Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ) ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ - ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟΝ "ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ" ΝΑΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΣΤΟΝ Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΟΥ ΣΤΟ ΒΙΤΣΙ

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟΝ Ι. Ν. ΑΓΙΩΝ ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΟΥ ΣΤΟ ΒΙΤΣΙ. ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015. ...ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΠΕΚΡΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΤΟ 1946-49
















ΕΣΤΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑ
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ 
30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΛΑΣΓΟΣ : http://ekdoseispelasgos.blogspot.gr/

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ : Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΟΧΛΟΣ ΣΦΑΓΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ ΣΜΥΡΝΗΣ

Στις 27 Αυγούστου γίνεται η πρώτη εμφάνιση Τούρκων «τσετών» (=ατάκτων) υπό τον Κιορ (=μονόφθαλμος) Μπεχλιβάν στη Σμύρνη. Τρομοκρατία απλώνεται στην πόλη. Τα πλήθη συρρέουν στη Μητρόπολη. Ο Χρυσόστομος, βοηθούμενος από τον αδελφό του Ευγένιο, κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει. Τελεί την τελευταία του λειτουργία στην Αγία Φωτεινή. Είναι κάτωχρος από τη νηστεία και την αγρύπνια. Όταν όμως βγαίνει στην Ωραία Πύλη γονατίζει και προσεύχεται σαν ταπεινός λευίτης και εγείρεται ως άγιος. Είναι το τελευταίο κήρυγμά του: ”Η Θεία Πρόνοια, δοκιμάζει την πίστιν μας και το θάρρος μας και την υπομονή μας την ώραν αυτήν. Αλλ’ ο Θεός δεν εγκαταλείπει τους χριστιανούς. Εις τας τρικυμίας αναφαίνεται ο καλός ναυτικός και εις τας δοκιμασίας ο καλός Χριστιανός. Προσεύχεσθε και θα παρέλθη το ποτήριον τούτο. Θα ίδωμεν πάλιν καλάς ημέρας και θα ευλογήσωμεν τον Θεόν. Θαρρείτε ως εμπρέπει εις καλούς χριστιανούς.» Γνωρίζει το τέλος του και όμως μένει εκεί στην πάντα Ελληνική Σμύρνη.
Στο μαρτύριο του μητροπολίτη παρευρέθηκαν και οι 20 Γάλλοι ναύτες, την αντίδραση των οποίων περιέγραψε ο Γάλλος συγγραφέας Ρενέ Πουώ.
Μία γαλλική περίπολος από είκοσι άνδρες, τους οποίους συνόδευα μαζί μ' έναν άλλο πολιτοφύλακα, κατευθύνθηκε αμέσως στη Μητρόπολη, με σκοπό να πεισθεί ο μητροπολίτης να έλθει και να παραμείνει στην εκκλησία της Sacre-Coeur ή στο Γαλλικό Προξενείο. Ο μητροπολίτης Χρυσόστομος δεν δέχθηκε, λέγοντας ότι σαν καλός ποιμένας είχε χρέος να μείνει κοντά στο ποίμνιό του. Όταν η περίπολος έβγαινε από τη Μητρόπολη, ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ένας Τούρκος αξιωματικός και δύο στρατιώτες, με τις λόγχες πάνω στα όπλα, σταμάτησε μπροστά από το μητροπολιτικό κτίριο.
Ο αξιωματικός ανέβηκε επάνω και διέταξε τον μητροπολίτη να τον ακολουθήσει στον Νουρεντίν πασά, τον στρατιωτικό διοικητή.
Βλέποντας ότι απάγεται ο μητροπολίτης, είπα στους άνδρες της περιπόλου να πάρουμε από πίσω το αυτοκίνητο. Φθάσαμε μπροστά στον Μεγάλο Στρατώνα, όπου βρισκόταν ο στρατιωτικός διοικητής, ο στρατηγός Νουρεντίν. Ο αξιωματικός που συνόδευε τον Χρυσόστομο, τον οδήγησε μπροστά στον Νουρεντίν. Σε δέκα λεπτά, και ενώ ο Χρυσόστομος κατέβαινε, βγήκε στο μπαλκόνι του κτιρίου ο Νουρεντίν πασάς, ο οποίος απευθύνθηκε στους χίλους με χίλιους πεντακόσιους μουσουλμάνους, άνδρες και γυναίκες, που βρίσκονταν στην πλατεία· τους είπε ότι τους παραδίδει, τον μητροπολίτη, προσθέτοντας χαρακτηριστικά τις φράσεις: «Αν σας έκανε καλό, να του το ανταποδώσετε· αν σας έκανε κακό, να του κάνετε και εσείς κακό!»
Ο όχλος άρπαξε χωρίς χρονοτριβή τον μητροπολίτη και τον οδήγησε πιο πέρα, μπροστά στο κομμωτήριο του Ismail, ενός Ιταλού προστατευόμενου· εκεί σταμάτησαν και τον έντυσαν με μία άσπρη μπλούζα που πήραν από τον κομμωτή· άρχισαν αμέσως να τον χτυπούν λυσσασμένα με γροθιές και με ξύλα, και να τον φτύνουν στο πρόσωπο· του τρύπησαν με μαχαιριές το σώμα· του ξερίζωσαν τη γενειάδα· του έβγαλαν τα μάτια· του έκοψαν τη μύτη και τα αυτιά.» Πρέπει να σημειώσουμε, ότι η γαλλική περίπολος παρακολουθούσε τα γεγονότα μέχρι τη σκηνή που περιγράψαμε. Οι άνδρες που την αποτελούσαν (επρόκειτο για ναύτες), είχαν βγει έξω απ' τα ρούχα τους, έτρεμαν χωρίς υπερβολή από την αγανάκτηση και ήθελαν να επέμβουν. Ο επικεφαλής, όμως, αξιωματικός, με το περίστροφο στο χέρι ακολουθούσε τις διαταγές που τους είχαν δοθεί και τους εμπόδισε να κάνουν οποιαδήποτε κίνηση. Στη συνέχεια, δεν είδαμε πια το μητροπολίτη, που τον αποτελείωσαν σε μικρή απόσταση πιο πέρα».

