Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ - Κύριε, θέλομεν τον Ιησούν ιδείν …ΙΗΣΟΥΣ ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΕΣ...«Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο υιός τού ανθρώπου»


Του Άγγελου Σακκέτου

Κύριε, θέλομεν τον Ιησούν ιδείν …

«Ήσαν δε τινες Έλληνες εκ των αναβαινόντων ίνα προσκυνήσωσιν εν τη εορτή. ούτοι ούν προσήλθον Φιλίππω τω από Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας, και ηρώτων αυτόν λέγοντες· Κύριε, θέλομεν τον Ιησούν ιδείν. Έρχεται Φίλιππος και λέγει τω Ανδρέα, και πάλιν Ανδρέας και Φίλιππος και λέγουσι τω Ιησού· ο δε Ιησούς απεκρίνατο αυτοίς λέγων· Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο υιός τού ανθρώπου.» (Ιω. 12, 20-23)
ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ σήμερα και όπως όλοι άκουσαν το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, εμάς τους Έλληνες μάς συνεκίνησε η αναφορά του Ιησού ο Οποίος, μόλις άκουσε ότι θέλουν να Τον ιδούν Έλληνες, είπε τη μεγάλη εκείνη ρήση: «Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο υιός τού ανθρώπου»!
Για το θέμα αυτό, αν ήσαν ή δεν ήσαν πραγματικοί Έλληνες αυτοί που επισκέφθηκαν τον Ιησού, ασφαλώς και η θέση μας είναι ότι ήσαν πραγματικοί Έλληνες και όχι … προσήλυτοι ελληνίζοντες Ιουδαίοι, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι.
Αλίμονό μας αν η ίδια η παράδοση του λαού μας επί 2.000 χρόνια τρεφόταν με ψεύδη και παραποιήσεις της ίδιας της βιβλικής ιστορίας, που θέλουν ορισμένοι να μας περάσουν, μόνον και μόνον διότι πρέπει να υπακούσουμε στην δική τους «Φωνή του Κυρίου».
Επί είκοσι αιώνες ο ελληνικός λαός γνωρίζει, ότι οι Έλληνες, που πήγαν να συναντήσουν τον Χριστό, ήσαν Έλληνες και γι’ αυτό χαίρονται όταν ακούνε αυτή τη φράση του Θεανθρώπου, διότι γνωρίζουν ότι ο Ιησούς μιλάει γι’ αυτούς, αφού γνωρίζουν ότι, αν δεν υπήρχε η ελληνική γλώσσα, το Ευαγγέλιο ήταν πολύ δύσκολο να διαδοθεί στον τότε γνωστό κόσμο!
Αυτό το γνώριζε ο Χριστός όσο κανένας άλλος και γι’ αυτό χάρηκε όταν άκουσε ότι ορισμένοι Έλληνες θέλουν να Τον συναντήσουν. Κι όταν μιλάμε για Χριστό μιλάμε για έναν άνθρωπο που γνώριζε τα πάντα! Δεν ήταν ένας τυχαίος άνθρωπος!...
Βεβαίως, για το θέμα αυτό, έχουμε κάνει ειδικό άρθρο, που μπορεί κανείς να το βρει μέσα στην ιστοσελίδα μας. Φέρει τον τίτλο: «Τι Έλληνες ήσαν αυτοί, που πήγαν να συναντήσουν τον Χριστό;» και βρίσκεται μέσα στην κατηγορία: «Βίοι Παράλληλοι». Εκεί μέσα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαβάσουν την ανάπτυξη των θέσεών μας την οποίαν υποστηρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια.
Ασφαλώς και δεν θα ήθελα να θίξω για μια ακόμη φορά αυτό το θέμα με την ελληνικότητα πολλών θεμάτων της Καινής Διαθήκης, αλλά βλέπετε τα Ευαγγέλια της Μεγάλης Εβδομάδος μάς δίνουν συνεχώς ερείσματα για μια ευρύτερη προσέγγιση παρομοίων θεμάτων. Και δεν είναι λίγα…
Θα ήθελα, ωστόσο, επειδή η Μεγάλη Τετάρτη είναι ημέρα που η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της αμαρτωλής εκείνης γυναικός, της αλειψάσης με μύρο τους πόδας του Κυρίου, η οποία, αμαρτωλή ούσα, με τη μετάνοια και μεταμέλειά της επέστρεψε στον σωστό ηθικό δρόμο. Είναι η πρώην άσωτος γυνή η οποία «εξαίφνης σώφρων ώφθη, μισήσασα τα έργα της αισχράς αμαρτίας», όπως λέει και το κοντάκιο της Μεγάλης Τετάρτης..
Κάποια στιγμή όλοι εμείς οι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να μετανοούμε ή να δείχνουμε εμπράκτως την μεταμέλειά μας για τα όποια λάθη ή ανομήματά μας. Να έχουμε το θάρρος να τα ομολογούμε. Κι όχι μόνον οι άνθρωποι, αλλά και οι λαοί.
Σε ένα ντοκιμαντέρ που έδειξε χθες, Μεγάλη Τρίτη, η ΕΤ1, άκουσα δια στόματος του πρώην Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου, κ. Ειρηναίου, ότι οι ίδιοι οι Γερμανοί, για να εξιλεωθούν από τα αμαρτήματά τους εις βάρος άλλων λαών, καθιέρωσαν μία ημέρα εθνικής μετανοίας!!
Ομολογώ δεν το γνώριζα. Αλλά από μόνο του αυτό το γεγονός είναι κάτι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να μας εμβάλλει όλους μας σε μία εθνική περισυλλογή για να δούμε σαν λαός τι πρέπει να τιμούμε και τι πρέπει να αποποιούμαστε.
Δεν έχουμε χρόνο για ατέρμονες συζητήσεις και λόγια «έπεα πτερόεντα». Είμαστε λαός της πράξης και όχι των λόγων. Διαφορετικά θα είμαστε πάντα ένα κοπάδι και θα ισχύει εκείνο που λέει ο θυμόσοφος λαός μας: «Πώς πάν’ τα γίδια στο γκρεμό; Βλέποντας το μπροστινό»!..
Και οι καιροί ου μενετοί.

ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου