Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Η λογική του "μπακάλικου"

Δύο διαφορετικά γεγονότα στη γειτονιά μας.
-Το εργοστάσιο υπόδυσης της Elite, το οποίο βρίσκεται στη μία άκρη της Ακαδημίας κινδυνεύει με κλείσιμο και 250 εργαζόμενοι θα βρεθούν στην ανεργία.
-Μια γυναίκα μέλος της επιτροπής δέχθηκε επίθεση στην αυλή του σπιτιού της από δύο άγνωστους άνδρες οι οποίοι και της πήραν την τσάντα. Κοινός παρονομαστής η ανασφάλεια. Δεκάδες άνθρωποι στο δρόμο, χωρίς προοπτική εργασίας.Κοινωνικές ανισότητες, μάχη για την επιβίωση, σκοτεινοί δρόμοι , απουσία της δημοτικής αρχής, ανέχεια, εγκληματικότητα.

Η Ακαδημία Πλάτωνος αλλάζει. Τεράστιες και αντιαισθητικές πολυκατοικίες ανεγείρονται στη θέση ταπεινών σπιτιών που σέβονταν τα βήματα που έκαναν πριν από χρόνια στα ίδια χώματα οι φιλόσοφοι της Αθήνας. Σε λίγο καιρό η Ακαδημία δεν θα είναι πια ίδια. Θα αρχίσει να μοιάζει απόλυτα με τις υπόλοιπες συνοικίες της Αθήνας, θύμα της ανάπτυξης της οικοδομής, που δίνει εύκολα κέρδη μόνο στον εκάστοτε εργολάβο.

Ποια είναι όμως η επόμενη ημέρα; Η υπερσσυσώρευση ανθρώπων, οι νέοι άγνωστοι γείτονες, τα αυτοκίνητα πάνω στα πεζοδρόμια, τα νέα διοικητικά κτίρια κάτω από το πάρκο, τα τυροπιτάδικα, οι φωτοτυπίες , τα ψιλικατζίδικα. Είναι το μοντέλο της μικρομεσαίας ανάπτυξης της χώρας που χαρακτηρίζει την Ελλάδα, από τον πόλεμο και μετά. Μια λογική "μπακάλικου", όπου όλα μπορούν να γίνουν αν γνωρίζεις το αφεντικό.
Τώρα τα σπασμένα αυτή της λογικής καλούνται να πληρώσουν τα παιδιά μας στο μέλλον.,

Σε αυτό το μεταίχμιο , το μέλλον που εμείς προτείνουμε για την Ακαδημία είναι ένα αντίδοτο στην πολιτική των ψιλικατζίδων και των κάθε λογής εργολάβων. Μια Ακαδημία των Εθνών, το Μουσείο της Πόλης, η ανάδειξη του αρχαιολογικού άλσους, η ενοποίηση της περιοχής, με τον Κεραμεικό και τον Παρθενώνα, τα παιδιά από όλη τη χώρα που θα κάνουν μάθημα στα ίδια μέρη με τον Πλάτωνα, το πράσινο που θέλουμε να φτάσει έως το Κηφισό. Μια πράσινη ανάπτυξη με δεκάδες θέσεις εργασίας, με οργανωμένους αρχαιλογικούς χώρους , φωτισμό σε όλη τη γειτονιά, σπίτια με αυλές , αντί για κλουβιά με υπερμεγέθη μπαλκόνια.

Ακούμε να λένε: "Ή αλλάζουμε, ή βουλιάζουμε".
Στην Ακαδημία Πλάτωνος, είμαστε η δύναμη της θετικής αλλαγής, αλλά για κάποιον περίεργο τρόπο πάλι εξακολουθούν να μην μας ακούν.
http://akadimia-platonos.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου