Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ - ΚΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗΣ


Του Αναστασίου Λαυρέντζου

Πτυχιούχου Φυσικής και διπλωματούχου μεταπτυχιακής ειδίκευσης (MSc) στα Οικονομικά Μαθηματικά και στη Θεωρητική Φυσική.

Στις αρχές Οκτωβρίου δημοσιεύτηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για το ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων στην Ελλάδα το 2020. Όπως αναμενόταν, η εικόνα ήταν και πάλι ζοφερή. Για 10η συνεχόμενη χρονιά ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε, με τους θανάτους να ξεπερνούν και πάλι τις γεννήσεις. Συγκεκριμένα, το 2020 οι θάνατοι έφτασαν τους 131.084, ενώ οι γεννήσεις ήταν 84.767.

Και όμως λύσεις στο δημογραφικό υπάρχουν. Αυτό που λείπει είναι η βούληση για την επίλυσή του και η πολιτική κουλτούρα δέσμευσης σε μια μακροχρόνια εθνική δημογραφική πολιτική. Φαίνεται όμως ότι κάτι τέτοιο είναι εκτός των δυνατοτήτων ή ακόμη και εκτός των προτεραιοτήτων των πολιτικών ηγεσιών της χώρας.

Αν το πολιτικό σύστημα θέλει πραγματικά να λύσει το δημογραφικό, ας φέρει πρώτα πίσω τα Ελληνόπουλα που έδιωξε με την κρίση που το ίδιο προκάλεσε. Ας εκσυγχρονίσει θεσμικά και οικονομικά τη χώρα στην πράξη και όχι στα λόγια. Ας επιβάλει την αξιοκρατία, καθιστώντας τη χώρα ελκυστική σε αυτούς που υποχρεώθηκαν να την εγκαταλείψουν. Και ας πάψει να σκέφτεται τερτίπια για το πώς θα υπονομεύσει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ενδεικτικά μέτρα

Ας εκπονήσει επιτέλους ένα αναπτυξιακό υπόδειγμα για τις περιφέρειες που ερημώνουν και ας πάψει να μας λέει αστειότητες του τύπου ότι «θα έλθουν μετανάστες στην Κρήτη να μαζέψουν τις ελιές». Παραθέτω εντελώς επιγραμματικά μερικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΕΓΚΡΥΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ SLPRESS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου