Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Ευθύνες του Ελληνικού κομμουνισμού για την τελική κατάρρευση του Μικρασιατικού μετώπου τον Αύγουστο του 1922



Ο Νικόλαος Τρικούπης πολέμησε σε όλους τους κρίσιμους πολέμους της Ελλάδας την κρίσιμη δεκαετία 1912-1922. Ήταν ένας από τους ελάχιστους Έλληνες αξιωματικούς που τύγχανε της απόλυτης εμπιστοσύνης και των δύο πολιτικών παρατάξεων (βενιζελικοί- αντιβενιζελικοί) την περίοδο εκείνη. Στον Μικρασιατικό πόλεμο είχε υπό την διοίκηση του το Β΄ σώμα στρατού. Στα απομνημονεύματα του περιλαμβάνει ένα ενδιαφέρον απόσπασμα για την επιρροή της αριστερής αντιπολεμικής προπαγάνδας στο ηθικό των Ελλήνων στρατιωτών. Συγκεκριμένα αναφέρει:

"...είς την δυσφορίαν των οπλιτών συνετέλεσεν ουκ ολίγον επίσης, αφ΄ενός μεν η εν Ελλάδι Μπολσεβικική προπαγάνδα, ήτις δι΄ επιστολών προς οπλίτας προσεπάθει να επιτύχη την διάλυσιν του στρατού και αφ΄ετέρου η εν Αθήναις εκδιδομένη εφημερίς "Ριζοσπάστης", ης η κυκλοφορία δεν επετρέπετο μεν εις το στράτευμα, διεβιβάζετο όμως αύτη εις τον στρατόν του μετώπου δια του εχθρικού στρατού, ριπτομένη από αεροπλάνων, η δι΄ εχθρικών περιπολιών, αίτινες κατά την νύχτα προχωρούσαι μέχρι των ημετέρων συρματοπλεγμάτων άφηνον η εξήρτον επί πασσάλων ολόκληρα δέματα εφημερίδων "Ριζοσπάστης".

και αναφέρει στην συνέχεια:

"Κατά τον αυτόν επίσης τρόπον μετεβιβάζοντο εις τας γραμμάς μας και δέματα ελληνικής εφημερίδος Κωνσταντινουπόλεως, δημοσιευούσης στρατιωτικά άρθρα ενυπόγραφα, άτινα εκρίθησαν υπό της Κεμαλικής προπαγάνδας, ως δυνάμενα να συντελέσωσιν εις την κατάρριψιν του ηθικού του μαχομένου Έλληνος στρατιώτου.."

Προφανώς στο δεύτερο απόσπασμα ο Νικόλαος Τρικούπης αναφέρεται στην εφημερίδα της "Άμυνας Κωνσταντινούπολης" των Βενιζελικών αξιωματικών, την οποία προωθούσαν η Κεμαλικοί στους Έλληνες στρατιώτες για να τους διχάσουν περαιτέρω πολιτικά.

ΠΗΓΗ

- Νικολάου Τρικούπη, Αναμνήσεις επεισοδίων και γεγονότων εκ των πολέμων μας, εκδόσεις "Ελεύθερη σκέψις"
Απο Βασίλειο Στυλιανέση
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου