Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ : Η ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ 1897 ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ 1912 - 1913

Η ατυχής έκβαση του Ελληνοτουρκικού Πολέμου του 1897, όπως και το «Μακεδόνικο Ζήτημα», που δημιουργήθηκε στο μεταξύ από τη δράση του Βουλγαρικού Κομιτάτου, κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη υπάρξεως ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων. Το 1904 τέθηκαν οι πρώτες υγιείς βάσεις στον τομέα της οργανώσεως του Ελληνικού Στρατού, ενώ η τριετία 1909-1912 υπήρξε η κατ' εξοχήν περίοδος αναγεννήσεως του από κάθε άποψη.
 
 



ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΣΤΡΑΤΡΧΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ (22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1940)

Στρατιώται,

Μέσα σε είκοσι πέντε ημέρες εξεδιώξατε τον άνανδρον επιδρομέα από τα εδάφη μας εις τα οποία αιφνιδίως και υπούλως προσεπάθησε να εισχώρηση και τον συντρίψατε παντού με την ορμή σας και την γενναιότητά σας.

Τη στιγμή αυτή ολόκληρος η Ελλάς η αγαπημένη μας πατρίδα και οι σκορπισμένοι σ’ όλη τη γη Έλληνες παρακολουθούν τους αγώνας σας με ιερά συγκίνηση και πρωτοφανή ενθουσιασμό για τους ηρωισμούς σας.


Όλος ο κόσμος και αι εφημερίδες όλου του κόσμου αναγράφουν καθημερινώς τους ωραιότερους ύμνους για την ακατάβλητη ανδρεία του «ΕΛΛΗΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΥ» και η Διεθνής κοινή γνώμη θαυμάζει το ψυχικό σας μεγαλείο και την υπέροχη προσπάθεια που με τόσο ενθουσιασμό συνεχίζετε.

Στρατιώται,

Ο Θεός είναι μαζί μας. Η πληγωμένη Παναγία της Τήνου ευλογεί τον αγώνας μας και σας οδηγεί, και αυτή θα σας δώση όλη τη δύναμη για να συντρίψετε οριστικά και τελειωτικά τον ύπουλο εχθρό που θέλησε χωρίς καμμιά αφορμή να μας κάνη δούλους.

Μη λησμονήσετε ποτέ ότι: «καλλίτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή».

Εμπρός λοιπόν πάντοτε εμπρός για να ρίξετε στη θάλασσα τον τρομοκρατημένο εχθρό μας.

Ζήτω η ΕΛΛΑΣ η μητέρα των παλληκαριών.
Ζήτω οι ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΙ.
Ο Αρχιστράτηγος 

Α. ΠΑΠΑΓΟΣ


http://www.impantokratoros.gr/1940-hmerisia-diatagh.el.aspx

ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΕ ΑΠΟ 130.000 ΕΩΣ 700.000 ΧΡΟΝΙΑ π.Χ.

Την αρχαιότερη ένδειξη ναυσιπλοΐας στον κόσμο εντόπισαν στην Κρήτη αμερικανοί και έλληνες αρχαιολόγοι διεξάγοντας απλώς μία επιφανειακή έρευνα.
Στην περιοχή του Πλακιά στη νότια Κρήτη διεπιστημονική ομάδα υπό τη διεύθυνση του Τόμας Στάσερ της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και της Ελένης Παναγοπούλου της Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας εντόπισαν θέσεις της Παλαιολιθικής εποχής, οι κυριότερες των οποίων βρίσκονται στο φαράγγι του Πρέβελη και χρονολογούνται από το 130.000-700.000 πριν από σήμερα. Και δεδομένου ότι η Κρήτη ήταν και τότε νησί, αποτελούν την αρχαιότερη ένδειξη πρώιμης ναυσιπλοΐας, διεθνώς!
Τα εργαλεία που ήρθαν στο φως (χειροπελέκεις και τσεκούρια) παραπέμπουν κατά τους αρχαιολόγους στην Αχελαία πολιτισμική παράδοση, η οποία συνδέεται με τους Homo heidelbergensis και Homo erectus. Τα παλαιολιθικά αυτά εργαλεία μάλιστα βρέθηκαν σε συνάφεια με ανυψωμένες θαλάσσιες αναβαθμίδες, τις οποίες οι γεωλόγοι χρονολογούν τουλάχιστον στα 130.000 χρόνια.
Εκπληκτικά λοιπόν είναι τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, αφού τεκμηριώνουν θαλάσσια ταξίδια στη Μεσόγειο δεκάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα απ’ ότι γνωρίζαμε ως τώρα ενώ ταυτόχρονα μεταβάλλουν και την εκτίμηση των γνωσιακών ικανοτήτων των πρώιμων μορφών του ανθρώπου. Αξίζει να αναφερθεί μάλιστα ότι ως σήμερα και παρά τη μακρόχρονη διερεύνηση της Κρητικής προϊστορίας, αδιαμφισβήτητα τεκμήρια κατοίκησης του νησιού πριν από τη Νεολιθική περίοδο (7.000-3000 π.Χ.) δεν είχαν εντοπισθεί.
Η ανακάλυψη πάντως έγινε το 2008 και 2009 αλλά μόλις τώρα έγινε γνωστή. Κι” αυτό χάρις στην ένταξή της στις δέκα σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2010 από το αμερικανικό περιοδικό «Archaeology»,από όπου προφανώς ενημερώθηκε και το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού. Το γεγονός επομένως αφήνει για μία ακόμη φορά ερωτηματικά για την λειτουργία των ξένων αρχαιολογικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα και για το έλλειμμα ενημέρωσης των αρμόδιων ελληνικών αρχών για τη δράση τους και τα αποτελέσματα των ερευνών τους.

Πηγή: Το Βήμα, Μ. Θερμού
Πηγή http://www.arxaiologia.gr/
http://maiandros.blog-spot.gr/2014/07/28/vrethike-stin-kriti-i-archeoteri-endixi-nafsiplo%CE%90as-ston-kosmo-chronologite-apo-130-000-eos-700-000-chronia-p-ch/


Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Οφείλουμε πάντα να έχουμε κατά νου πως η κάθοδος του Καποδίστρια στην Ελλάδα ήταν πράξη αυτοκτονίας για τον ίδιο. Αναλάμβανε μια κατεστραμμένη και ρημαγμένη περιοχή των Βαλκανίων που στο μεγαλύτερο μέρος της ήταν ακόμη υπό κατοχή, η ανομία και η πειρατεία επικρατούσαν παντού (πλην του Ναυπλίου), οι ηγέτες των Ελλήνων ήταν άπληστοι, εγωιστές με ροπή στην φιλονικία.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

ΙΩN ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ «Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΜΑΣ»

Γράφει η Άννα Προκόπη
 
«Αξίζει να κάνεις πολιτική μόνο όταν καταφέρνεις να υψώσεις τη στάθμη γύρω σου -το φρόνημα και τη θέληση των ανθρώπων» 
 
Είναι Παρασκευή 4 το απόγευμα της 31ης  Ιουλίου 1920. Ο καυτός ήλιος του απομεσήμερου πυρακτώνει την  Βασιλίσσης Σοφίας, που τότε λεγόταν Κηφισσίας Ο Ίωνας Δραγούμης, ασχροντυμένος προχωράει μπροστά   ήρεμος-αμΐλητος και πίσω του ένα απόσπασμα από το τάγμα ασφαλείας του Παύλου Γύπαρη, αποτελούμενο από οχτώ αμούστακους στρατιώτες  Μετά από λίγο ο ασπροντυμένος άνδρας θα πέσει νεκρός από τα πυρά των οχτώ στρατιωτών στην καρδιά της Αθήνας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ - ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Κ.ΕΥΒΟΙΑ

Σ’ αυτό τον μαραθώνιο αγώνα για την ανάδειξη των δικαίων του κυπριακού Ελληνισμού, ορισμένα δείγματα γραφής των απλών ανθρώπων προξενούν ιδιαίτερη συγκίνηση. Και τέτοιο είναι αναμφίβολα  ένα μνημείο στην Εύβοια, για τους  Ελλαδίτες  που υπηρετούσαν στην Κύπρο με την ΕΛΔΥΚ, τον Ιούλιο- Αύγουστο του 1974.
Το  συγκεκριμένο Μνημείο πρωτοδημιουργήθηκε το 1996  από τους κατοίκους του χωριού ΣΠΑΘΑΡΗ προς τιμήν των 50 Ευβοέων νεκρών από την τουρκική εισβολή,  είχε  δε αρχικά μια απλή αλλά καλαίσθητη μορφή, με φόντο τη πυκνή βλάστηση  της περιοχής. Στη συνέχεια όμως η όλη μνημειακή σύνθεση αναβαθμίστηκε,  καλωπίσθηκε χωρίς να χάσει σε σεμνότητα και ευπρέπεια και  μεταμορφώθηκε σε ένα πραγματικό κόσμημα του δάσους…. Στο χώρο του μνημείου, όπου αναγράφονται τα ονόματα και οι ημερομηνίες θανάτου των πεσόντων,  πηγαίνει κανείς αφήνοντας τον κεντρικό δρόμο Μαντουδίου- Αγίας Άννας, και στρίβοντας αριστερά αμέσως πριν τη γέφυρα του ποταμού Κηρέα. Η φύση της περιοχής είναι όμορφη, σχεδόν εκθαμβωτική, κι η «ανακάλυψη»  του Μνημείου μετά μια πορεία λίγων χιλιομέτρων  σε ένα iιδιαίτερα στενό  δρόμο, αναμοχλεύει πάμπολλα  αισθήματα….


http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/07/blog-post_623.html#.U9ibMkD5_98


Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 29ης ΙΟΥΛΙΟΥ 1973

Γράφει ο Μάνος Χατζηδάκης

 
Στίς 1 2 Ἰ ο υ ν ί ο υ 1 9 7 3 δημοσιεύθηκε τό Ν.Δ. 9/73 «Περί προκηρύξεως καί τρόπου διενεργείας Δημοψηφίσματος ἐπί τῶν τροποποιήσεων του ἀπό 15ης Νοεμβρίου 1968 Συντάγματος» (ΦΕΚ 125).
Ἡ διενέργεια τοῦ Δημοψηφίσματος ὁρίσθηκε γιά τήν Κυριακή 29 Ἰουλίου 1973. Ἐπειδή μάλιστα γινόταν ἐν μέσῳ τῶν θερινῶν διακοπῶν εἰσήχθη ἡ καινοτομία νά μποροῦν οἱ ἐκλογές νά ψηφίσουν σέ ἄλλο δῆμο ἤ κοινότητα μέ μία ἁπλή Ὑπεύθυνη Δήλωσι τοῦ Νόμου 105/69.
Μέ τό Δημοψήφισμα τό ἐκλογικό σῶμα ἐκαλεῖτο νά πῆ «ΝΑΙ» ἤ «ΟΧΙ» σέ τρία ζητήματα:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

ΚΥΠΡΟΣ 1974 : ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕ ΠΟΥΛΜΑΝ.
ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΕΚΤΑΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΚΑΙ ΟΜΗΡΩΝ.
ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΕΚΕΙ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΤΤΙΛΑ Ι & ΙΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΛΛΑΞΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ.... (ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΓΥΡΙΣΑΝ ΟΛΟΙ, ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ)


ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ  ΒΙΒΛΙΟ ΚΥΠΡΟΣ 1974 Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΕΛΑΣΓΟΣ

ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΠΑΛΤΑΚΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ - ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ

Σε μία ταβέρνα της Πεντέλης έγινε το ραντεβού του Τάκη Μπαλτάκου, πρώην γραμματέα της κυβέρνησης Σαμαρά και του Φραγκούλη Φράγκου πρώην Α/ΓΕΣ και πρώην ΥΕΘΑ. Το ραντεβού κανονιζόταν εδώ και πάρα πολύ καιρό αλλά πάντα κάτι το οδηγούσε σε αναβολή. Το θέμα της συζήτησης πολιτικό και φυσικά είχε να κάνει με την φημολογία για την δημιουργία νέου κόμματος που ετοιμάζει ο κ. Μπαλτάκος.
Που συμφώνησαν Μπαλτάκος - Φράγκος; Ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ενός πολιτικού κόμματος που θα ξεκινά από τον “φράχτη” της ΝΔ και θα προσεγγίζει τον “φράχτη” της Χρυσής Αυγής και των “παραπλανημένων” ψηφοφόρων που άφησαν άλλα δεξιά σχήματα και στράφηκαν προς τα εκεί.

Ο χώρος αυτός θεωρούν και οι δύο ότι μπορεί να αποκτήσει δυναμική αν υπάρξει ένα πολιτικό σχήμα που θα δώσει τέλος στην “πανσπερμία” κομμάτων που έχουν δημιουργηθεί, όπως οι ΑΝΕΛ και άλλα πολύ μικρότερα που έχουν δημιουργηθεί από βουλευτές που αποχώρησαν από τη ΝΔ.

Όχι ο Φράγκος δεν δεσμεύτηκε για συμμετοχή του ούτε σ΄ αυτή τη πολιτική προσπάθεια, ωστόσο έδειξε ενδιαφέρον θερμό για όσα του είπε ο Μπαλτάκος.

Έχουμε ξαναγράψει ότι ο πρώην Α/ΓΕΣ δεν αναζητά απλά μια βουλευτική έδρα αλλά κάτι παραπάνω. 



http://www.onalert.gr/stories/egine-to-radevou-baltakou-fragkou-pou-symfonisan

ΓΙΑ 32η ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΙΩΝΑΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ.(ΦΩΤΟ)

Σαν ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη του μεγάλου οραματιστή του Νέου Ελληνισμού Ίωνα Δραγούμη, την Δευτέρα 28 Ιουλίου και ώρα 8.00 μ.μ., η «Επιτροπή Μνήμης και Τιμής Ίωνος Δραγούμη» διοργάνωσε την φετινή εκδήλωση στην λευκή μαρμάρινη στήλη (έναντι ξενοδοχείου «Χίλτον», Βασ. Σοφίας 77), εκεί όπου άφησε την τελευταία του πνοή, δολοφονημένος άνανδρα από τις σφαίρες του εθνικού διχασμού και του παλαιοκομματισμού.
Η εκδήλωση αυτή που τα τελευταία 32 χρόνια πραγματοποιείται με συνέπεια, αρχικά από το Ενιαίο Εθνικιστικό Κίνημα (1983-84), τον Επιστημονικό Σύλλογο Νέων των Αθηνών (1985-1995), το Ελληνικό Μέτωπο (1996-2005) και εν συνεχεία με την στήριξη της Νεολαίας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (2006-2011). Φέτος, όπως και τα δυο προηγούμενα έτη, η πρωτοβουλία της διοργάνωσης έγινε από την «Επιτροπή Μνήμης και Τιμής Ίωνος Δραγούμη» με υπερκομματικό και ενωτικό χαρακτήρα, με κάλεσμα: «Πάρτε την σημαία του Έθνους, την Γαλανόλευκη, και ελάτε να τιμήσουμε τον Ίωνα Δραγούμη».

Την εκδήλωση παρουσίασε ο επί πολλών ετών διοργανωτής της, εκδότης Γιάννης Γιαννάκενας, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία των μηνυμάτων του Ίωνος Δραγούμη για τον μάχιμο διαχρονικό Ελληνισμό και την αξία του Έθνους υπεράνω ενός ασφυκτικού κράτους. Ακολούθως τον λόγο πήρε ως κεντρικός ομιλητής ο Γιάννης Παναγιωτακόπουλος (αντικαθυστώντας τον παρευρισκόμενο, αλλά ασθενή με φαρυγγίτιδα, Μάνο Χατζηδάκη), αναφέρθηκε κυρίως στις κοινωνικές αντιλήψεις του ΄Ιωνος Δραγούμη που συγκροτούσαν την αντιπρότασή του για μια Κοινοτική Πολιτεία στον αντίποδα του κρατικού συγκεντρωτισμού. Επεσήμανε ότι ήρθε η ώρα να μελετήσουμε εκτός από τις Εθνικές και τις Κοινωνικές θέσεις του Δραγούμη διότι πιθανών να έχουν να μας δώσουν λύσεις σε σημερινά αδιέξοδα. Τόνισε ότι ο Δραγούμης εκτός από Εθνικιστής, υπήρξε και Αναρχικός αλλά και Σοσιαλιστής. Όλα αυτά όμως με διαφορετική έννοια από αυτήν η οποία έχει επικρατήσει σήμερα.
Τόσο ο Εθνικισμός του, όσο και ο Αναρχισμός – Σοσιαλισμός του, είχαν φιλτραριστεί και ανασυντεθεί με βάση την ιδιοπροσωπία του Ελληνικού Πολιτισμού. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, την οποία συντόνισε ο εκδότης Γιάννης Γιαννάκενας.
Πρώτος κατέθεσε εκ μέρους της του «Ινστιτούτου Εθνικών και Κοινωνικών Μελετών-Ίων Δραγούμης» ο Πρόεδρός του πρέσβης Γεώργιος Γεωργίου, και ακολούθησαν, για την «Επιτροπή Μνήμης και Τιμής Ίωνος Δραγούμη»

ο συγγραφέας Νικόλαος Καρράς, εκ μέρους των εκδόσεων «Γεωργιάδη» ο εκδότης Λεωνίδας Γεωργιάδης, της ΝΕ.Ο.Σ. από τον πρόεδρο Θάνο Κόκκαλη, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ» ο Αντιπρόεδρος αυτής Δημήτρης Κουκάς και τέλος για την «Επιτροπή
Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων» ο Αντιπρόεδρος κ. Σπύρος Δημητρίου.
Η εκδήλωση έκλεισε όπως πάντα με τον εθνικό ύμνο και το σύνθημα «Ίων Δραγούμης – ΑΘΑΝΑΤΟΣ».
 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους αντιπροσωπίες, του «Ινστιτούτου Ερευνών και Μελετών-Ίων Δραγούμης» με επικεφαλής τον πρέσβη Γεώργιο Γεωργίου, της «Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων», της ΝΕ.Ο.Σ. με επικεφαλής τον πρόεδρο Θάνο Κόκκαλη, του ΛΑ.Ο.Σ. με επικεφαλής τον αν. Γραμμ. Κεντρικής Επιτροπής Φώτη Χαρίτο, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ» και άλλοι.
Οι διοργανωτές ευχαριστούν όλους τους συναγωνιστές που παρευρέθηκαν στην σημερινή εκδήλωση τιμής, ειδικά δε εκείνους που πέραν από προσωπικότητα, έχουν και κάποια συγκεκριμένη αγωνιστική-οργανωτική ταυτότητα ή ένταξη, οι οποίοι σήμερα διακριτικά κάτω από την Γαλανόλευκη τιμήσανε όλοι μαζί την μέγιστη προσωπικότητα του Ίωνος Δραγούμη.



ΕΣΤΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΡΥΤΗ ΤΟΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΕΛΑΣΓΟΣ κ ΙΩΑΝΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑ

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

ΘΡΑΚΗ : ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΥΛΩΝΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ

Του Νικολάου Θ. Κόκκα
Εκπαιδευτικού
 
Γιατί υπάρχουν μειονοτικά σχολεία στη Θράκη; Σχολεία ειδικά, σχολεία δίγλωσσα, ελλιπή; Τα μειονοτικά σχολεία πήραν τη θέση των παλαιότερων «μουσουλμανικών σχολείων». Τα «μουσουλμανικά σχολεία» μετονομάστηκαν το 1954 σε «τουρκικά», στο πλαίσιο του ψυχρού πολέμου, καθώς κρίθηκε τότε ασφαλέστερο να θεωρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι μουσουλμάνοι Τούρκοι


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΒΡΩΝ : ΕΝΑΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΕ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

Στις 28 Ιουλίου του 1920 τερματίζεται και τυπικά για την Ελλάδα και την Τουρκία ο Πόλεμος. Σε μια αίθουσα του δημαρχείου των Σεβρών, κοντά στο Παρίσι, υπογράφεται η τελική συνθήκη ειρήνης ανάμεσα στη σουλτανική κυβέρνηση της Κωνσταντινούπολης και τους συμμάχους της Αντάντ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912 : ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σε επιστολή του ο Ιωάννης Μεταξάς γράφει προς την σύζυγό του και αναφέρει την είσοδον στην Θεσσαλονίκη και την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Παράδοσεως.

Θεσσαλονίκη 29 Οκτωβρίου 1912.
Πόσο θα σου φαίνεται παράξενο να λαμβάνης γράμμα μου από την Θεσσαλονίκην.
... Το βράδυ ήλθον εις το στρατηγείον Τούρκοι απεσταλμένοι προτείνοντες την παράδοσιν του στρατού και της πόλεως. Ο Διάδοχος ανέθεσεν εις τον Δούσμανην και εις εμέ να διαπραγματευθώμεν. Τους εζητήσαμεν και το Καραμπουρνού. Δεν εδέχθησαν, και την άλλην ημέραν εκινήσαμεν προς μάχην. Είχα κάμει την διαταγήν της μάχης, και το απόγευμα της 26ης ήσαν κυκλωμένοι. Προτού όμως αρχίσει το πυρ, έστειλαν πάλιν απεσταλμένους και εδέχθησαν όλους τους όρους μας.
Μετέβημεν νύκτα ο Δούσμανης και εγώ εις Θεσσαλονίκην και διεπραγματεύθημεν με τον Τούρκο αρχιστράτηγον την παράδοσιν του στρατού  του, της πόλεως και του Καραμπουρνού, υπεγράψαμεν το πρωτόκολλον.  

Συγκινητική στιγμή! Εγυρίσαμεν αμέσως νύκτα
Την άλλην ημέραν εισήλθαμεν πάλιν εις την Θεσσαλονίκην οι δυό μας και απετελειώσαμεν την παράδοσιν.
Το απόγευμα της 27ης εισηγάγαμεν τον στρατόν. Το δε πρωί της 28ης εισήλθεν ο Διάδοχος, ημείς μαζύ του, και από οπίσω του η 1η Μεραρχία.
Εχάλασεν ο κόσμος!
Ήμουν άυπνος και σχεδόν νήστις επί τρείς ημέρας, με τρομεράν βροχήν , σχεδόν διαρκώς καβάλλα. Αλλά επήραμεν την Θεσσαλονίκην, το Καραμπουρνού, και 30.000  χιλιάδες στρατού αιχμαλώτους...  

Πρωτόκολλο Παραδόσεως της Θεσσαλονίκης υπογεγραμένο από τον Βίκτωρα Δούσμανη και τον Ιωάννη Μεταξά.
(V. Dousmanis - J.P.Metaxas)
 
 



http://ioannismetaxas.gr/Varius/ParadosisThess.html

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙ..."ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ" ΤΗΣ 21ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Γράφει ο Μάνος Χατζηδάκης

Έντρομο το καταρρέον πολιτικό σύστημα της σάπιας μεταπολιτευτικής χούντας εξαπολύει τα τελευταία σπασμωδικά τινάγματα προ του θανάτου του. Μέσω δημοσιογραφικών οργάνων («Ιός» κ.λπ.), προσπαθεί να καλύψη την αγανάκτηση του λαού από το μεταπολιτευτικό όργιο σκανδάλων που οδήγησε στην πλήρη χρεοκοπία και την κηδεμονία της Ελλάδος από το ΔΝΤ, εφευρίσκοντας... σκάνδαλα της 21ης Απριλίου και μάλιστα με προκλητικούς τίτλους όπως «Εφτά χρόνια αρπαχτή» ή "Λαμόγια στο χακί" κ.λπ ευτράπελα! Η φαιδρή αυτή προσπάθεια ξεπερνάει τα όρια του θράσους και αγγίζει εκείνα της ύβρεως.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΑΙΚΗ ΔΕΞΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ * Βιβλιοπωλείο Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ

Χαρ. Τρικούπη 14, τ.κ. 106 79 ΑΘΗΝΑ * Τηλ. 210 3628976 - 210 6440 021 και τοτ. 210 3638435



                facebook: ΠΕΛΑΣΓΟΣ – ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

Στις μέρες μας, η Πατρίδα βάλλεται επίμονα από εξωτερικά και εγχώρια όργανα της Νέας Τάξης. Από δυνάμεις που στοχεύουν στην οικονομική εξαθλίωση του Λαού, ώστε να μειωθούν οι αντιστάσεις του στον αφελληνισμό του Έθνους.
Στον αγώνα ενάντια στην Παγκοσμιοποίηση, πρωταρχικό ρόλο θα διαδραματίσει το εθνικοκοινωνικό κίνημα της Λαϊκής Δεξιάς. Οι αγωνιστές εκείνοι που δεν προέρχονται από την πολιτική νομενκλατούρα, αλλά μοχθούν, εργάζονται, σπουδάζουν, αγωνίζονται και παραμένουν πάντα συνεπείς, στις αξίες, τις αρχές και τα ευγενή ιδανικά της Ελληνικής Φυλής.

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Κεφ.Α' ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ
-ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΗ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΓΕΝΙΕΣ
-ΤΟ ΑΘΕΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΧΑΛΥΒΔΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ
-ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
-ΦΟΡΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ Ο ΣΥΡΙΖΑ
-ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ '21 ΚΑΙ ΟΙ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ
-ΜΕ ΦΡΟΝΗΜΑ... ΟΠΩΣ ΣΤΑ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ
-Η 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ... ΟΧΙ ΣΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ
-100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΝΕΟΣ "ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ"
-28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 Το τελευταίο μεγάλο ορόσημο της ελληνικής ιστορίας
-ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΦΕΝΕΟΥ... ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ
-Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
-ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΚΡΙΖΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
-ΤΑ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ Α.Ο.Ζ.
-ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ 1955 ΚΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

Πηγές

1.Σωτήρης Ριζάς, Η Ελληνική πολιτική μετά τον Εμφύλιο πόλεμο, εκδόσεις Καστανιώτη
2.Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Η άνοδος του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην εξουσία, εκδόσεις Πατάκη
3.Αλέξης Παπαχελάς, Ο βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας (ο Αμερικανικός παράγων 1947-1967), εκδόσεις Εστία
4.Σπύρος Παπαγεωργίου, Καραμανλής και Κυπριακόν, εκδόσεις Νέα Θέσις
5.Νίκος Αλιβιζάτος, το Σύνταγμα και οι εχθροί του, εκδόσεις Πόλις
6.Γιώργος Αναστασιάδης, Σύγχρονη Ελληνική Πολιτική και Συνταγματική Ιστορία, εκδόσεις Σάκουλα
7.Σπύρος Λιναρδάτος, από τον εμφύλιο στην Χούντα, εκδόσεις Θεμέλιο
8.Σπυρίδων Θεοτόκης, Πολιτικές αναμνήσεις

 
Μετά τις δημοτικές εκλογές του 1954 προέκυψε μεγάλη πολιτική κρίση στην Ελλάδα, λόγω της ασθένειας του Πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπάγου. Ως τις αρχές του 1955, η κεντρική θέση του Παπάγου στα πολιτικά δρώμενα της Χώρας ήταν αδιαμφισβήτητη, ενώ ο Εθνικός Συναγερμός διέθετε μια άνετη πλειοψηφία στην βουλή χάρις την σαρωτική εκλογική νίκη του 1952.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

26 ΙΟΥΛΙΟΥ 1822 : Η ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ

Ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του χρονικού της Ελληνικής Επανάστασης είναι αναμφίβολα η καταστροφή της στρατιάς του Μαχμούτ Πασά "Δράμαλη", που διαδραματίστηκε στα στενά του Δερβενακίου, του Άγίου Σώστη και στην περιοχή Στεφάνι - Κλεισούρα Αγιονορίου το τριήμερο 26-28 Ιουλίου 1822.



ΝΑΒΙΣ: Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ

Από το βιβλίο του Βλάση Γ. Ρασσιά «ΕΠΙΤΟΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ»
 
Το έτος 207, ο καταγόμενος από το βασιλικό γένος των Αγιαδών Νάβις (γενική Νάβιδος ή Νάβιος), μία προσωπικότητα που έχει σαφώς αδικηθεί από την επίσημη Ιστορία η οποία αναμασά αβίαστα την εχθρότητα του φιλορωμαίου Πολυβίου, παραμερίζει τον παράνομο νεαρόν βασιλέα Πέλοπα και καταλαμβάνει επαναστατικώς την αρχή, στηριζόμενος από μισθοφορικές στρατιωτικές μονάδες και έχων την υποστήριξη της ομοϊδεατίσσης συζύγου του Αγαπήνας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, Η ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ''Ο ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ'' ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΛΕΥΡΗ


Πηγή: Αποσπάσματα από το βιβλίο «Αντιδημοκράτης» (πρώτη έκδοση, 1965), του δικηγόρου και συγγραφέα, Κωνσταντίνου Πλεύρη
Οι λύκοι
[...] Έχουμε δύο είδη δημοκρατών. Εκείνους που γνωρίζουν τι είναι δημοκρατία και την υποστηρίζουν από συμφέρον και εκείνους που αγνοούν ή νομίζουν ότι γνωρίζουν και την υποστηρίζουν από ιδεολογία. Οι κεφαλαιοκράτες, είναι οι κατ' εξοχήν συνειδητοί δημοκράτες, ενώ οι άλλοι που φωνάζουν για δημοκρατία, ούτε περί τίνος πρόκειται ξέρουν, γιατί αν ήξεραν θα επαύαν να φωνάζουν.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

24 ΙΟΥΛΙΟΥ 1923 : ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ


Ι. ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΙΡΗΝΗΣ
 
ΥΠΟΓΡΑΦΕΙΣΑ ΤΗΝ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 1923
 
Η ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ, Η ΓΑΛΛΙΑ, Η ΙΤΑΛΙΑ, Η ΙΑΠΩΝΙΑ, Η ΕΛΛΑΣ,
Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΤΟ ΣΕΡΒΟ‐ΚΡΟΑΤΟ‐ΣΛΟΒΕΝΙΚΟΝ ΚΡΑΤΟΣ 

αφʹ ενός
ΚΑΙ Η ΤΟYΡΚΙΑ
αφʹ ετέρου
 
Διαπνεόμεναι υπό του αυτού πόθου όπως τερματίσωσιν οριστικώς την εμπόλεμον κατάστασιν, ήτις από του 1914 συνετάραξε την Ανατολήν,
Μεριμνώσαι όπως αποκαταστήσωσι τας μεταξύ αυτών σχέσεις φιλίας και εμπορίου, αναγκαίας δια την χοινήν ευημερίαν των οικείων αυτών Εθνών, Λαμβάνουσαι υπʹ όψιν ότι αι σχέσεις αύται δέον να βασίζονται επί του σεβασμού
της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας των Κρατών,

Απεφάσισαν να συνομολογήσωσιν επί τούτω Συνθήκην και διώρισαν ως
πληρεξουσίους αυτών:
Η ΑΥΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΙΟΤΗΣ Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ
ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΕΡΘΑΛΛΑΣΙΩΝ
ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ ΤΩΝ ΙΝΔΙΩΝ:Τον Εντιμότατον Sir
Horace George Montagu RUMBOLD, Baronet, G.C.M.G., Ύπατον Αρμοστήν εν
Κωνσταντινουπόλει∙
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Τον Μέραρχον Στρατηγόν x.
Maurice PELLE, Πρεσβευτήν της Γαλλίας, Ύπατον Αρμοστήν της Δημοκρατίας εν
Ανατολή, Ανώτερον Ταξιάρχην Τάγματος της Λεγεώνoς της Τιμής∙
Η ΑΥΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΙΟTHΣ Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ: Τον έντιμον Μαρκήσιον
Canulle GARRONI, Γερουσιαστήν του Βασιλείου, Πρεσβευτήν της Ιταλίας, Ύπατον
Αρμοστήν εν Κωνσταντινουπόλει, Μεγαλόσταυρον των Ταγμάτων των Αγίων
Μαυρικίου και Λαζάρου και του Στέμματος της Ιταλίας∙
Τον Κύριον Jules Cesar MONTAGNA, Έκτακτον Απεσταλμένον και Πληρεξούσιον
Υπουργόν εν Αθήναις, Ταξιάρχην του Τάγματος των Αγ. Μαυρικίου και Λαζάρου,
Ανώτερον Ταξιάρχην του Στέμματος της Ιταλίας∙



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΔΩ 


ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ : ΚΥΠΡΟΣ 1974 - Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ (ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΡΙΒΑ-ΔΙΓΕΝΗ)



ΔΕΙΤΕ ΤΟ 2ο ΜΕΡΟΣ

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΚΥΠΡΟΣ 1974 Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΕΛΑΣΓΟΣ. ΔΕΥΤΕΡΑ 21-7-2014 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΜΕΣΤΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΡΙΒΑ-ΔΙΓΕΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΑΧΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ "Χ".
ΕΓΙΝΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΤΕΤΡΑΩΡΗ ΣΧΕΔΟΝ ΟΜΙΛΙΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1974 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΕΠΤΥΞΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΙΕΞΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΗΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ. . ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΑΤΤΙΛΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 74 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Κώστας Δημητριάδης
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Σπύρος Δημητρίου
ΛΗΨΗ ΚΑΜΕΡΑΣ : Βασίλειος Στυλιανέσης



ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ : ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΕΚΠΤΩΣΗ 40 - 50 - 70 %: ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΕΚΛΕΚΤΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ * Βιβλιοπωλείο Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ
Χαρ. Τρικούπη 14, τ.κ. 106 79 ΑΘΗΝΑ * Τηλ. 210 3628976 - 210 6440 021 και τοτ. 210 3638435
                facebook: ΠΕΛΑΣΓΟΣ – ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

ΑΦΟΡΑ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ.

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ - ΑΙΓΑΙΟ - ΠΟΝΤΟΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΒΟΡ.ΗΠΕΙΡΟΣ), Β΄ΠΑΓΚ. ΠΟΛΕΜΟΣ, ΚΑΤΟΧΗ - ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΣ, ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟΣ, ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΑ, ΚΥΠΡΟΣ 74, ΙΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΜΕ 40 ΕΩΣ 70 % ΕΚΠΤΩΣΗ.

Ο ΛΟΓΟΣ ΕΝΑΣ: Ο "ΠΕΛΑΣΓΟΣ" ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΟΛΩΝ.

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ, ΠΑΡΑ ΣΤΟΥΣ ΕΦΟΡΟΥΣ ΕΥΡΩΛΗΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΚΑΤΟΧΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.


ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

ΚΥΠΡΟΣ 1974 : Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ Σ΄ΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟ-ΦΩΤΙΑ



Μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου την 15 Ιουλίου 1974 όλοι θεωρούσαν πιθανή την επέμβαση των Τούρκων στην Κύπρο.

Η πιθανότητα κάθε μέρα, κάθε ώρα, μεγάλωνε και ενώ ή επέμβαση γινόταν πραγματικότητα οι εντολές από το Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων (Α.Ε.Δ.) μέχρι τα μεσάνυχτα της 19ης Ιουλίου ήταν στερεότυπες:«Μην προβαίνετε σε επιστράτευση, μην κάνετε κινήσεις πού μπορούν να αποτελέσουν αφορμή επέμβασης από μέρους των Τούρκων, αυτοσυγκράτηση».

Πληροφορίες που έφταναν συνεχώς τις προηγούμενες μέρες, στο Α.Ε.Δ, έμειναν ανεκμετάλλευτες.
Η «ηγεσία» του συνόλου των Ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων κατά το πενθήμερο 15/7 έως 19/7 πού όλα έδειχναν ότι θα γίνονταν Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, εφησύχαζε στα θέρετρά της και δεν ελάμβανε κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση του επικείμενου κινδύνου.

Δείτε το έγγραφο-σήμα του ΓΕΕΦ προς το Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων που δυστυχώς αν και μιλούσε για την επικείμενη εισβολή , έμεινε ανεκμετάλλευτο και δυστυχώς κανείς από τους συμμετέχοντες στην προδοσία και διχοτόμηση της Κύπρου δεν τιμωρήθηκε , πολλοί δε αναδείχθηκαν μέχρι και στην ανώτατη στρατιωτική ηγεσία.


http://enotikokinima.blogspot.gr/

ΕΛΛΑΣ 2014 : Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Σχόλιο:Αιώνιας Ελληνικής Πίστης. Λαμβάνοντας αυτό το μήνυμα απο τον φίλο Απόστολο Αθανασάκη συμφώνησα και συνυπόγραψα στα γραφόμενα του.
Λίγα αλλά σόφα λόγια

Πέρασε η επέτειος της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον Ελληνισμό και στους περισσότερους ούτε που ίδρωσε το αυτί τους. Περισσότερες αναρτήσεις έχουν γίνει για τον κροκόδειλο στο Ρέθυμνο, την κατάρριψη του Μαλαισιανού αεροπλάνου στην Ουκρανία, τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και για το σκυλάκι που σκότωσε ο ταβερνιάρης στα Νέα Στύρα Εύβοιας......Για την εισβολή μάλλον θα ποστάρουν οι Ουκρανοί, Παλαιστίνιοι , ο Κροκοδειλάκιας, τα φιλοζωικά σωματεία καθώς και λοιποί χρήστες του fb διεθνώς....Σημεία των καιρών και της αφασίας που δέρνει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού...
Θα έλεγα και μη χειρότερα, εάν ήμουν σίγουρος ότι υπάρχουν.



Η ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΟΜΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

Η αποδομητική διάθεση μιας ορισμένης μερίδας “διανοουμένων”, πανεπιστημιακών και μη, κατά της ελληνικής εθνικής ταυτότητας είναι γνωστό φαινόμενο και έχει δώσει χαρακτηριστικά δείγματα, με κορυφαίο τον γνωστό ρεπούσειο ισχυρισμό περί “συνωστισμού” στην προκυμαία της Σμύρνης το 1922. 
 
 



Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ Α΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Βιβλιογραφία
Αρχείο ΔΙΣ/ΓΕΣ, Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος 1914-1918.
Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών, Τόμος ΙΔ
Σπ. Μαρκεζίνη, Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος 1828 – 1964, Τόμος Γ’, Αθήνα 1966.
I. Πολιτάκου, Στρατιωτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος, Αθήνα 1980.
Αλ. I. Δεσποτόπουλου, η Συμβολή της Ελλάδος στην έκβαση των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, Αθήνα 1992.
The Times History of the war (Τόμοι 21), Printing House Square, – London, 1915.

Πολιτικοστρατιωτική Κατάσταση στην Ευρώπη το 1914

Το 1914 βρήκε την Ευρώπη διαιρεμένη σε δύο αντίπαλους συνασπισμούς, την Τριπλή Συμμαχία των Κεντρικών Δυνάμεων (Αυστροουγγαρία, Γερμανία και Ιταλία) και την Τριπλή Συνεννόηση ή Αντάντ (Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και Ρωσία).
Η πρώτη από τις συμμαχίες αυτές υπεγράφη στη Βιέννη στις 20 Μαρτίου 1882 και ανανεώθηκε προς το τέλος του 1912. Η θέση όμως της Ιταλίας στην Τριπλή Συμμαχία φαινόταν μάλλον αμφίβολη, λόγω της παραμονής ακόμη υπό Αυστροουγγρικό ζυγό των επαρχιών του Τρεντίνου, του Μπολτζάνο και της Τεργέστης που κατοικούνταν από Ιταλούς, αλλά και των αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων των δύο χωρών στα Βαλκάνια.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

ΕΓΡΑΦΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ:Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΖΕΡΒΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΠΕΡΙ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΑΝΑΚΩΧΗΣ

Παραθέτουμε παρακάτω την απάντηση του Έλληνα στρατηγού στο τηλεγράφημα που εστάλη απ΄το Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής:

("Φενάκη και σβάστικα" του Κώστα Ιωάννου, σελ.234)

    
  Επειδή δεν φαίνεται καθαρά, εδώ μπορούμε να δούμε καθαρογραμμένο το μήνυμα του Ζέρβα:



                               ("Φενάκη και σβάστικα" του Κώστα Ιωάννου, σελ.233)


 Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.
 Τα ντοκουμέντα είναι αναμφισβήτητα και διαλύουν οποιονδήποτε υπαινιγμό κατά του Ζέρβα.
  
 Συνοψίζοντας, οι κομμουνιστές ήταν υπόλογοι:
 α) για την επίθεση κατά του ΕΔΕΣ,
 β) για την παράλληλη σύναψη ανακωχής με τους Γερμανούς παρά τις σαφείς αντίθετες διαταγές του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής 
 γ) και για την ανήθικη συκοφάντηση του Ναπολέοντα Ζέρβα. Σε αυτό φέρουν μεγάλη ευθύνη και οι διάφοροι παραμυθολόγοι της αριστεράς που αναπαράγουν τις κομμουνιστικές συκοφαντίες και αποκρύπτουν τις τεράστιες ευθύνες του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ
 
http://istoriakatoxis.blogspot.gr/

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΚΥΠΡΟΣ 1974 Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ, ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΚΥΠΡΟΣ 1974 Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ. ΔΕΥΤΕΡΑ 21-7-2014 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΜΕΣΤΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΡΙΒΑ-ΔΙΓΕΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΑΧΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ "Χ".

ΕΓΙΝΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΤΕΤΡΑΩΡΗ ΣΧΕΔΟΝ ΟΜΙΛΙΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1974 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΕΠΤΥΞΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΙΕΞΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΗΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ. . ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΑΤΤΙΛΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 74 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ



















ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ



ΒΙΝΤΕΟ:ΠΛΩΤΑΡΧΗΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ - ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΙΜΗΣΕΙ!

Πλωτάρχης Ελευθέριος Χανδρινός. Άπαντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικά στο ΠΝ “σηκώνονται σε στάση προσοχής” στο άκουσμα του ονόματός του.

Το όνομα Χανδρινός είναι ταυτισμένο με τον ηρωϊσμό που δείχνει ο Έλληνας στα πολύ δύσκολα και με την ναυτοσύνη του που διαχρονικά υπάρχει στο dna του. Τα όσα έπραξε κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, κυβερνήτης αρματαγωγού, σ΄ οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου θα υπήρχαν στα σχολικά βιβλία.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters