Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΑΦΟΥ

 
Η ΑΟΖ της Κύπρου, βάσει του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία δεν αποδέχεται αυτόν το διαχωρισμό και προβάλλει δικό της άνομο και αυθαίρετο διαχωρισμό της ΑΟΖ, που δεν στέκει στους διεθνείς κανόνες.
Του Άδωνι Παλληκαρίδη

Η Τουρκία έχει ήδη δημοσιοποιήσει χάρτη που τα εντάσσει σε δική της ΑΟΖ
Τα κοιτάσματα βρίσκονται στην ΑΟΖ Κύπρου, εκεί που γειτνιάζει με την ΑΟΖ της Ελλάδας.

Η Τουρκία, πολύ πριν εκδηλώσει την εισβολή της στην Κύπρο, φλέρταρε με πιθανά κοιτάσματα του Αιγαίου και προέβαινε σε σχεδιασμό πολέμου αν η Ελλάδα επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Τότε το Αιγαίο θα γινόταν κλειστή ελληνική θάλασσα και δεν θα ετίθετο θέμα διαμοιρασμού της υφαλοκρηπίδας μεταξύ δύο παράκτιων κρατών.

Οι λόγοι που η Τουρκία εκδήλωνε τόση αποφασιστικότητα ήταν τα πιθανά κοιτάσματα στο Αιγαίο αλλά και στη βόρεια ακτή της Κύπρου, όπως έλεγαν οι πρώτες ενδείξεις. Δηλαδή, και δεν είναι καθόλου τολμηρό να το επισημάνουμε, η εισβολή στην Κύπρο δεν είναι άσχετη με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς και την απληστία της Τουρκίας. Με την εισβολή προκαλούσε την Ελλάδα να αντιδράσει και έτσι θα άλλαζε το χάρτη και στο Αιγαίο. Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια, έβαζε χέρι σε πιθανούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους της Κύπρου και της Ελλάδας.
 
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου