Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 1941-44 Ε.Δ.Ε.Σ.ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-44 Ε.Δ.Ε.Σ., αποφάσισε να απευθυνθεί στον Ελληνικό λαό, με την παρούσα ανακοίνωση και να δηλώσει τα κάτωθι :

Η χώρα μας βρίσκεται όχι απλώς στη χειρότερη κατάσταση μετά την Aπελευθέρωση, αλλά σε εφιαλτική.  Οι συνέπειες βαρύνουν υπέρμετρα τον λαό και κυρίως τους οικονομικά αδυνάτους, συντρίβουν δε τους ανέργους. Παρατηρείται και αύξηση αυτοκτονιών. Ο λαός φορτώνεται συνεχώς με βάρη με αμφίβολη προσδοκία ότι οι θυσίες του θα αποδώσουν.

Την  ανάγκη των θυσιών την γνωρίζει και την υφίσταται, δεν βλέπει όμως φως για να βρεθούν οι υπεύθυνοι. Νόμοι ορίζουν σύντομες παραγραφές για τους χειριζόμενους τα κοινά που οδηγούν στην κάλυψη των υπευθύνων για το κατάντημα.

Έτσι ο λαός μη γνωρίζων ποιοι είναι οι υπεύθυνοι, βέβαιος όμως ότι είναι πολιτικοί, ρίπτει τα βάρη αδιακρίτως στους πολιτικούς. Δεν υπάρχει πάντως αμφιβολία ότι πολιτικοί κυρίως είναι οι αμέσως υπεύθυνοι, αλλά και όσοι πολιτικοί εγνώριζαν τους υπευθύνους που όμως προσέφεραν την ένοχη ανοχή τους για να διατηρούν την γι’ αυτούς ειρήνη που τους εξασφάλιζε τη συνέχεια της επίσημης καρέκλας. Γνωστός πολιτικός, εν τη επιδιώξει του να επεκτείνει την ευθύνη για το κατάντημα και στο λαό, είπε : «Μαζί τα φάγαμε».

Ο αντίλογος βρίσκεται στο ότι :  Υπήρξαν ισχυροί μιζαδόροι. Στη διαχείριση των κοινών δεν μετείχε ο λαός. Παραχωρήσεις που έγιναν δεν αφορούσαν τον λαό εν ισοτιμία, αλλά κατά μεγάλο μέρος τους εκάστοτε «δικούς μας», δηλαδή τους πιστούς στο κόμμα.

Όμως, όπως και να παρείχοντο, την κύρια ευθύνη είχε ο παρέχων, διότι αυτός εγνώριζε αν υπήρχαν δυνατότητες και ώφειλε να ενημερώσει το λαό εγκαίρως και με ευθύτητα.

Υπό το πρίσμα της ανάγκης, για να υπάρξει η ελπίδα για μια νέα εποχή, για ανατροπή, για αλλαγή νοοτροπίας, για να καταλάβουν και τα κόμματα ότι υπεράνω αυτών και πάσης εξουσίας βρίσκεται και θα βρίσκεται η ελεύθερη βούληση του Λαού εκφραζόμενη με δημοκρατικό και ελεύθερο τρόπο, η θέση της Ένωσής μας είναι : Επιλογή, εκ των υποψηφίων των κομμάτων, προσώπων νέων (όχι κατ’ ανάγκη στην ηλικία, αλλά νέων στα κοινά), με εμπειρία, εργατικότητα και ήθος, που δεν έχουν το μειονέκτημα της υπόνοιας της ευθύνης για το κατάντημα της χώρας μας.


Για το Δ.Σ. της  Ένωσης Αγωνιστών 
Εθνικής Αντίστασης 1941-44  Ε.Δ.Ε.Σ.
        Ο Πρόεδρος                   Η Γραμματέας
Οδυσσεύς Παπαθανάσης    Ροδάνθη Παπαγιαννάκη