Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ (1919-1922)

  Μετά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (ΠΠ) ανατέθηκε στην Ελλάδα από τους Συμμάχους η κατάληψη της Σμύρνης, δίνοντας ελπίδες για την απελευθέρωση περίπου 3 εκατομμυρίων Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Το ελληνικό αεροπορικό υλικό της περιόδου περιλάμβανε 120 αεροσκάφη, απομεινάρια του Α΄ ΠΠ. Τα 70 ανήκαν στη Στρατιωτική Αεροπορία (ΣΑ) και τα υπόλοιπα στη Ναυτική Αεροπορία (ΝΑ). Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, το Νοέμβριο του 1919 διέθετε 11 αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής και 19 γερμανικά.
Αεροσκάφη της περιόδου 1919 - 1922



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΔΩ

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΡ

Μετά τους Τούρκους και οι Αμερικανοί δεν μπορούν να κρύψουν την χαρά τους για τον TAP. Πανηγυρική ανακοίνωση εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών για την επιλογή του Διαδριατικού Αγωγού TAP, που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Πέραν των συγχαρητηρίων που απευθύνει στην κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν και στην κοινοπραξία Shah Deniz για την επίτευξη αυτού του σημαντικού οροσήμου, όπως τονίζει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος, το State Department αναφέρεται σε «ένα σημαντικό επίτευγμα και ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου».
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση ο αγωγός θα φέρει μια νέα πηγή προμήθειας φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ένα στόχο που οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ισχυρά, όπως τονίζεται, μιας και επιδιώκουν να αποδυναμώσουν ενεργειακά την Ρωσία.
Η Ουάσινγκτον έστειλε μήνυμα ικανοποίησης και στην Αθήνα μέσω του πρέσβη, Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ. Η ελληνική κυβέρνηση είναι «στο σωστό δρόμο» και αποφασισμένη να κάνει αυτό που πρέπει για την προσέλκυση επενδύσεων, δήλωσε από την Θεσσαλονίκη ο πρέσβης.
Σε σχέση με πιθανές εκλογές ανέφερε: «Τελικά η Ελλάδα θα αποφασίσει. Ο ελληνικός λαός μπορεί να αποφασίσει μέσω εκλογών, ή με άλλο τρόπο ότι θέλει αλλαγή. Αλλά τώρα βλέπω αυτή την κυβέρνηση αποφασισμένη να κάνει το σωστό και το διεθνές σύστημα ανταποκρίνεται σε αυτή».
 


29 ΙΟΥΝΙΟΥ : ΟΤΑΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

1850.... Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνωρίζει τελικά το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος, που είχε επιβληθεί από τη Βαυαροκρατία το 1833.
1874.... Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Καιροί» το περίφημο άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη με τίτλο «Τις πταίει». Σε αυτό, ο Τρικούπης καταδεικνύει ως υπεύθυνο για την πολιτική κρίση που διέρχεται ο τόπος το βασιλιά Γεώργιο Α' και του ζητά να λαμβάνει υπόψη του κατά το σχηματισμό των κυβερνήσεων την Αρχή της Δεδηλωμένης

1921.... Ο ελληνικός στρατός αρχίζει την επίθεσή του στο μικρασιατικό μέτωπο.

1969.... Εγκαινιάζεται ο σύγχρονος αεροσταθμός επιβατών εξωτερικού στο Ελληνικό.



1979.... Η ελληνική Βουλή επικυρώνει πανηγυρικά την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ.




ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ 


ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ '73 : ΑΛΛΟΙ ΠΕΤΟΥΣΑΝ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΝΕΡΑΤΖΙΑ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΑΝ ΣΤΑ ΙΣΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ. - ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ;

ΜΗΝ ΒΓΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΟΤΙ ΑΜΑΥΡΩΝΕΤΑΙ Ο "ΑΓΩΝΑΣ" ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΗΝ ΕΞΑΡΓΥΡΩΣΑΝ..... ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΝ....
ΕΓΩ ΤΙΜΩ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΑΝ ΣΤΑ ΙΣΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ "ΥΨΩΜΑ Β" ΟΤΑΝ ΑΛΛΟΙ ΠΕΤΟΥΣΑΝ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΝΕΡΑΤΖΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΗΣΙΩΝ....
ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΞΑΡΓΥΡΩΣΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ....
ΜΗΝ ΒΙΑΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΠΕΙΤΕ ΧΟΥΝΤΙΚΟ... ΠΕΙΤΕ ΜΕ ΕΛΛΗΝΑ!
(...και θα είστε μέσα στην περιγραφή γι α εμένα!)


Απο τον Κώστα Δημητριάδη
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Ο ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΩΝ ΧΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΟΣΥΜΜΟΡΙΤΕΣ

Απο την Θωμαϊς Παριανού
 
Τα ιστορικά στοιχεία είναι από το βιβλίοτου κ.ΘΕΟΦΑΝΗ  ΧΑΜΟΔΡΑΚΑ, μέλους του Δ.Σ.του Πανελληνίου Συνδέσμου Μαχητών και Φίλων της Εθνικής ΑντιστασιακήςΟργανώσεως «Χ», και μόνου επιζώντος από την οικογένειά του (και αυτό απότην καλή του τύχη). Σημειωτέον ότι οι δολοφόνοι του πατέρα του και των τριών αδελφώντου σκόπευαν να εκτελέσουν την μητέρα του και τον ίδιο, οποίος ήταν τότε ΕΝΝΕΑ[9] ΕΤΩΝ. Το βιβλίο ονομάζεται «ΘΗΣΕΙΟ, ΙΟΥΝΙΟΣ 1941 – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ  1944»


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΑΧΗΤΩΝ  ΚΑΙ  ΦΙΛΩΝ
ΤΗΣ  ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗΣ  ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΣ «Χ»

ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΗΣ «Χ»

Α Ξ Ι Ω Μ Α Τ Ι Κ Ο Ι
 
1]ΣΧΗΣ        Φουστάνος  ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Αρχίατρος, (δολοφονήθηκε από την ΟΠΛΑ)
2]ΤΧΗΣ        Αρασινάκης  ΑΝΔΡΕΑΣ (δολοφονήθηκε από την ΟΠΛΑ)
3]ΤΧΗΣ        Στασινάκης  ΑΝΔΡΕΑΣ [Θ]
4]ΤΧΗΣ        ΧαμόδρακαςΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ(δολοφονήθηκε από την ΟΠΛΑ, στις 3-12-1944, μαζί με τους γιους του)
4] ΛΓΟΣ        Μανωλάκος  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (δολοφονήθηκε από τους κομμουνιστές στις25-3-1944 )
5] ΥΠΛΓΟΣ  Αβραμίδης ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ(δολοφονήθηκε από την ΟΠΛΑ, τον Δεκέμβριο του 1944)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΔΩ

ΤΑ ΠΟΛΥΠΑΘΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΞΑΝΑΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Dodekanisa-1-NAI
Επίσημη τελετή στις 7 Μαρτίου 1948

Τα Δωδεκάνησα (για την ακρίβεια είναι 14) ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων δεμένα με τις τύχες του Ελληνισμού. Εν τούτοις, μόλις το 1947 ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος.
Εξαιτίας της γεωγραφικής τους θέσης δέχθηκαν καταστρεπτικές επιδρομές από τους Πέρσες, τους Σαρακηνούς, τους Βενετούς, τους Γενουάτες, τους Σταυροφόρους και τους Τούρκους (Σελτζούκους και Οθωμανούς).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΡΟΣ: ΤΑΧΥΤΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ''ΛΥΣΗ''

Του Σταύρου Καρκαλέτση
Ιστορικού, αμυντικού αναλυτή, προέδρου ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. 


Το άρθρο δημοσιεύεται στην ''ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ'' που κυκλοφορεί
 
Μετά  τον  οικονομικό  Αρμαγγεδώνα και την εισβολή της τρόικας –και  όσων είναι πίσω της- στην Κύπρο, έχουμε με ξεκάθαρο  πλέον τρόπο την  εμπλοκή των  Αγγλοαμερικανών, σε πορεία προετοιμασίας και διαμόρφωσης συνθηκών  νέας  προσπάθειας  λύσης στο κυπριακό. Στόχος: Μέχρι το τέλος του 2013 η Κύπρος να έχει συνθηκολογήσει και πολιτικά, οδηγούμενη κακήν κακώς σε ένα αεθνικό προτεκτοράτο νεοαποικιακής μορφής, πλήρως  ελεγχόμενο και καθυποταγμένο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΔΩ

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ (27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1748, ΣΜΥΡΝΗ - 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1833, ΠΑΡΙΣΙ) - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ

Ο Αδαμάντιος Κοραής συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση του κινήματος του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Από το Παρίσι επεδίωξε την πνευματική αφύπνιση των συμπατριωτών του τόσο με την εκδοτική και εν γένει συγγραφική του παραγωγή, όσο και με την συντονισμένη του δράση στην παιδευτική προσπάθεια των συγχρόνων του Ελλήνων λογίων.  
 
 



ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΣΤΟΝ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ (460/454 - 394 π.Χ.)

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν πλούσιος από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων χρυσού στη Θράκη. Ήταν συγγενής του Μιλτιάδη και είχε συμπάθειες προς την ήπια ολιγαρχία. Έζησε την εποχή έντονων συγκρούσεων μεταξύ της Αθήνας και της Σπάρτης που είχαν ως στόχο την επικυριαρχία στον ελληνόφωνο χώρο, αλλά οφειλόταν και στον κίνδυνο που αποτελούσε για τους ολιγαρχικούς το παράδειγμα του δημοκρατικού καθεστώτος της Αθήνας. Ο Θουκυδίδης πήρε ενεργό μέρος στον πελοποννησιακό πόλεμο ως ανώτερος στρατιωτικός. Το έτος 424 εξορίστηκε για 20 χρόνια, μετά από μια αποτυχημένη εκστρατεία στην Αμφίπολη. 
Αν και εξόριστος συνέχισε να παρακολουθεί τις πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις και περιέγραψε με μεγάλη μαεστρία  σε βιβλίο του τον πελοποννησιακό πόλεμο μέχρι το έτος 411. Το βιβλίο αυτό έμεινε ανολοκλήρωτο και συμπληρώθηκε από τον Ξενοφώντα. Για τη συγγραφή χρησιμοποίησε ο Θουκυδίδης πρωτογενές υλικό και από τις δύο πλευρές που συγκρούστηκαν, ακολούθησε επιστημονική μεθοδολογία διερευνήσεως και περέλειψε κάθε ανεξέλεγκτο και αβέβαιο στοιχείο. Το σπουδαίο αυτό ιστορικό έργο που χωρίστηκε σε 8 βιβλία και εκδόθηκε μετά το θάνατό του, περιέχει όμως και αρκετές ανακρίβειες, σχεδόν πάντα υπέρ της ολιγαρχίας και κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος της Αθήνας. Για τη μεθοδολογία του απετέλεσε ο Θουκυδίδης πρότυπο ιστορικού μελετητή για τους μεταγενέστερους, Έλληνες και Ρωμαίους. 


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
http://sfrang.com/selides/mm1/html/Thukidides.htm


ΧΡΕΟΣ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑΝ

Το Αϊβαλί πριν την καταστροφή 
Η Ειρήνη Σαρίογλου είναι η ψυχή του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών. Αυτό ιδρύθηκε το 2008, μετά τη συγχώνευση του Ελληνικού Λογοτεχνικού Ιστορικού Αρχείου με το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης.
 
 


ΥΠΕΘΑ : ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΜΗΜΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΡΓΑ;


Μετά από πολλά χρόνια η ελληνική πολιτεία φαίνεται ότι εγκατέλειψε τον λήθαργο σε σχέση με την εγχώρια βιομηχανία και αποφάσισε να ενεργοποιηθεί, και να κάνει το αυτονόητο, όπως άλλωστε πράττουν εδώ και δεκαετίες πολλές άλλες χώρες στον κόσμο.



ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΤΑΡ

Από χθες το βράδυ είχε γίνει σαφές ότι η Ελλάδα κερδίζει την υπόθεση του αγωγού TAP . Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε την τελευταία ενημέρωση πριν αναχωρήσει από το ΥΠΕΞ για το ΥΠΕΘΑ και είχε μεταφέρει στους συνεργάτες του ότι “η υπόθεση κλείνει υπέρ μας”.


ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΣΤΟ ΒΙΤΣΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΗΡΩΕΣ ΣΤΙΣ ΜΑΧΕΣ 1946-1949, ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ : ''ΕΤΣΙ ΣΩΘΗΚΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΥΝ ΠΑΡΑΠΕΤΑΣΜΑ'' ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ

Έκθεση Βιβλίου ΠΕΙΡΑΙΩΣ στον ΛΙΜΕΝΑ ΖΕΑ ("ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ"), στο περίπτερό μας με αριθμό 53, από την Παρασκευή14 εως  και Κυριακή 30  Ιουνίου 2013.
Ώρες Λειτουργίας:
 Καθημερινά:  7.00  το απόγευμα με 11.00  το βράδυ
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ * Βιβλιοπωλείο Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα
Χαρ. Τρικούπη 14, τ.κ. 106 79 ΑΘΗΝΑ * Τηλ. 210 3628976 -  210 6440 021 και  τοτ. 210 3638435 
facebook: ΠΕΛΑΣΓΟΣ – ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ




ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΔΟΥΣΜΑΝΗΣ : ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΡΙΑΜΒΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ, ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ 1ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1935

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα και καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια ηπειρώτικης καταγωγής, η οποία συγγένευε με βασιλικούς και πριγκιπικούς οίκους. Παππούς του ήταν ο Αντώνιος Λευκόχειλος - Δούσμανης, διαπρεπής πολιτικός, ενώ μεγαλύτερος αδερφός του ήταν ο στρατηγός Βίκτωρ Δούσμανης. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1868.


ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ

 

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ Κ. ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ
Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, 
Διευθυντής Κέντρου Ανατολικών Σπουδών, 
Πάντειο Πανεπιστήμιο

 
Σε μια περίοδο ραγδαίων διεθνών εξελίξεων, περιφερειακών και ευρύτερων, όπου καθημερινώς ο κόσμος αλλάζει, η τεχνολογία και η τεχνική πρόοδος μεταβάλλει τις κοινωνίες του 21ου αιώνα και οι συνθήκες της παγκοσμιοποίησης απειλούν έθνη, λαούς και έθνη - κράτη, η Αθήνα δεν κατόρθωσε ακόμη να οικοδομήσει αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε τα τελευταία τριακόσια χρόνια, μοντέρνο κράτος.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΔΩ

ΜΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΚΙ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ


Του Κωνσταντίνου Χολέβα
Πολιτικού Επιστήμων
 
Οταν έχεις συγκεντρωμένους σε μια αίθουσα 300 πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, διπλωμάτες και επιχειρηματίες και αυτοί ψηφίζουν κατά 76% την ανάγκη να ακολουθήσει η Ελλάς μια πιο διεκδικητική και ενεργητική εξωτερική πολιτική, τότε υπάρχουν σοβαροί λόγοι αισιοδοξίας στη σημερινή δύσκολη κατάσταση.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΔΩ

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Εμείς οι νεο-Έλληνες πάντα νοσταλγούμε. Συνηθίζουμε να λέμε ότι το παλαιότερο είναι καλύτερο. Προφανώς δεν είναι πάντα έτσι. Όμως ψυχολογικά ο άνθρωπος νοσταλγεί πάντα εκείνο που δεν έχει. Πολλές φορές δε ωραιοποιεί παλαιότερες απλούστερες κοινωνικές δομείς, ίσως επειδή οι απαιτήσεις της εποχής εκείνης ήταν λιγότερες και μάλλον ευκολώτερες. Αξίζει πάντως να δούμε κάποιες φωτογραφίες από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, που απεικονίζουν τη μαθητική ζωή σε Σχολεία της Πατρίδας μας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΔΩ

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

ΠΑΙΔΙ : ΜΙΑ ΑΛΑΞΕΥΤΗ ΠΕΤΡΑ


Του Σαράντου Καργάκου
Ιστορικού - Συγγραφέως

(6 Ιουνίου 1988)
 
Το παιδί είναι σαν το σφουγγάρι. Το σφουγγάρι πε­θαίνει όταν κλείνουν οι τρύπες του, όταν οι πόροι του δε δέχονται νερό και πλαγκτόν αλλά υποκατάστατα και άμ­μο. Το παιδί πεθαίνει ψυχικά όταν δε δέχεται αγάπη αλλά υποκατάστατα. Και τότε αργότερα οι κοινωνιολό­γοι του 21ου αιώνα θα έχουν να μελετήσουν νέα και πολ­λαπλά κρούσματα κοινωνικής παθογένειας και πολιτι­κών εκτροπών.
 
 


ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΑΣΦΥΚΤΙΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΝ ΓΡΑΦΟΥΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΤΑ "ΟΧΙ"

Του Αντωνίου Α. Αντωνάκου
Καθηγητού - Κλασσικού Φιλολόγου
Ιστορικού - Συγγραφέως 


Η δανειακή σύμβαση ψηφίσθηκε εν μέσω οδυρμών και ορυμαγδών που αναδύονται από τα βάθη τής ψυχής τού "κυρίαρχου" λαού. Και μαζί με αυτήν ψηφίσθηκε ο ζυγός τής Ελλάδος και τών Ελλήνων για τις επόμενες δεκαετίες. Όσοι πήραν πάνω τους την "διακινδύνευση" τής υπογραφής για την καταδίκη τού ελληνικού λαού είναι υπόλογοι απέναντι στην ιστορία αυτής τής πατρίδος! 
 
 


ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ : Η ΜΑΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ


Της Ελίνας Μαστέλλου Γιαννάκενα
 
Βιβλιογραφία
  1. Δημ.Λαζογιώργου-Ελληνικού "Επτά ελληνικά δοκίμια" (Εκδόσεις "Πελασγός", Αθήνα 1996)
  2. Δημ.Λαζογιώργου-Ελληνικού "Αγγελική Χατζημιχάλη: η Ελληνία που φώτισε το Γένος" (Εκδόσεις Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων)
 
Η Αγγελική Χατζημιχάλη ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα. Πηγαίνει σε χωριουδάκια και νησάκια κι οι γνήσιοι, απλοί άνθρωποι της υπαίθρου την αγκαλιάζουν και της προσφέρουν την καθημερινότητά τους, της ανοίγουν τη ζωή τους στα μάτια της με τα ήθη, τα έθιμα, τον τρόπο παρασκευής ή κατασκευής από φαγητά, γλυκά, υφαντά μέχρι ξυλόγλυπτα, ασημικά, κεραμικά...


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΔΩ

Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΛΗ

Γιὰ τὸν Γιαννόπουλο, ἡ Ἑλληνικὴ Φυλή, γέννημα τῆς Ἑλληνικῆς Φύσεως, εἶναι, ὡς «φυσικὸν ἄνθος» αὐτῆς ἡ εὐγενεστέρα τοῦ κόσμου. Γράφει στὴν «Ἔκκλησι πρὸς τὸ Πανελλήνιον Κοινόν» (1907):
«Γῆ ὡραιοτάτη καὶ Θειοτάτη, Γῆ τελεία ΑΦΡΟΔΙΤΗ, ἡ Μητέρα Ἑλληνικὴ Γῆ, ἀνέδωσε καρπὸν ὅμοιον. Ὁμοίως Ὡραῖον καὶ ὁμοίως Θεῖον. [...] Εἶναι τὸ φυσικώτερον τῶν πραγμάτων: Ἡ Ὡραιοτέρα Γῆ νὰ ἀποδίδει τὸ Ὡραιότερον Ἄνθος.»
Τονίζει ὅμως: «Περιττὸν νὰ φουσκώνετε δι᾿ αὐτά. Οἱ Ἕλληνες κάθε ἐποχῆς δὲν εἶσθε τίποτα. Ἡ Ἑλληνικὴ Γῆ εἶνε τὸ Πᾶν.»
Καὶ δὲν παύει νὰ προτρέπῃ, μὲ ὑπέρτατη φυσιολατρεία:
«Φαντασθῆτε ὅτι ἔχετε Πλοῦτον Θεοῦ. Τί Παλάτι θὰ ἠθέλατε; Κλείσετε τὰ μάτια σας καὶ φαντασθῆτε. Ἔπειτα ἀνοίξετε τὰ μάτια σας: Τὸ ἔχετε ἐμπρός σας, ὡραιότερον τοῦ ὡραιοτέρου ὀνείρου. Εἶναι ἡ ΓΗ ΣΑΣ.» («Ἑλληνικὸν Χρῶμα», 1904)
«Ἀναβαπτισθεῖτε εἰς τὸ Θεῖον Φῶς τῆς Γῆς Σας καὶ εἰς τὰ Παραδείσεια Ἑλληνικὰ Νερά. Θὰ ἐξέλθετε: ΖΩΝΤΑΝΟΙ. Καὶ θὰ ἐξέλθετε: ΕΛΛΗΝΕΣ.» («Νέον Πνεῦμα», 1906)


http://pheidias.antibaro.gr/Giannopoulos/biography.html#epirhoe

24 ΙΟΥΝΙΟΥ 1941... ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΑΠΕΙΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟ ΤΟΥΣ ΧΛΕΥΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

24 Iουνίου 1941... Εισέρχονται στην Αθήνα τα πρώτα τμήματα των ιταλικών στρατευμάτων κατοχής κάτω από τις αποδοκιμασίες και τους χλευασμούς των κατοίκων που είχαν υποδεχθεί τους Γερμανούς με περιφρόνηση, κλειστά παράθυρα και έρημους δρόμους. Μετά από συμφωνία Χίτλερ και Μουσολίνι, ιταλικά στρατεύματα εγκαταθίστανται ως δύναμη κατοχής σε ολόκληρη την Ελλάδα, εκτός από τις περιοχές Ανατολικής Μακεδονίας και Δυτικής Θράκης, που παραχωρούνται στη Βουλγαρία.

Όπως φαίνεται και στον χάρτη οι Γερμανοί (κόκκινο) κρατάνε υπό την διοίκηση τους, την περιφέρεια πρωτευούσης, την δυτική και κεντρική Κρήτη, παραχωρούν την ανατολική στους Ιταλούς (γαλάζιο) για να έχουν σύνδεση με τα Δωδεκάνησα που είναι σε Ιταλική κατοχή πριν από τον πόλεμο, κρατάνε την Θεσσαλονίκη  και την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία για να κάνουν παιχνίδι με τους Σλάβους. Ικανοποιοούν τους Βούλγαρους (πράσινο) δίνοντας τους έξοδο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, κρατάνε όμως την αμυντική γραμμή του Έβρου και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου για λογαριασμό τους και δίνουν την υπόλοιπη ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα στους Ιταλούς... που είχαν ήδη ταπεινωθεί ολοκληρωτικά από τον Ελληνικό Στρατό.



ΤΟ ΣΧΙΣΤΟΛΙΘΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΑΝΟΙΓΕΙ ΝΕΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.

 

Γράφει η Νίκη Τζαβέλα

Ευρωβουλευτής του Λαϊκου Ορθόδοξου Συναγερμου (ΛΑ.Ο.Σ.) 

 

Από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης μέχρι και σήμερα, το πετρέλαιο και το συμβατικό φυσικό αέριο υπήρξαν οι κυριότερες πηγές ενέργειας της παγκόσμιας οικονομίας. Μετά τις δύο πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970 αναπτύχθηκαν εναλλακτικές πηγές ενέργειας (ηλιακή, αιολική, γεωθερμική, πυρηνική).


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΔΩ

Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ (2ο ΜΕΡΟΣ)


Του Ιωάννη Σ. Φριτζαλά
Γεωπολιτικού - Ιστορικού Αναλυτή
 
Ἡ ἒλλειψη ἐθνικῆς ὁμοιογενείας ἐγκλωβίζει μοιραίως τήν Τουρκία σέ μία σπείρα θανάτου, ἐντός τῆς ὁποίας ψάχνει νά ἐντοπίσει τήν χαμένη ταυτότητά της. Ἂλλωστε, ὃπως ἒχει διαπιστώσει ὁ N. Machiavelli, ἡ ἒλλειψη ὁμοιογενείας σέ ἓνα ἒθνος ὁδηγεῖ μοιραία στήν κατάκτησή του.1


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΔΩ



Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

ΤΟ ΝΕΟ 2ΤΟΜΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΡΜΠΗ : ΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΣ "ΜΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΩΣ" ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΙ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ



Έκθεση Βιβλίου ΠΕΙΡΑΙΩΣ στον ΛΙΜΕΝΑ ΖΕΑ ("ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ"), στο περίπτερό μας με αριθμό 53, από την Παρασκευή14 εως  και Κυριακή 30  Ιουνίου 2013.
Ώρες Λειτουργίας:
 Καθημερινά:  7.00  το απόγευμα με 11.00  το βράδυ
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ * Βιβλιοπωλείο Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα
Χαρ. Τρικούπη 14, τ.κ. 106 79 ΑΘΗΝΑ * Τηλ. 210 3628976 -  210 6440 021 και  τοτ. 210 3638435 
facebook: ΠΕΛΑΣΓΟΣ – ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ
 
Τό δίτομο ἔργο τοῦ ἱστορικοῦ καί συγγραφέως κ. Κων. Μπαρμπῆ, ἀναφέρεται πρωτίστως στήν περίοδο κατά τήν ὁποία τό βασιλικό ζεῦγος Παύλου καί Φρειδερίκης ἄσκησε εὐόρκως τά καθήκοντά του καί παρέμειναν στήν μνήμη τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ ὡς οἱ βασιλεῖς «τοῦ μέτρου καί τῆς κατανοήσεως». Ὁ κ. Κων. Μπαρμπῆς μέ τήν πλούσια ἐμπειρία πού διαθέτει, μελετώντας ἐπί πολλά χρόνια τήν ἑλληνική ἱστορία, καταγράφει μέ ἀκρίβεια καί παραθέτει στό ἔργο του αὐτό, τά σημαντικότερα γεγονότα πού χάραξαν τήν ἑλληνική ἱστορία, τόσον κατά τήν περίοδο τοῦ Β΄ παγκοσμίου πολέμου ὅσον καί ἀργότερα στήν διάρκεια τοῦ συμμοριτοπολέμου στά ὁποῖα συμμετεῖχε τό βασιλικό ζεῦγος Παύλου καί Φρειδερίκης θέτοντας τήν σφραγίδα του μέ γνώμονα πάντοτε τό συμφέρον τῆς πατρίδος καί τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ.
 
 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

Η Αλβανική πολιτική διαφήμιση που έπαιξε στο ΜΕγΚΑΛΟ κανάλι κι έκανε πολλούς να πέσουν από τα σύννεφα…καταδεικνύει πέρα των άλλων και τον τεράστιο αριθμό λαθρομεταναστών που βρίσκονται στην χώρα μας!Φταίνε αυτοί που ήρθαν,φταίνε αυτοί που άνοιξαν τα σύνορα και όποιος θέλει μπαίνει αλλά δύσκολα φεύγει; Aυτό θα πρέπει να το σκεφτούν καλά όλοι αυτοί που ψήφιζαν χρόνια τώρα τα χοντροκόμματα.Πριν πέσετε ξανά από τα σύννεφα..όταν δείτε αλβανικό κόμμα να κατεβαίνει στις ελληνικές εκλογές, πριν εκπλαγείτε όταν δείτε σύντομα κι άλλες παρόμοιες διαφημίσεις άλλων καταγωγών..θυμηθείτε,εμείς προειδοποιήσαμε,η χώρα χρειάζεται μεταναστευτική πολιτική και ποσόστωση, αφού πρώτα φύγουν άμεσα όλοι οι λαθρομετανάστες.



Η ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ

Γράφει ο ΚΩΣΤΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ, κοινωνιολόγος
 
Στις 20 Μαΐου 1941 ξεκίνησε η ξακουστή μάχη της Κρήτης. Οι κάτοικοι της Καντάνου μαζί με τους άλλους Σελινιώτες γνώριζαν τις συνέπειες και τα αντίποινα από τους ναζί για την πιθανή συμμετοχή τους σ΄ αυτή. Κάψιμο του χωριού τους και εκτελέσεις περίμεναν όσους πολίτες τολμούσαν να αντισταθούν στο Γ΄ Ράιχ!  
 
 



20 ΙΟΥΝΙΟΥ 1824 : Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΨΑΡΩΝ

Η καταστροφή των Ψαρών κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις θυσίες που πρόσφερε το γένος στο βωμό της ελευθερίας στην επανάσταση του 1821. Το μεγάλο δράμα που συγκλόνισε το πανελλήνιο και συγκίνησε τους πολιτισμένους λαούς, είναι από τα άφταστα παραδείγματα ηρωισμού και θυσίας και συμβολίζει το ανεξάντλητο και ακατάπαυστο αγωνιστικό πάθος της φυλής.


ΑΡΗΣ ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ : Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ 30-40.000 ΕΤΩΝ

ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ.Η συνέντευξη υπάρχει και στην διαδικτυακή έκδοση (αρχειακή) του Δαυλού, στο τεύχος 126- του Ιουνίου του 1992, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://www.davlos.gr/webfiles/pdf/126.pdf.
Ακριβώς πριν από 21 χρόνια, τον Ιούνιο του 1992, δημοσιεύθηκε σε ένα έγκριτο περιοδικό, στον “Δαυλό”, συνέντευξη του Ανθρωπολόγου Άρη Πουλιανού. Ο διαπρεπής  και αναγνωρισμένος για το επιστημονικό του έργο σε παγκόσμια κλίμακα, αναφέρθηκε στον πλασματικό Ινδοευρωπαϊσμό και στην Ελληνική Γλώσσα, την οποία αναγάγει  στην Άνω Παλαιολιθική εποχή, δηλαδή πριν από 30 έως 40.000 χρόνια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΔΩ



Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Ο «ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ» ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Γράφει η Ιωάννα Φωκά-Μεταξά
 
Διάφορα κόμματα κατά καιρούς τείνουν να καρπωθούν την υστεροφημία του Ιωάννη Μεταξά και μάλιστα με λάθος ερμηνεία της ιστορίας και της πολιτικής προσωπικότητάς του. Επιπλέον πολύς κόσμος τον αναφέρει σε συσχετισμό με τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο που με όπλα κατέλαβε την εξουσία, σαν να ήταν το ίδιο πράγμα, σαν να υπηρέτησαν τον ίδιο σκοπό ή να είχαν το ίδιο παρελθόν.
 
 



“ΟΥΚ ΕΙΘΙΣΤΑΙ ΤΟΙΣ ΕΛΛΗΣΙ ΠΡΟΣΚΥΝΕΕΙΝ”

Στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, η περηφάνια ήταν ένα συναίσθημα ανεπτυγμένο σε τέτοιον βαθμό, ώστε το προσκύνημα σε άλλον άνθρωπο (οποιοσδήποτε κι αν ήταν αυτός), θεωρούνταν πράξη κατάπτυστη, που μόνο βάρβαροι θα μπορούσαν να την τελέσουν. Ακόμη κι όταν ήθελαν να προσευχηθούν στους θεούς τους, ούτε έσκυβαν κι ούτε γονάτιζαν, αλλά έτειναν τα χέρια προς τον ουρανό.
Στα αρχαία ελληνικά κείμενα, υπάρχει πλήθος επικριτικών και καταδικαστικών αναφορών για το προσκύνημα. Αναφέρονται ενδεικτικά:
«Οι Αιγύπτιοι δεν ομοιάζουν με τους Έλληνες· αντί να χαιρετηθούν όταν συναντηθούν στους δρόμους, προσκυνούν κατεβάζοντας μέχρι το γόνατο το χέρι» (Ηρόδοτος, «Ευτέρπη», 80).
«Το προσκύνημα αφορά μόνον τους βάρβαρους» (Δημοσθένης 549.16).
«Οι Πυθαγόρειοι απείχαν από δεήσεις και ικεσίες κι από κάθε είδους ανελεύθερη κολακεία, ως άνανδρες και ταπεινές» (Ιάμβλιχος, «Πυθαγορικός Βίος», 236).
«Ο Μίνως, ως δικαστής στον Άδη, απέστελλε στους χώρους των ασεβών και τις ψυχές όσων είχαν την απαίτηση ή απλώς ανέχονταν να προσκυνούνται ενόσω ζούσαν» (Λουκιανός, «Νεκυομαντεία», 473).
«Αυτός που σκύβει, ταπεινώνει την ψυχή του» (Λουκιανός, «Νιγρίνος», 21).

[ellinis.blogspot.gr]
http://ellas2.wordpress.com/

ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ, ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ DE FACTO ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Την αντίθεσή του στον διορισμό διαπραγματευτή στις συνομιλίες για το Κυπριακό, όπως είναι η πρόθεση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, διατύπωσε ο «υπουργός» Εξωτερικών του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος Κουτλάι Ερκ. Σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει παράταση των συνομιλιών και προβλήματα. Σύμφωνα με τον κ. Ερκ, η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί οι διαπραγματεύσεις να διεξαχθούν σε επίπεδο ηγετών, να επικεντρωθούν στην επίλυση του προβλήματος και να ολοκληρωθούν το συντομότερο.
Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι ζητούν να αναγνωριστούν de facto από την ελληνική πλευρά. Καλομάθανε φαίνεται τόσα χρόνια με τον Χριστόφια και τώρα δεν τους κάνουν οι διαπραγματευτές. 

Εξάλλου, ο κ. Ερκ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, απορρίπτει οποιονδήποτε συσχετισμό του αεροδρομίου της Τύμπου (στα κατεχόμενα) με την επιστοφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου στους Ελληνοκυπρίους. Η Αμμόχωστος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «είναι μέρος μιας συνολικής λύσης, ενώ το να γίνει διεθνές το αεροδρόμιο είναι διεθνής υποχρέωση, η οποία θα πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων».
Αυτό, αναφέρεται, είχε υποδείξει και ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην έκθεσή του μετά το δημοψήφισμα του 2004, όταν ζητούσε τερματισμό της «απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων». Φυσικά οι Τούρκοι βρίσκουν και τα κάνουν αυτά, καθώς η Ελληνοκυπριακή πλευρά έχει μπεί σε αυτό τον φαύλο κύκλο των διαπραγματεύσεων, αντί να διεκδικήσει τον τερματισμό της κατοχής.


http://elkosmos.gr/ethnika-themata/ethnika-themata/cyprus/12935------de-facto-.html


ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters