Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΙΩΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ : Η ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΟΙΝΟΦΥΤΑ 457 π.Χ.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjHu_ncOBU7jFlROzzCJgFV960WA8TP3Yv_S9ZLOlPamP_20fFxPj9nf3GmWzpEeoWF6jvlbw3I5uNai4HJy-36k8__BaAPR4pnTmTwDZkxaMtD4t0vXniFogsbsBoBYNZwfGpqGVagigw/s1600/300px-Boeotia.svg.png 
Εξήντα δύο ημέρες μετά τη μάχη της Τανάγρας, όπου οι Θηβαίοι με τους Λακεδαίμονες και τους συμμάχους τους, πέτυχαν «πύρρειο» νίκη επί των Αθηναίων στην περιοχή του Ελαιώνα, οι Αθηναίοι εμφανίστηκαν ξανά στη Βοιωτική γη.
Επωφελήθηκαν από την αναχώρηση των Σπαρτιατών και πέρασαν τα βοιωτικά σύνορα και τον Ασωπό ποταμό και αντιμετώπισαν τους Θηβαίους και τους συμμάχους τους κοντά στα Οινόφυτα, τον Αύγουστο το 457 π.Χ.
Το τέχνασμα του Αθηναίου στρατηγού Μυρωνίδη, που διέπρεψε τον προηγούμενο χρόνο στη Μεγαρίδα, έτρεψε τους Βοιωτούς σε φυγή, με πρώτο το περίφημο ιππικό των Θεσσαλών.
Ο Μυρωνίδης έτρεξε προς το δεξιό τμήμα του στρατού του και φώναξε «Νικώμεν κατά το Ευώνυμον!».
Ο Διόδωρος αναφέρει ότι οι Βοιωτοί ήταν εξαιρετικοί πολεμιστές και αντίπαλοι των Αθηναίων και δεν υπολείπονταν από κανέναν «κατά τας των δεινών υπομονάς και τους πολεμικούς αγώνας».
Επιγραμματικός ο Αριστείδης λέγει «Βοιωτοί δε, ουκ αντέσχον, αλλά ηττηθέντες εν Οινοφύτοις, υπέκυψαν μετ' αυτών Φωκαείς και Λοκροί, νίκη μια».
Τα αποτελέσματα της μάχης ήταν σπουδαία από στρατηγικής απόψεως και κατέστησαν τους Αθηναίους κυρίαρχους στην περιοχή.
Εστράφησαν και κυρίευσαν την πόλη της Τανάγρας και κατεδάφισαν τα τείχη της. Παρέκαμψαν την ισχυρή Θήβα και κατέλυσαν τις αρχές σ' όλες τις πόλεις της Βοιωτικής Κοινοπολιτείας.
Οι μάχες της Τανάγρας και των Οινοφύτων σε διάστημα δύο μόνο μηνών, είχαν μεγάλο αντίκτυπο και στους δύο εμπόλεμους, αφού οι μαχητές που αγωνίσθηκαν και έπεσαν στο πεδίο της μάχης, ήταν περισσότεροι απ' αυτούς που έπεσαν στους αγώνες κατά των Περσών στο Μαραθώνα και τις Πλαταιές!
Παραστατικότατο ανάγλυφο της θεάς Αθηνάς της εποχής εκείνης, την εμφανίζει στηριζόμενη στο δόρυ της να παρατηρεί περίλυπη και μελαγχολική, επιτύμβια στήλη αγωνιστών.
Είναι το ανάγλυφο της «σκεπτόμενης Αθηνάς».
Μεγάλες οι θυσίες, τρομερές οι απώλειες, άφθονο το αδελφικό αίμα, βάζει σε σκέψεις και μελαγχολούν ακόμα και οι θεοί….


http://liatani.150m.com/history_oinofyta.htm



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου