Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1940 : Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ (ΧΙΙΙ ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΠΕΖΙΚΟΥ)

Η μάχη του Πόγραδετς, από 25 Νοεμβρίου έως και της 6ης Δεκεμβρίου 1940, αποτέλεσε την πανωλεθρία των ιταλικών δυνάμεων στο μέτωπο της περιοχής. Η πτώση του Πόγραδετς επέφερε σάλο στην στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Ρώμης. Ο αρχιστράτηγος των εν Αλβανία Ιταλικών δυνάμεων στρατηγός Σοντού, αναφερόμενος την 3η Δεκεμβρίου στο Μουσολίνι για την κατάσταση στο μέτωπο του Πόγραδετς, εξέφρασε την άποψη, ότι οποιαδήποτε αντίδραση των ιταλικών δυνάμεων στην περιοχή είναι πλέον αδύνατος...
Ο υποστράτηγος Σωτήριος Μουτούσης
υπήρξε μια διακεκριμένη και ηρωική φυσιογνωμία, μετέχοντας σε όλες τις ιστορικές συγκρούσεις του Ελληνισμού του 20ού αιώνα. Οι στρατιωτικές του ικανότητες δοκιμάστηκαν και επιβραβεύτηκαν με πλήθος μετάλλια και τιμητικές προαγωγές, από τους Βαλκανικούς πολέμους μέχρι και τον Εμφύλιο. Ο Μουτούσης ανήκε στην επίλεκτη γενιά στρατιωτικών ηγητόρων, η οποία γαλουχήθηκε με το όραμα της Μεγάλης Ιδέας, το οποίο λίγο έλειψε να πραγματοποιηθεί. Ήταν από εκείνους τους άνδρες που το ήθος τους τους ωθούσε πάντα να μη φοβούνται τις αποφάσεις, όσο βαρύ και αν ήταν το προσωπικό κόστος. Αυτό επιβεβαιώθηκε όταν μετείχε στην κυβέρνηση Τσολάκογλου, γεγονός που μετά την απελευθέρωση τον οδήγησε στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Όμως, η μεταπολεμική δικαίωση επήλθε λόγω των απαράγραπτων επιτυχιών και θριάμβων που πέτυχε στα διάφορα μέτωπα, της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Μικράς Ασίας, πολεμώντας τους εχθρούς του έθνους συναριθμώντας τον στο πάνθεον των Ελλήνων ηρώων. Ο υποστράτηγος Μουτούσης διακρίθηκε ιδιαίτερα στο μέτωπο της βόρειας Ηπείρου, εκεί όπου απέκτησε το ένδοξο προσωνύμιο του «Ιταλομάχου» πορθητή του Πόγραδετς!



Β.Σ. (Α.Ε.Π.)

29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1826 : Ο ΦΑΒΙΕΡΟΣ ΜΕ 480 ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ ΣΠΑΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΙΟΥΤΑΧΗ

Ο γάλλος φιλέλληνας Φαβιέρος, επικεφαλής 480 φιλελλήνων, σπάει την πολιορκία της Ακρόπολης των Αθηνών από τον Κιουταχή κι εφοδιάζει τους πολιορκημένους με πυρίτιδα.
Σπούδασε στην Πολυτεχνική Σχολή του Παρισιού και συμμετείχε στους Ναπολεόντειους Πολέμους. Σε ηλικία 30 ετών ήταν συνταγματάρχης, και είχε τιμηθεί με τον Ταξιάρχη της Λεγεώνας της Τιμής και είχε πάρει τον τίτλο του βαρόνου. Το 1809 στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη και το 1810 στην Περσία για να οργανώσει τον περσικό στρατό. Μετά την παλινόρθωση των Βουρβόνων, αποτάχθηκε, όπως και οι περισσότεροι αξιωματικοί του Ναπολέοντα και κατέφυγε στην Αγγλία. Το 1823 κατέβηκε στην Ελλάδα για να βοηθήσει την επανάσταση με το ψευδώνυμο De Borel. Επέστρεψε στην Αγγλία όπου συγκέντρωσε εθελοντές και το 1825 γύρισε στην Ελλάδα όπου ανέλαβε την διοίκηση του τέταρτου τακτικού στρατού στο Ναύπλιο.

Στις αρχές Αυγούστου του 1826 έλαβε μέρος στην μάχη του Χαϊδαρίου όπου ηττήθηκε και στις 29 Νοεμβρίου 1826 διέσπασε με 480 άνδρες την πολιορκία της Ακρόπολης μεταφέροντας πολεμοφόδια ,αλλά έμεινε πολιορκημένος εκεί μέχρι τις 24 Μαΐου 1827 οπότε και συνθηκολόγησε. Το καλοκαίρι του 1827 έλαβε μέρος στην εκστρατεία της Χίου που διακόπηκε μετά από την αντίδραση των μεγάλων δυνάμεων.


Πήρε μέρος στην εκστρατεία του Μωριά, συνοδεύοντας τον τακτικό γαλλικό στρατό προσφέροντας με τη γνώση του για την περιοχή.


Το 1828 μετά από διαφωνία του με τον Καποδίστρια έφυγε από την Ελλάδα για την Γαλλία όπου πήρε μέρος στην επανάσταση του Ιουλίου του 1830, οπότε διορίστηκε φρούραρχος του Παρισιού. Το 1839 έγινε γενικός επιθεωρητής στρατού, και το 1845 ομότιμος της Άνω Βουλής. Η Γ’ Ελληνική Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας τον ανακήρυξε επίτιμο Έλληνα πολίτη και του απονεμήθηκε από τον Όθωνα ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Σωτήρος. Με τον θάνατό του το 1855 κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στον Ελληνικό στρατό και η Ακρόπολη φωταγωγήθηκε πένθιμα.



ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΕΤΣΙ ΗΤΑΝ Η ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ - ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ

Σε ένα video 2 λεπτών και 43 δευτερολέπτων μπορείτε να δείτε πως χτίστηκε ο Παρθενώνας και πως ήταν η αρχαία Αθήνα, γύρω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
Το εντυπωσιακό video δημιούργησε η ομάδα της εταιρίας πληροφορικής και τρισδιάστατων γραφικών Whiskytree.com.
Το video παρουσιάστηκε πριν μερικές μέρες στο 40ο συνέδριο Νέων Τεχνολογιών Siggraph 2013.
Το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον συγκλονιστικό.


 

WHISKYTREE 
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 12 ΣΤΟ AXIS RADIO Η ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΚΑΛΕΣΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΕΘΝΟΠΑΘΕΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 44 ΘΥΜΑΣΑΙ Η ΚΟΙΜΑΣΑΙ;


Στην Εθνοπάθεια της Παρασκευής 29 Νοεμβρίου 2013, ο Νίκος Τζιόπας ανοίγει το φάκελο ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ και συνομιλεί για το θέμα με τον Βασίλη Στυλιανέση από το πατριωτικό ιστολόγιο ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ. Στις 12 το μεσημέρι ακριβώς, από την συχνότητα του διαδυκτιακού εθνικιστικού ραδιοφώνου AXIS RADIO.


(www.axisradio.gr)

Στο τέλος της εκπομπής 3 τυχεροί ακροατές θα κερδίσουν μετά από κλήρωση που θα γίνει στο στούντιο του Axis Radio, από μία γνήσια, ιστορική και σπάνια αφίσα του ΕΝΕΚ για τα Δεκεμβριανά.


Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

«ΕΠΑΙΝΩ ΓΛΩΤΤΑΝ ΕΥΦΗΜΟΝ ΦΕΡΕΙΝ, ΣΙΓΑΝ ΟΠΟΥ ΔΕΙ ΚΑΙ ΛΕΓΕΙΝ ΤΑ ΚΑΙΡΙΑ» [1] (ΑΙΣΧΥΛΟΣ)


Του Σαράντου Καργάκου
Ιστορικού - Συγγραφέως 
 
«Ἤ λέγε τι σιγῆς κρεῖτον ἤ σιγήν ἔχε» Με την αποφθεγματική αυτή ρήση ο αρχαίος τραγικός επαινεί αυτούς που λένε εύφημους λόγους, σιωπούν όταν πρέπει και μιλάνε όταν πρέπει και όπως πρέπει. Είναι απαραίτητο όμως, για την παραπέρα ανάπτυξη του θέματος, να διευκρινίσουμε τη σημασία του όρου «εύφημος». Με τη λέξη αυτή υπονοείται ο εκφραζόμενος μ' εύσημες κι ευοίωνες λέξεις λόγος, αυτός που ο λαός μας τον αποκαλεί χαραχτηριστικά καλό λόγο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΦΕΒΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ







Μέ ἰδιαίτερη ἔκπληξη καί ἀπορία  ἀκούσαμε τή δήλωση τοῦ ὑπουργοῦ ἐξωτερικῶν τῆς Ἑλλάδος κ. Βενιζέλου κατά τήν πρόσφατη ἐπίσκεψή του στήν Ἀλβανία. Σύμφωνα μέ αὐτήν ἡ πατρίδα μας προτίθεται νά ἐνισχύσει μέ τό ποσόν τῶν 2,5 ἐκατομυρίων εὐρώ, τό Ἐθνικό θέατρο τῆς Ἀλβανίας στά πλαίσια τῶν πολιτιστικῶν  ἐπαφῶν τῶν δύο χωρῶν.
            Κατ' ἀρχήν προκαλεῖ ἀπορία τό γεγονός ὅτι ἡ χώρα μας εἶναι σέ θέση νά διαθέσει αὐτό τό ποσό τήν ὥρα πού αἰματηρές περικοπές γίνονται παντοῦ σέ κάθε στάδιο τῆς δημόσιας διοίκησης. Δέν γνωρίζουμε ποιές  πολιτικές σκοπιμότητες  ἤ προτεραιότητες ἐπιβάλλουν τήν κίνηση αὐτή. Ὡστόσο καί σέ ὅτι ἀφορᾶ στίς ἑλληνοαλβανικές σχέσεις καί εἰδικά στό θέμα τῶν ἀδελφῶν μας στή Βόρειο Ἤπειρο, δέν μπορεί παρά νά ἀναρωτηθεῖ κανείς:
            Ἡ ἐνίσχυση τοῦ Ἐθνικοῦ Θεάτρου τῆς Ἀλβανίας  εἶναι πιό σημαντική γιά τήν ἑλληνική κυβέρνηση ἀπό τή στήριξη τῶν ὁμογενῶν ὑπερηλίκων Ποντίων καί Βορειοηπειρωτῶν ἀπό τούς ὁποίους κόπηκε πρόσφατα ἡ πενιχρή σύνταξη πού ἔπαιρναν;
            Εἶναι πιό σημαντική  ἀπό τή στήριξη τῶν ἑλληνικῶν σχολείων στή Κορυτσά καί τή Χειμάρρα πού κινδύνευσαν  2 φορές  τήν τελευταία χρονιά νά κλείσουν  ἀπό ἔλλειψη κονδυλίων; Καί ἐπιτέλους ἄν περισσεύουν χρήματα στό ἑλληνικό ὑπουργεῖο τῶν ἐξωτερικῶν, θεωροῦμε πώς τό παλαιό προξενεῖο τῆς Κορυτσᾶς στό ὁποῖο διέμενε καί ὁ Νομπελίστας ποιητής μας Γεώργιος Σεφέρης, ἔχει μεγαλύτερη ἀνάγκη  ἐνίσχυσης καί μπορεῖ  ἐφ' ὅσον συντηρηθεῖ καί ἀναπαλαιωθεῖ  μέ ἐλάχιστο συγκριτικά  κόστος,  νά ἀποτελέσει φάρο παιδείας καί πολιτισμοῦ στήν περιοχή  καί  μακροπρόθεσμα νά συμβάλλει πολύ περισσότερο στή σύσφιξη τῶν πολιτιστικῶν σχέσεων τῶν 2 λαῶν.
            Εὐχόμαστε καί ἐλπίζουμε  νά ἐπικρατήσουν ὡριμότερες σκέψεις  στούς ἀρμοδίους τοῦ Ὑπουργείου καί νά μήν ληφθοῦν ἀποφάσεις πού συνιστοῦν πρόκληση τόσο στόν δεινά χειμαζόμενο ἑλληνικό λαό  ὅσο καί στούς ἀδελφούς μας Βορειοηπειρῶτες.

ΣΦΕΒΑ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ


Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013, και ώρα 19.30,ημέρα Επανενώσεως της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα,η Ένωση Κρητών Νέας Σμύρνης και ο Σύνδεσμος Επιτελών Εθνικής Άμυνας διοργανώνουν στην Εστία Ν. Σμύρνης εκδήλωση με θέμα "100 χρόνια από την επανένωση της Κρήτης με τη μητέρα Ελλάδα".
Θα μιλήσουν ο Γιώργος Λεκάκης (www.lekakis.com) και ο αντιστράτηγος Εμμ. Καναβάκης.



ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Ο ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΤΟΥ 1854 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΑΚΗΣ


Ο Δημήτριος Πετροπουλάκης ήταν Έλληνας αγωνιστής στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και διακρίθηκε κυρίως στις μάχες κατά του Ιμπραήμ Πασά. Πολέμησε στην εξέγερση της Θεσσαλίας και στην Κρητική Επανάσταση. Εκλέχθηκε βουλευτής το 1850.
Γεννήθηκε στην Ράχη Γυθείου Μάνης το 1800. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος, υπήρξε υποστηρικτής του Ιωάννη Καποδίστρια και του Βασιλιά Όθωνα όπου και υπηρέτησε ως αντισυνταγματάρχης της Βασιλικής Φάλαγγας. Το 1844 απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής αλλά το 1850 κατάφερε να εκλεχθεί βουλευτής στην Μάνη.
Παράλληλα με την πολιτική δραστηριότητα ακολούθησε και στρατιωτική σταδιοδρομία. Το 1854 έλαβε μέρος στην εξέγερση της Θεσσαλίας, ως επικεφαλής σώματος εθελοντών στην οποία και διακρίθηκε μαζί με τον Στρατηγό Χατζηπέτρο. Την ίδια χρονιά θα τραυματιστεί στην Μάχη της Καλαμπάκας. Το 1862-63 θα διωχθεί από την Προσωρινή Κυβέρνηση και θα διαταχθεί να εγκαταλείψει την Λακωνία.

Το 1866  ἀναχωρεῖ ἀπό τό Γύθειο τῆς Λακωνίας μέ 4.000 Μανιᾶτες, τόν υἱό του Λεωνίδα, τούς ἀδερφούς του, τούς ἐγγονούς του, τόν Δήμαρχο Φάριδος, τόν Ἀστυνόμο Ἀρεοπόλεως, 3 Ἱερεῖς, 15 Σαλπιγκτές καί 150 Ἀξιωματικούς καί Ὑπαξιωματικούς, μέ προορισμό τήν Κρήτη, πρός ἐνίσχυση τῶν ἀδελφῶν Ἑλλήνων ἀγωνιστῶν όπου θα λάβει μέρος στην Κρητική Επανάσταση (1866-1869) ενώ θα επιστρέψει στα τέλη του 1868 για δεύτερη φορά επικεφαλής 1.000 εθελοντών, θα ηττηθεί όμως στην μάχη στις Βρύσες και θα αιχμαλωτισθεί, για να απελευθερωθεί αργότερα με την επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων. Το 1870 θα προαχθεί στον βαθμό του Συνταγματάρχη.
Απεβίωσε στην Αθήνα το 1870.



https://greecepedia.wordpress.com
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013 : 69 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ


Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποστράτων Αξιωματικών Σ.Α., υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α. Θεόφιλος Αθανασίου, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σας προσκαλούν να παραστείτε στο ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων, υπέρ πίστεως και πατρίδος, στην μάχη των Αθηνών τον Δεκέμβριο του 1944.
Το μνημόσυνο θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 09:30. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση θα ακολουθήσει η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων
Πρόγραμμα
  • 09:30 Πέρας προσελεύσεως προσκεκλημένων και κοινού
  • 10:00 Επιμνημόσυνη δέηση
  • 10:30 Ομιλία
  • 11:00 Προσκλητήριο νεκρών
  • 11:10 Κατάθεση στεφάνων
  • 11:20 Τήρηση ενός λεπτού σιγής
  • Εθνικός Ύμνος - Πέρας εκδηλώσεως




Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1948 : Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟΝ Ο.Η.Ε.ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ. - ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟΝ Ο.Η.Ε.
Εξαιτίας του ανταρτοπόλεμου είχε συσταθεί μέ από­φαση του Ο.Η.Ε. «Ειδική Επιτροπή για τά Βαλκάνια», ή όποια άπό τήν 1-12-1947 είχε εγκαταστήσει τήν έδρα της στή Θεσσαλονίκη.
Έτσι, μετά τήν ελληνική καταγγελία (27-2-1948) ή Ειδική αυτη Επιτροπή απασχολήθηκε στις 4-3-1948 μέ το θέμα του Παιδομαζώματος. "Εδωσε εντολές στις «ο­μάδες παρατηρήσεως», πού είχε οργανώσει στις βόρειες επαρχίες, νά ερευνήσουν τήν υπόθεση, συγκεντρώνοντας τά αναγκαία στοιχεία. Τόν Απρίλιο τον ίδιου χρόνου δια­πίστωσε τή βίαιη καΐ προγραμματισμένη αρπαγή πολλών παιδιών καΐ συμπέρανε ότι «ή παρατεταμένη κατακράτηση αυτών των παιδιών, θά ήταν αντίθετη μέ τά διεθνή δεδο­μένα».


Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΙΝΟΤΙΣΜΟΣ

ΕΣΤΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΖΩΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΣΙΚΕΛΙΑΝΙΚΗ ΔΕΛΦΙΚΗ ΙΔΕΑ
«Εκδόσεις Πελασγός» Ιωάννη Χρ. Γιαννάκενα
Βιβλιοπωλείο «Η Αλληλεγγύη των Φίλων»
Χαρ. Τρικούπη 14, ΑΘΗΝΑ 106 79 και τηλ.: 2106440021, 2103628976, τοτ. 2103638435
www.hellasbooks.gr   καί    acroceramo@hellasbooks.gr
 
Απόσπασμα από το βιβλίο του Λίνου Καρζή: “Εστίες Ελληνικού Ζωισμού”
 
«Ο Κοινοβουλευτισμός, δυτικό κατασκεύασμα, αποδείχτηκε πολιτειακό σύστημα ανίκανο,
γιατί είναι απροσάρμοστο στην ελληνική γη και τους κατοίκους της, να κυβερνήσει τη χώρα. Μια ομάδα τότε, θρεμμένη απ’τις γνησιώτερες νεοελληνικές πηγές, με όργανό της το εβδομαδιαίο φύλλο «Κοινότης», πέφτει στον, αναταραγμένον απ’την αγωνία, ελληνικό χώρο και απαιτεί, με σοφά μελετημένα και αδρά επιχειρήματα, την αντικατάσταση του Κοινοβουλευτισμού με την Κοινοτική Πολιτεία.
 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

ΚΕΙΜΕΝΟ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ


Δεν είναι ότι πιο ευχάριστο να πληροφορείσαι τα καθέκαστα διαβάζοντας κατά τύχη ένα άρθρο στο διαδίκτυο. Τον Λεωνίδα Κουμάκη δεν τον γνωρίζουμε, όσα όμως αναφέρει στο άρθρο του με τίτλο «Μειονοτικές ρυθμίσεις 90 χρόνια μετά την Συνθήκη της Λωζάνης: Ανοιχτό συνέδριο στην Κομοτηνή, ερήμην Κωνσταντινουπολιτών και Ιμβρίων!», τα θεωρήσαμε ως εξόχως σημαντικά.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1943 : ΣΤΟ ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΚΤΕΛΟΥΝ 118 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΩΣ ΟΜΗΡΟΥΣ

Τα γερμανικά στρατεύματα εκτελούν 118 Έλληνες ομήρους στο Μονοδένδρι της Λακωνίας. Μεταξύ των ομήρων είναι ο γιατρός Ν. Καρβούνης, στον οποίο οι Γερμανοί προτείνουν να φύγει. Αυτός όμως αρνείται την πρόταση και εκτελείται, στεκόμενος μόνος του μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Στη φωτογραφία, στο μνημείο στο Μονοδένδρι πρόπερσι, ένας άλλος γιατρός ο Μανιάτης και Ελληνόψυχος Γιώργος Λουκάκος, κάνει αυτό που Πολιτεία αρνήθηκε με την αδιαφορία της. Αναρριχάται και αντικαθιστά την κουρελιασμένη από το καιρό Ελληνική Σημαία...


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΙΚΗ ΠΙΣΤΗ


26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1912 : Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΔΡΙΣΚΟΥ ΚΑΙ Ο ΗΡΩΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΟΧΑΓΟΥ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΥ (ΛΟΡΕΝΤΖΟΥ) ΜΑΒΙΛΗ

«Πατρίδα, σαν τον ήλιο σου, ήλιος αλλού δε λάμπει!» Ο πρώτος στίχος από το ποίημα του Λορέντζου Μαβίλη με τίτλο: «Στην Πατρίδα», είναι αναμφίβολα ένα ξεχείλισμα της ευγενικής ψυχής αυτού του πολυτάλαντου συνανθρώπου μας.


ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ - ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ


Ο αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος απέστειλε πρός τήν Κορυτσά τήν 3η, 4η καί 6η μεραρχία μέ σκοπό τόν αποκλεισμό της. Οι αποκλεισμένοι Τούρκοι επιχείρησαν έξοδο χωρίς επιτυχία καί υποχώρησαν πρός τά Ιωάννινα καί έτσι στίς 7 Δεκεμβρίου η 3η μεραρχία, έπειτα από τριήμερη μάχη, κατέλαβε τήν Κορυτσά της Βορείου Ηπείρου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