http://www.elkosmos.gr/epikairotita/h-/kathimerinotita/15256-27-1922-.html

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Γράφει ο Δημήτριος Διαμαντής

Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε.1ης Εκπαιδευτικής
Περιφέρειας Καρδίτσας, Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου
(Eπιστημονικό Bήμα, τ. 6, Ιούνιος 2006)

Η εκπαιδευτική πολιτική του Καποδίστρια αντικατόπτριζε τη νέα κοινωνική δομή και το νέο πολιτικό σύστημα που επιδίωκε να εγκαθιδρύσει στην Ελλάδα. Είχε μακροπρόθεσμους σκοπούς και στόχους και εντασσόταν στο ευρύτερο κυβερνητικό πρόγραμμα. Η παροχή ίσων ευκαιριών μόρφωσης σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες θα οδηγούσε σταδιακά στην πολιτική ωριμότητα και τη χειραφέτησή τους.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ : http://aioniaellinikipisti.blogspot.gr/2015/08/blog-post_7.html

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΕΤΑΞΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Από το τεύχος 41 του περιοδικού ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ στις 4 Αυγούστου 1977 
Το διάγγελμα αποτελεί μέρος από το αφιέρωμα στην 4η Αυγούστου
 
Αποτείνομαι προς όλους τους "Ελληνας, άπό του πρώτου μέχρι του τελευταίου, άπό του άστού μέχρι του άγρότου και τοϋ εργάτου. Και σας καλώ όλους νά έργασθήτε μέ όλην τήν δύναμίν σας διά τό μέ­γα έργον τής εθνικής μας αναγεν­νήσεως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ : http://aioniaellinikipisti.blogspot.gr/2015/08/blog-post.html

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ "ΝΕΑ ΘΕΣΙΣ", ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΧΟΙΝΑΣ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΙΩΝΟΣ 2015

Την Δευτέρα 27 Ιουλίου, από τις 7μμ, η Επιτροπή Μνήμης και Τιμής του Ίωνος Δραγούμη, διοργάνωσε την “Γιορτή του Ίωνος 2015”, μπροστά από την Λευκή στήλη, στο σημείο της δολοφονίας του (Βασ. Σοφίας 73, έναντι Χίλτον). Σε συνέχεια των εκδηλώσεων, που από το 1982 κρατάνε ζωντανή την μνήμη της θυσίας του μεγάλου Έλληνα, εκεί, μπροστά στο σημείο της δολοφονίας του, διοργανώθηκε εφέτος μια νέα Γιορτή που φιλοδοξεί κάθε χρόνο να γίνεται όλο και μεγαλύτερη, διότι για τους Έλληνες η θυσία είναι γιορτή...
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, κεντρικός παρουσιαστής της οποίας ήταν ο Ιωάννης Παναγιωτακόπουλος, και συντονιστής των ομιλητών, ο Νίκος Τζιόπας, είχε ως εξής:
Ομιλίες με Θέμα :
ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ ΔΡΑΓΟΥΜΗ

Πρώτος πήρε τον λόγο ο δικηγόρος, συγγραφέας, ιστορικός κ. Θανάσης Κόρμαλης.
Δεύτερος ομιλητής ήταν ο αρθρογράφος του Περιοδικού ‘’PATRIA’’ και μέλος της συντακτικής ομάδας της ‘’ΙΔΕΑΠΟΛΙΣ’’ , κ. Πάνος Λουκάς.
Τρίτος ομιλητής ήταν ο Δρ της Θεολογίας και Δημοτικός Σύμβουλος Λαμιέων, κ. Γιώργος Σαγιάς.
Στην συνέχεια ο εκδότης των εκδόσεων ‘’ΠΕΛΑΣΓΟΣ’’, κ. Ιωάννης Γιαννάκενας, ανακοίνωσε στους παρευρισκομένους ότι η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε να τιμήσει έναν Συναγωνιστή, ο οποίος έχει πρωτοπορήσει όλα αυτά τα χρόνια, εκδίδοντας τα βιβλία του Ίωνος Δραγούμη. Πρόκειται για τον εκδότη των εκδόσεων ‘’ΝΕΑ ΘΕΣΙΣ’’, κ. Γιάννη Σχοινά, ο οποίος, για λόγους υγείας, δεν μπόρεσε να έλθει στην εκδήλωση.
Η Οργανωτική Επιτροπή του απένειμε τιμητική πλακετα, για την προσφορά του στην προώθηση των ιδεών του Ίωνος Δραγούμη , μέσω του εκδοτικού του οίκου ‘’ΝΕΑ ΘΕΣΙΣ’’ εξέδωσε τα ‘’Απαντα του Ίωνος Δραγούμη’’. Ο Γιάννης Σχοινάς εξέδωσε και βιβλία Βορειοηπειρωτών συγγραφέων, για αυτό και η Οργανωτική Επιτροπή επέλεξε τον ΑΓΩΝΙΣΤΗ Βορειοηπειρώτη και αντιστασιακό κατά του Χοτζικού καθεστώτος, Ανδρέα Μαρτίνο, να του παραδώσει αυτήν την πλακέτα, προκειμένου να την μεταφέρει στον Γιάννη Σχοινά.


 Η Οργανωτική Επιτροπή επέλεξε τον ΑΓΩΝΙΣΤΗ Βορειοηπειρώτη και αντιστασιακό κατά του Χοτζικού καθεστώτος, Ανδρέα Μαρτίνο, να του παραδώσει αυτήν την πλακέτα, προκειμένου να την μεταφέρει στον Γιάννη Σχοινά. Φανερά συγκινημένος ο Ανδρέας Μαρτίνος απήυθυνε χαιρετισμό. Δίπλα του ο εκδότης Ιωάννης Γιαννάκενας. 



Η Οργανωτική Επιτροπή επέλεξε τον ΑΓΩΝΙΣΤΗ Βορειοηπειρώτη και αντιστασιακό κατά του Χοτζικού καθεστώτος, Ανδρέα Μαρτίνο, να του παραδώσει αυτήν την πλακέτα, προκειμένου να την μεταφέρει στον Γιάννη Σχοινά. Φανερά συγκινημένος ο Ανδρέας Μαρτίνος επισκέφθηκε και παρέδωσε την πλακέτα στον Ιωάννη Σχοινά, στο Νοσοκομείο. Εμφανής η γενική συγκίνηση, αλλά και ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗ ΣΧΟΙΝΑ.

 
 Η "Οργανωτική Επιτροπή Μνήμης και Τιμής του Ίωνος Δραγούμη", ΤΙΜΗΣΕ τον Συναγωνιστή και εκδότη των εκδόσεων ‘’ΝΕΑ ΘΕΣΙΣ’’, κ. Γιάννη Σχοινά, ο οποίος έχει πρωτοπορήσει όλα αυτά τα χρόνια, εκδίδοντας τα βιβλία του Ίωνος Δραγούμη.
Η ΠΛΑΚΕΤΑ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ.
 
ΕΣΤΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑ ΙΔΡΥΤΗ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΕΛΑΣΓΟΣ

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

30 ΙΟΥΛΙΟΥ 1824: Ο ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ ΚΑΤΑΝΑΥΜΑΧΕΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΟΛΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΜΟ...

1824 - Ο Γ. Σαχτούρης καταναυμαχεί τον Τουρκικό Στόλο στη Σάμο, με αποτέλεσμα να κυριευθούν 3 τουρκικά πλοία, να βυθισθούν πολλά και να φονευθούν ή να πνιγούν 12.000 Τούρκοι.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ : http://aioniaellinikipisti.blogspot.gr/2015/08/30-1824.html

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΕΛΑΣΓΟΣ - ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ

Την Τρίτη 4 Αυγούστου 2015, στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων "ΠΕΛΑΣΓΟΣ", "Η ΑΛΛΗΛΕΥΓΓΗ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ" (Χαρ. Τρικούπη 14), πραγματοποιήθηκε νεο "Πνευματικό Αντάμωμα", με την ευκαιρία της επανακυκλοφορίας του βιβλίου "ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ: Ιστορική - πολιτική προσέγγιση" του Νικολάου Καρρά. Ο συγγραφέας βρέθηκε στον χώρο του βιβλιοπωλείου, από τις 7.00 μμ εώς τις 9.00 μ.μ., συζήτησε με φίλους και αναγνώστες και υπέγραψε τα βιβλία του












ΠΕΛΑΣΓΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ/ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ.

ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΡΠΑΞΑΝ ΤΟ 1974!

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί , θα δώσει στις 5 Αυγούστου συνέντευξη Τύπου, με την οποία θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Μπαρίς Μπουρτζιού.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Μπαρίς Μπουρτζιού αναφέρει ότι ο κ. Ακιντζί «είναι σταθερά προσηλωμένος στις αρχές της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και προσεκτικός στο να μην επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά, κάτι που θα συνεχίσει να πράττει, ώστε να διατηρηθεί το θετικό κλίμα». Αναφέρεται εξάλλου, πως ο Μουσταφά Ακιντζί δηλώνει ότι η τελική απόφαση για τη συμφωνία στο Κυπριακό θα αφεθεί στις δύο κοινότητες μέσω δημοψηφίσματος.

Στο μεταξύ, μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί στα κατεχόμενα η συναντίληψη των δύο ηγετών, Αναστασιάδη και Ακιντζί, να αναγνωριστεί το δικαίωμα περιουσίας σε όσους το απολάμβαναν πριν από το 1974. Σύμφωνα με μερίδα του τουρκοκυπριακού τύπου σε περίπτωση τέτοιας ρύθμισης «το 76% των περιουσιών στα κατεχόμενα θα επιστρέψει στους Ελληνοκυπρίους. «Βουλευτές» της αντιπολίτευσης, εκτιμούν ότι θα ανοίξει ο δρόμος για «εμφύλιο πόλεμο, ενώ οι ξένοι που διαμένουν στα κατεχόμενα ανησυχούν».

Εξάλλου, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» αναφέρει ότι έπειτα από την έναρξη «προπαγάνδας» των Ελληνοκυπρίων για το θέμα, προκλήθηκε πανικός στους Τουρκοκυπρίους. Υπενθυμίζει δε, πως το 80% του εδάφους στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, πριν το 1974 αποτελούσε ελληνοκυπριακή περιουσία.

Ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζού, δήλωσε ότι «το σημαντικό είναι να γίνεται αποδεκτό το δικαίωμα των σημερινών χρηστών όσο και των παλαιών ιδιοκτητών».Σε ερώτηση, εάν τον πρώτο λόγο στις περιουσίες θα τον έχουν οι Ελληνοκύπριοι, ο Μπαρίς Μπουρτζού είπε "όχι, θα έχουν δικαίωμα και οι παλιοί ιδιοκτήτες και οι σημερινοί χρήστες". Επέκρινε αυτούς που κατηγορούν τον Ακιντζί ότι υποχώρησε, λέγοντας ότι οι επικρίσεις τους είναι άδικες και εντελώς λανθασμένες, καθώς το δικαίωμα στην περιουσία είναι ένα παλιό ζήτημα που αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο.

Σε ερώτηση, ποιοί περιλαμβάνονται στον ορισμό "σημερινοί χρήστες", ο κ. Μπουρτζού είπε ότι αυτό είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση και πως δεν υπάρχει συμφωνία 100% σε αυτό το θέμα ακόμη. Οι διαπραγματευτές ωστόσο βρίσκονται σε πιο προχωρημένο σημείο από ότι στο παρελθόν, ανέφερε ο εκπρόσωπος του κ. Ακιντζί.


http://www.onalert.gr/stories/oi-tourkokyprioi-den-theloun-na-epistrepsoun-tis-periousies/44014

Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

ΤΡΙΤΗ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : "ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ" - ΝΕΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΑΛΛΗΛΕΥΓΓΗ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ"

Την Τρίτη 4 Αυγούστου 2015, στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων "ΠΕΛΑΣΓΟΣ", "Η ΑΛΛΗΛΕΥΓΓΗ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ" (Χαρ. Τρικούπη 14), θα πραγματοποιηθεί νεο "Πνευματικό Αντάμωμα", με την ευκαιρία της επανακυκλοφορίας του βιβλίου "ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ: Ιστορική - πολιτική προσέγγιση" του Νικολάου Καρρά. Ο συγγραφέας θα βρίσκεται στον χώρο του βιβλιοπωλείου, από τις 7.00 μμ εώς τις 9.00 μ.μ., για να συζητήσει μαζί σας και να υπογράφει τα βιβλία του.

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ.
Ιωάννης Χρ. Γιαννάκενας

www.ekdoseispelasgos.blogspot.gr
www.hellasbooks.gr



ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters