Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ : ΤΑ 5 ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΣΑΝ (3)



του Μάκη Βορίδη
βουλευτή Αττικής του ΛΑ.Ο.Σ.

Πλάτων: Πολιτεία. Είναι το βιβλίο που ορθολογικά ανιχνεύει και συμπυκνώνει το ιδανικό πολίτευμα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η σύνδεση της ιδέας και του λογικού με την πολιτική, δηλαδή με την εφαρμογή της σε επίπεδο καθημερινών σχέσεων.
«Οι ιδέες στα ορθά» του Αλαίν ντε Μπενουά από τις εκδόσεις «Ελεύθερη Σκέψις».
Έντμουντ Μπερκ: Στοχασμοί για την Επανάσταση στην Γαλλία (Reflections on the Revolution in France), εκδόσεις «Καστανιώτη», «Οι ιδέες στα ορθά» του Αλαίν ντε Μπενουά από τις εκδόσεις «Ελεύθερη Σκέψις».2010. Σε αυτό το βιβλίο υπάρχει η αποδόμηση των κυρίαρχων πολιτικών αξιών του σήμερα. Ο Μπερκ εκφράζει το συντηρητικό δόγμα με τον πιο ολοκληρωμένο τρόπο.
Φρειδερίκος Νίτσε: Γενεαλογία της Ηθικής (Zur Genealogie der Moral). Είναι το βιβλίο που εκφράζει πραγματικά την ηθική αντεπανάσταση. Ο Νίτσε αναλαμβάνει την υπεράσπιση της ηθικής αριστοκρατίας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.
«Η γενεαλογία της ηθικής» του Φρειδερίκου Νίτσε από τις εκδόσεις «Πανοπτικόν».
Μισέλ Φουκώ: Ιστορία της Σεξουαλικότητας (Histoire de la sexualite), εκδόσεις «Κέδρος», 1978. Ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον βιβλίο. Ο Φουκώ, ένας νιτσεϊκός φιλόσοφος, αξιοποιεί την έννοια της γενεαλογίας ως τρόπου κατανόησης των φαινομένων μέσα στην διιστορική τους προσέγγιση.
Αλαίν ντε Μπενουά: Οι ιδέες στα ορθά (Les idees a l’endroit), εκδόσεις «Ελεύθερη Σκέψις», 1980. Γραμμένο μετά τον Μάη του ’68 στην μοντερνιστική εποχή, είναι το κορυφαίο σύγγραμμα της συντηρητικής αντεπανάστασης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου