Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ, Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΩΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΙΔΕΑ

Του Γεωργίου Καραμαδούκη
Συγγραφέως-πτυχιούχου ελληνικού πολιτισμού

 
Απο το περιοδικό ''ΑΝΑΚΤΗΣΗ''μηνός Δεκεμβρίου 2016

Διαβάζω με ενδιαφέρον τον τελευταίο καιρό άρθρα εθνικιστών που μιλούν για το μέλλον του εθνικισμού. Οι περισσότεροι συντείνουν στην άποψη απουσίας ιδεολογικού στίγματος, δηλαδή στην απουσία μιας πολιτικής ιδεολογίας που θα χαρακτηρίζει τον εθνικισμό και θα τον κάνει διακριτό από τις υπόλοιπες ιδεολογίες. Ορισμένοι προτείνουν τον όρο «Ριζοσπαστική Δεξιά» και μια ιδεολογία που θα λειτουργεί ως αντίβαρο στην Ριζοσπαστική Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύουν δηλαδή στην έννοια της παρατάξεως που θα εσωκλείει τον εθνικισμό, ώστε με πυρήνα αυτόν να προσεγγιστούν μεγαλύτερες μάζες ανθρώπων που πιστεύουν στην εθνική ιδέα.
Θα μου επιτρέψετε εδώ, έστω και ως νεώτερος στον χώρο του εθνικισμού να διαφωνήσω με τα παραπάνω. Όταν ο εθνικισμός μπει στο καλούπι μιας πολιτικής ιδεολογίας τότε χάνει τον πανελλήνιο χαρακτήρα του. Γίνεται κόμμα και παράταξη. Στόχος όμως του εθνικισμού θα πρέπει να είναι η ένωση όλων των Ελλήνων που πιστεύουν στην ιδέα του έθνους. Να γίνει δηλαδή πανελλήνιος.
Ο Εθνικισμός λοιπόν δεν πρέπει να εκπέσει σε πολιτική ιδεολογία αλλά να παραμείνει κοσμοθεωρία που συνίσταται στο ρητό του Δραγούμη: «όποιος ενεργεί για το έθνος του είναι εθνικιστής». Όταν τον στενεύουμε σε ιδεολογικά πλαίσια του τύπου ο εθνικισμός είναι δεξιός, τότε χάνουμε την μεγάλη εικόνα του και αυτό διότι εθνικιστές υπάρχουν σε όλα τα κόμματα, ακόμα και στα μη δεξιά.
Αν εξαιρέσουμε μέρος των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ και οπωσδήποτε της ΑΝΤΑΡΣΥΑ η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων ψηφοφόρων, αλλά και αυτών που απέχουν από τις εκλογές πιστεύουν στην εθνική ιδέα. Όταν λοιπόν βάζουμε φραγμούς ότι μόνο οι δεξιοί είναι εθνικιστές, αποκλείουμε ένα μεγάλο μέρος Ελλήνων που πιστεύουν στο έθνος αλλά όχι στην φιλελεύθερη οικονομία.
Κατά την γνώμη μου ο εθνικισμός σήμερα πάσχει από το γεγονός ότι πνευματικοί και πολιτικοί εκπρόσωποι του χώρου έχουν αναδείξει μόνο την σκληροπυρηνική τάση του, δηλαδή τους δικτάτορες Παπαδόπουλο και Μεταξά. Ασφαλώς οι ηγέτες αυτοί ωφέλησαν την χώρα πολύ περισσότερο από τους κοινοβουλευτικούς, αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι συνιστούν σκληρά πρότυπα που δεν μπορούν να ελκύσουν μάζες Ελλήνων.
Αυτό που μπορεί να αποτελέσει για μένα το μέλλον του εθνικισμού είναι η προβολή προτύπων που μπορούν να ενώσουν τους Έλληνες και δεν είναι τόσο ιδεολογικά βεβαρυμμένα. Οφείλουμε λοιπόν στο προσκήνιο να τοποθετήσουμε τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον Ίωνα Δραγούμη, τον Περικλή Γιαννόπουλο, τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο, τον Χαρίλαο Τρικούπη, τον Κωστή Παλάμα και πολλούς άλλους που μπορούν να συσπειρώσουν εθνικιστές όλων των πολιτικών χώρων, δημοκρατικών και μη.
Ο εθνικισμός δεν πρέπει να ταυτιστεί με πολιτικές ιδεολογίες αλλά να αξιοποιεί από κάθε ιδεολογία το τι συμφέρει την πατρίδα κάθε φορά. Καμιά ιδεολογία στην ιστορία δεν έλυσε όλα τα προβλήματα και καμία δεν εφαρμόστηκε κατά γράμμα. Αν είχε συμβεί αυτό τότε θα μέναμε σε αυτήν την άριστη ιδεολογία και θα την εφαρμόζαμε εις τον αιώνα τον άπαντα.
Όπως έλεγε ο Ηράκλειτος «τα πάντα ρει», δηλαδή τα πάντα μεταβάλλονται. Αυτό στην πολιτική σημαίνει ότι ένα μέτρο που πήραμε κάποτε από την αριστερά τώρα να πρέπει να το αλλάξουμε και να λάβουμε ένα δεξιό μέτρο διότι οι συνθήκες μεταβλήθηκαν (διεθνείς, οικονομικές, κοινωνικές). Η εμμονή πως μια ιδεολογία θα φέρει την Άνοιξη έχει αποδειχθεί ουτοπία. Για αυτό ο εθνικισμός οφείλει να υπερίπταται των πολιτικών ιδεολογιών και να προβάλλει μόνο το δόγμα «ενεργούμε υπέρ του έθνους». Ας μην ξεχνάμε πως ο εθνικιστής Μεταξάς είχε αριστερό υπουργό τον Δημητράτο….
Κλείνοντας την πρότασή μου για το μέλλον του εθνικισμού πιστεύω ότι αυτός μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσω ενός αριστοκρατικού πολιτεύματος και παρά εντός κόμματος ή παρατάξεως. Εάν είναι όμως να δημιουργηθεί μια τέτοια παράταξη, τότε αυτή οφείλει να προβάλλει τα ενωτικά πρότυπα του εθνικισμού για να αποφύγει την εύκολη από τους αντιπάλους ρετσέτα της ακροδεξιάς.
Επιπρόσθετα το κόμμα αυτό οφείλει να στελεχώνεται από πρόσωπα πανελληνίου κύρους που έχουν αγωνιστεί για την Ελλάδα και που δεν είναι ταυτισμένα με τον σκληρό κομματικό σωλήνα του εθνικισμού που καλώς ή κακώς είναι άσχημα χαρακτηρισμένος. Τέτοια πρόσωπα θα εμπνεύσουν τους Έλληνες από όλους τους κομματικούς χώρους και ίσως το εθνικιστικό κίνημα να μπορέσει να έχει μια προοπτική έστω και εντός του κοινοβουλευτισμού.
Το σημαντικό σε ένα τέτοιο κόμμα είναι να έχει πατριωτικές θέσεις στην εξωτερική πολιτική και να προτείνει κάθε φορά εκείνο το μέτρο από την οποιαδήποτε ιδεολογία θεωρεί ότι την συγκεκριμένη στιγμή μπορεί να λύσει ένα πρόβλημα. Αν ταυτιστεί με συγκεκριμένες ιδεολογίες, θα καθηλωθεί και απλά θα αποτελέσει ένα αντίβαρο του ΚΚΕ στο κοινοβουλευτικό σύστημα.
Προσωπικώς θεωρώ την δημιουργία ενός τέτοιου κόμματος εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί και για αυτό προτείνω τον ειρηνικό αγώνα, για την αλλαγή του κοινοβουλευτισμού με την πολιτική της μη βίας που είχε εφαρμόσει ο Γκάντι εναντίον των Βρετανών στην Ινδία. Ας βαδίσουμε σε ένα αριστοκρατικό μέλλον για τον εθνικισμό με ενωτικές φυσιογνωμίες.


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

4 σχόλια:

 1. Το αρθρο ειναι καλογραμμενο και λογικο ως προς τις προτασεις που διατυπωνει! Το θεμα ειναι ομως οτι οποιος γραφει καποια πραγματα για να συμβουλευσει αλλους ανθρωπους, πρωτα απ'ολα πρεπει να τα τηρει για τον εαυτο του! Ορθως προτεινετε να προβληθουν και αλλα προτυπα απο τον εθνικιστικο χωρο, οπως ο Καποδιστριας, ο Τρικουπης, ο Παλαμας κλπ και οχι μονο οι δικτατορες Μεταξας και Παπαδοπουλος(ασχετως αν κι εγω συμφωνω οτι ωφελησαν)! Πως ομως να γινει αυτο, οταν συνταχθηκατε με εναν ανθρωπο οπως ο Πλευρης ο οποιος οχι μονο θαυμαζει τον Μεταξα και τον Παπαδοπουλο, αλλα ακομα και τον Χιτλερ και τους πασης φυσεως δικτατορες, απο τον υπερφιλοκαπιταλιστη Πινοσετ(και ας ειχε γραψει το βιβλιο "Ο Καπιταλιστης" που ηταν εντελως αντιθετο ιδεολογικα απο αυτα που εφαρμοσε ο Πινοσετ σε οικονομικο επιπεδο)μεχρι τον σχεδον σοσιαλιστη Κανταφι! Αν λοιπον ονοματα οπως ο Μεταξας και ο Παπαδοπουλος μπορει να εχουν βεβαρυμενο παρελθον στη συνειδηση αρκετων Ελληνων, φανταστειτε τι αντικτυπο εχει ο Χιτλερ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τώρα δυστυχώς είδα το άρθρο σας και μάλιστα μου ζητήσατε να σας απαντήσω. Ο κύριος Πλεύρης δεν ξέρω αν θαυμάζει τον Χίτλερ και τον Πινοσετ αλλά οπωσδήποτε εγκρίνει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές τους. Έχει καταδικάσει τα εγκλήματα πολέμου σε εκπομπές και ο ίδιος δηλώνει ότι δεν είναι Ναζι στο βιβλίο του Κριτική Ιδεών. Προσωπικώς δεν ταυτίζομαι σε όλα με τον κύριο Πλεύρη αλλά του αναγνωρίζω ότι αυτός ξεκίνησε τον εθνικιστικό αγώνα στην σύγχρονη Ελλάδα και έχει αγωνιστεί για τον ελληνικό πολιτισμό. Αν θέλετε εγώ επιθυμώ να ξεφύγουμε από αυτήν την σκληροπυρηνική εικόνα του εθνικισμού ώστε να γίνει πανελλήνια ιδέα. Κρατάω λοιπόν αυτά που συμφωνώ με τον κύριο Πλεύρη και παραμερίζω άλλα με τα οποία δεν ταυτίζομαι...

   Διαγραφή
  2. Ευχαριστω για την απαντηση σας κυριε Καραμαδουκη! Ο θαυμασμος του Πλευρη για τον Χιτλερ, τον Γκαιμπελς, τα Ες-Ες κλπ ειναι πασιφανεστατος στο βιβλιο του "Οι Εβραιοι, Ολη η Αληθεια", οπου γραφει επισης οτι το μελλον της Ελλαδος θα ηταν καλυτερο αν ειχε νικησει το Γ' Ραιχ τον πολεμο(εδω γελαμε και ταυτοχρονα θυμομαστε τις εντελως αντιθετες αποψεις που ειχε ο Ιωαννης Μεταξας επι του συγκεκριμενου θεματος...). Οσο για τον Πινοσετ εξακολουθω να μην καταλαβαινω πως γινεται καποιος να γραφει βιβλιο οπου κατακεραυνωνει τον παρασιτικο καπιταλισμο και ταυτοχρονα να θαυμαζει τον Πινοσετ που εφηρμοσε τις πολιτικες της Σχολης του Σικαγο ως προς την οικονομια...Αλλα ο κυριος Πλευρης εχει τοση "αντικειμενικοτητα" που απλως θαυμαζει τον οποιονδηποτε ειναι δικτατορας, ο,τι και να ειναι αυτος! Εχετε πει πολλακις οτι η ηγεσια της ΧΑ πρεπει να αποχωρησει και να δωσουν τοπο στα νειατα, το ιδιο πρεπει να κανει και ο κυριος Πλευρης, ειναι καμμενο χαρτι και το μονο που εχει προσφερει ολα αυτα τα χρονια, ειναι βιβλια με μισες αληθειες μεσα(αν διαφωνειτε, ειμαι προθυμος να κανω διαλογο σε αυτο το ζητημα και με ακριβεις παραπομπες στα γραπτα του και τις πηγες που διαστρεβλωνει προκειμενου να εξαγει τα συμπερασματα του...)

   Διαγραφή
  3. Δεν ταυτίζομαι σε όλα με τον κύριο Πλεύρη και παλαιότερα του είχα στείλει και επιστολή με ενστάσεις μου σε βιβλίο του. Έχω και για άλλα βιβλία του κάποιες ενστάσεις. Αλλά του οφείλουμε σεβασμό γιατί ξεκίνησε στην σύγχρονη Ελλάδα το εθνικιστικό κίνημα παρά τις επιμέρους διαφορές που μπορεί να έχουμε. Επίσης δεν ενδιαφέρεται να είναι αρχηγός κόμματος ούτε να πολιτευτεί. Η πολιτική κίνηση ΕΜΕΙΣ στην οποία και εγώ συμμετέχω στοχεύει απλά στο να ενωθούν τα εθνικά κόμματα και όχι για να πάρουμε θέσεις

   Διαγραφή

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.