Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΖΕΡΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΝ, ΚΑΛΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πρόσκληση προς το Ιράν να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του αγωγού ΤΑΝΑΡ απεύθυνε το υπουργείο Ενέργειας του Αζερμπαϊτζαν, αλλάζοντας δραματικά τα ενεργειακά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή.
Την πρόσκληση απεύθυνε ο ίδιος ο Αζέρος υπουργός Ενέργειας Νατίγκ Αλγιεφ, κατά τη διάρκεια της Συνόδου για το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο της Κασπίας, στο Μπακού. Το Ιράν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την απρόσκοπτη μεταφορά των υδρογονανθράκων του προς τη δυτική αγορά.
Το Αζερμπαϊτζάν παράγει, αυτή την στιγμή, 42 εκατ. τόνους πετρελαίου και 29 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, κατ’ έτος. Φιλοδοξεί όμως να αυξήσει την παραγωγή του. Αν δε προστεθεί και η ιρανική παραγωγή, στους αριθμούς αυτούς, τότε η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, απλά δεν θα υφίσταται πλέον.

Τα σχέδια περί Turkish Stream και ελληνικής του προέκτασης, θα καταστούν, αν δεν είναι ήδη, ανεδαφικά, αν και ο αγωγός αυτός πάλι θα κατασκευαστεί ενισχύοντας την Ελλάδα. Κι επειδή το Αζερμπαϊτζάν έχει βελτιώσει δραματικά τις σχέσεις του με τη Μόσχα, ο αγωγός πιθανότατα θα φιλοξενεί και ρωσικό και ιρανικό και αζερικό αέριο! Αναμένεται η θέση του Παναγιώτη Λαφαζάνη επ’ αυτού…
Απαντώντας ο Ιρανός υπουργός όχι απλώς χαιρέτησε την πρόταση του Αζέρου ομολόγου του και δήλωσε πως το Ιράν έχει κληθεί να συμμετάσχει και στον αγωγό ΤΑΡ επίσης, καθώς στόχος του Ιράν είναι να εισχωρήσει στη διεθνή ενεργειακή αγορά, μετά από χρόνια απομόνωσης, λόγω των δυτικών, εναντίον του, κυρώσεων.
Το Ιράν, όπως είπε ο υπουργός, διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο, μετά τη Ρωσία.


http://www.defence-point.gr/news/?p=130076

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου