότος, συνιστά λογοκρισία, που δεν συνάδει με τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, τις οποίες υπηρετούμε με συνέπεια οι συντάκτες τής «Ε». Κι αυτές τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας τηρούμε και απέναντι στον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία διαχειρίζεται τις εξελίξεις το τελευταίο διάστημα. Ενα γεγονός ή μια πληροφορία μπορεί όποιος θέλει να την κρίνει ή να την αμφισβητήσει. Δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να μην τη δημοσιεύσει και να την αποκρύψει από το αναγνωστικό κοινό.

Στο τέλος έρχεται και η απάντηση της Μάνιας Τεγοπουλου, η οποία είναι η εξής και βρίσκεται ακριβώς κάτω από το κείμενο των συντακτών:

Η Αστυνομία διαχειρίζεται τις εξελίξεις;

Οι συντάκτες έχουν δεοντολογία;

Και αν ναι, ποια;

Οταν μεθαύριο θα έρθει η πληροφόρηση μέσω MEGA ότι προσγειώθηκε ο πρώτος Αρειανός στον πλανήτη, ποιος συντάκτης της «Ε» θα την επωμισθεί;

Η Ιδιοκτήτρια

Απο το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου