Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΝΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Ναμπούκο εξέπεσε από τα μάτια των ΗΠΑ

Η χρόνια αβεβαιότητα για τον σχέδιο Ναμπούκο που στόχευε στην μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από την Ρωσία έκανε τις ΗΠΑ να απηυδήσουν.
Ο ειδικός απεσταλμένος για θέματα ενέργειας της Ευρασίας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ ανέφερε πως στηρίζουν τον νότιο αγωγό μεταφοράς του φυσικού αερίου από το Χαζάρ (Τουρκμενιστάν) αλλά πως ο Ναμπούκο δεν αποτελεί το επίκεντρο της ενεργειακής πολιτικής της Ουάσιγκτον στην περιοχή.
Ο Μόρνιγκσταρ μιλώντας στο οργανωθέν από το Ατλαντικό Συμβούλιο Ενεργειακό και Οικονομικό Φόρουμ Μαύρης Θάλασσας ανέφερε πως από πλευράς σκοπιμότητας για την μεταφορά του φυσικού αερίου του Χαζάρ στην Ευρώπη είναι πιο σωστό να χρησιμοποιηθεί ένας αγωγός πιο μικρός από τον Ναμπούκο.
Ο Μόρνιγκσταρ έδωσε σημάδια πως οι ΗΠΑ ως εναλλακτικούς στον Ναμπούκο έχουν αρχίσει να βλέπουν την γραμμή αγωγού Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία και το σχέδιο αγωγού Trans Adriyatik (TAP), και είπε πως αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου το κονσόρτσιουμ του Σαχντενίζ να αποφασίσει ποιο σχέδιο θα πραγματοποιήσει.
Η Ε.Ε. στοχεύει μέσω του πιο ακριβού και πιο μεγάλου – σε σχέση με αυτά τα δύο- σχεδίου Ναμπούκο των 3.000 χιλιομέτρων στοχεύει στην μεταφορά 31 εκ κυβικών φυσικού αερίου. Το κόστος όμως των 10 δις ευρώ αυτού του αγωγού που περνά από Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία και μέσω Ουγγαρίας φθάνει στην Αυστρία προκαλεί φόβο.

Εφ. Χουριέτ 18-11-2011

http://tourkikanea.gr/2011/11/nabuko-2/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου